novinarineklece_kontrapress_copy93941.jpgHrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) upozoravaju kako mjere koje Vlada predlaže za ublažavanje posljedica krize nastale pandemijom koronavirusa ne obuhvaćaju - novinare i medije!

Priopćenje HND-a i SNH prenosimo u cijelosti:

Podsjećamo da je nakon posljednje ekonomske krize (od 2008. godine) broj zaposlenih novinarki i novinara u Hrvatskoj prepolovljen te smo vjerovali da će Vlada, svjesna toga, predložiti mjere kojima će se zaštititi ljudi čija se važnost pokazuje upravo u ovim teškim vremenima, a koji se izlažu opasnosti da bi građanima prenijeli važne informacije, da bi služili javnosti.

Stoga smo od Ministarstva kulture zatražili mjere za novinare i medije: prije svega da se uz financijske olakšice ili odgode poduzetnicima, odnosno nakladnicima, čvrsto vežu osigurači koji će jamčiti očuvanje radnih mjesta, odnosno koji će jamčiti da neće biti otpuštanja stalno zaposlenih u medijima, kao ni otkazivanja suradnje vanjskim suradnicima, odnosno freelancerima, ili smanjenja plaća stalno zaposlenima, kao i drugih prava iz radnog odnosa. Takva jamstva u predloženim mjerama, međutim, ne vidimo.

U akcijskim mjerama nisu predviđene ni olakšice za slobodne novinare na način da ih se porezno dodatno rastereti, niti je uvažen prijedlog o mogućnosti naknade za bolovanje honorarnim suradnicima u slučaju zaraze koronavirusom.

U akcijskim mjerama nisu predviđene ni olakšice za slobodne novinare na način da ih se porezno dodatno rastereti, niti je uvažen prijedlog o mogućnosti naknade za bolovanje honorarnim suradnicima u slučaju zaraze koronavirusom.

Tražili smo i da se ubrza proces dodjele sredstava osiguranih putem Europskog socijalnog fonda, ali i odmah raspiše natječaj za drugu tranšu, odnosno za preostalih 15 milijuna kuna, a najava isplata sredstava nakladnicima koji su korisnici Fonda za poticanje pluralizma nije novost jer je riječ o davno ugovorenoj obavezi i redovnoj isplati onima koji su ta sredstva dobili na natječaju još 2018. godine. Ne znamo, pritom, ni što znači prenamjena tih sredstava, a nejasno je i kako bi se raspodijelila.

Zaključno, smatramo da Vlada aktualnim mjerama mora obuhvatiti medijski sektor kako bi se spasila radna mjesta i onih koji u aktualnoj kriznoj situaciji obavljaju jednu od najvažnijih uloga u društvu.

Mjere koje SNH i HND predlažu pročitajte OVDJE.

Ključne riječi: hnd, novinari
<
Vezane vijesti