Fotografije: Khmer Literature FestivalFotografije: Khmer Literature FestivalPovodom predstojećeg izdanja Festivala kmerske književnosti koji će se po drugi put održati u Battambangu u sjeverozapadnoj Kambodži od 21. do 23. rujna 2018., H-Alter razgovara s njegovom utemeljiteljicom, pjesnikinjom Phinom So.

Povodom predstojećeg izdanja Festivala kmerske književnosti koji će se po drugi put održati u Battambangu u sjeverozapadnoj Kambodži od 21. do 23. rujna 2018., H-Alter razgovara s njegovom utemeljiteljicom, pjesnikinjom Phinom So.

Koji je bio vaš početni impuls za pokretanje Festivala kmerske književnosti i kako je to izgledalo prvi put?

Često sam pozvana da sudjelujem na raznim književnim događanjima u inozemstvu i prijatelji su učestalo zapitkivali postoje li književni festivali u Kambodži s kojima bi mogli surađivati. Moj je odgovor uvijek bio – zapravo ne. I o tome sam dosta dugo povremeno razmišljala. Istodobno, u zemlji postoji književni festival koji  organizira mala skupina stranaca. To je dobro, ali ne i dovoljno. Tako sam se doslovno jednog jutra s prijateljima koji također pišu, odlučila pokrenuti festival. Ispočetka samo mislili da će se raditi o malom događaju, no na kraju je to ispalo trodnevno događanje.

Plakat književnog natječaja "Bicikl i šarm poezije" Plakat književnog natječaja "Bicikl i šarm poezije"

Održano je puno kritičkih panela oko kojih smo ispočetka, s obzirom na političku situaciju u zemlji, bili zabrinuti kako će proći, no sve je ispalo odlično. Jedan od emotivnijih i nadahnutijih bio je na temu filozofije književnosti Khun Sruna. Khun Srun bio je istaknuti pisac i kritičar koje je pogubljeni za režima Crvenih Kmera. Neki i danas smatraju da je njegovo književno djelo previše politično i ne usuđuju se otvoreno razgovarati. Međutim, upravo o njegovom nasljeđu razgovarali smo na našem festivalu. Osim toga imali smo radionicu kreativnog pisanja, čitanja suvremene poezije, prikazivanje filmova i mnoge umjetničke predstave. Sve je privuklo znatnu pozornost i veliki odaziv medija. Na samom festivalu prodano je na stotine knjiga. Činjenica da je prvo izdanje prošlo tako dobro inspirirala je još više ljudi. Četiri pisca koji su sudjelovali na festivalu u međuvremenu su objavili svoje knjige. Jedan mladi pisac mi je rekao da ga je upravo festival potaknuo da počne pisati i napiše sad već uspješni roman o dva ljubavnika.

Što će ponuditi drugo izdanje festivala? 

Ponovno će se održati trodnevno događanje oko kojeg sam još više uzbuđena nego prvi put. Ovaj put sve smo organizirali oko teme "Prošlost, sadašnjost i budućnost". Festival će uključiti natječaje za pisce s novčanim nagradama, čitanja na specifičnim lokacijama, sajam knjiga, radionice kreativnog pisanja, čitanja kazališnih komada, suvremenu poeziju i još jedan natječaj za pjesnike, umjetničke predstave ali i rasprave o kmerskoj književnosti danas. Posebno ćemo predstaviti autore, izdavače i književna djela nastala u Battambangu. Samo iz Pnom Pena očekujemo 40 do 50 pisaca i između tisuću i dvije posjetitelja.  

Most u Battambangu, jedna od lokacija održavanja festivala Most u Battambangu, jedna od lokacija održavanja festivala

Kakva je književna scena i situacija s izdavaštvom u Kambodži? 

Književna aktivnost raste u malim veličinama. Najveći i najvažniji književni događaj u zemlji je godišnji Kambodžanski sajam knjiga u Pnom Penu koji je ove godine stigao do svog 7. izdanja. Sajam svake godine okuplja stotine pisaca i autora koji promoviraju i prodaju svoje knjige, a bilježi i više od 50.000 uglavnom mladih posjetitelja koji dolaze kupiti i upoznati omiljene autore.

Osim toga, postoji i nekoliko manjih književnih događaja koji se organiziraju povremeno i uglavnom u glavnom gradu. Imamo vrlo malo nacionalnih natječaja za pisce. Kada mladi pisci počinju ostvarivati ​​svoj potencijal u pisanju i objavljivanju, u nedostatku podrške, većina ih knjige izdaje samostalno. Posljedično, nema uređivačke politike budući da nema razvijene izdavačke infrastrukture, književne kritike, književnih agenata pa se sve to neminovno odražava i na kvaliteti. Unatoč svemu i dalje se piše i to puno. Sve se više knjiga objavljuje svake godine. Mlađe generacije otvaraju i osjetljive teme. U Kambodži je najpopularniji žanr roman.    

<
Vezane vijesti