qsw01_copy62682.jpgVikend od 13. do 15. studenog 2015. bio je bogatiji za jedan zanimljiv događaj koji je bavio temom koja tek ulazi u ove naše prostore: LGBTIQ sport, odnosno povezanost sporta, LGBTIQ identiteta i aktivizma.

Sportsko-aktivistički događaj pod imenom QueerSport Weekend (QSW) već niz godina u studenom organizira udruga qSPORT iz Zagreba, koja za cilj ima promociju sporta i rekreacije za LGBTIQ osobe, stvaranje sigurnih prostora te ukidanje diskriminacije unutar sporta.

Na QSW-u su ove godine održani turniri i treninzi u više sportova, ali također i prezentacije i panel diskusije gdje se raspravljalo se o izazovima i dobrim stranama organiziranja LGBTIQ sporta, o vidljivosti i uključivosti te homo/bi/transfobiji u sportu. S jedne strane važan je moment LGBTIQ sporta stvaranje sigurnih prostora unutar sporta i osnaživanje LGBTIQ osoba, a s druge strane cilj je da se kritički propituju pravila u mainstream sportu koja često rezultiraju diskriminacijom. Poseban značaj ovom QSW-u dalo je povezivanje i razmjena iskustava s grupama i inicijativama iz regije koje su ovaj put došle u znatnom broju iz Beograda, Sarajeva, Novog Sada i Banja Luke.

Sportski program započeo je oglednim satom tečaja Ples za sve, koji se redovito održava u sklopu aktivnosti qSPORT-a Zagreb. Ovaj tečaj je poprilično specifičan budući da se u njemu ruši pravilo da plesni par čine muškarac i žena te da muškarac vodi, a žena prati. Na Plesu za sve većinom plešu istospolni parovi, pri čemu se može slobodno odabrati tko vodi, a tko prati.

qsw03.jpg

Ženski košarkaški i nogometni turnir imali su vrlo veliki broj sudionica iz Zagreba, Bjelovara, Beograda, Sarajeva i Banja Luke. Antonija iz Sarajeva sudjelovala je na oba turnira i opisala nam svoje dojmove: "Upoznala sam mnoge ljubiteljice i ljubitelje sporta iz Zagreba i Beograda te smo podijelili iskustva o načinu rada, volontiranju, o rizicima i izazovima te međuljudskim odnosima. Sudjelovala sam na košarkaškom i nogometnom turniru i moram priznati da su sve djevojke odlične. Razmijenile smo iskustva, popričale o budućim sportskim događajima i imale odlično druženje i provod u Zagrebu."

U sklopu QSW-a održan je i mali badmintonski turnir, trening plivanja, trening Krav Mage - sustava samoobrane te šetnja Medvednicom. Vrlo je posjećen bio i Queer Sport Party na kojem su se sudionice i sudionici QSW-a mogli pokazati svoje znanje u kvizu, okušati sreću u nagradnim igrama i naravno zaplesati.

Osim sportskih i zabavnih aktivnosti, važan dio QSW-a bili su zajednički brunch, predstavljanje sportskih inicijativa iz regije i panel diskusija. Već tradicionalni brunch bio je prilika za neformalno druženje i upoznavanje. Uslijedilo je predstavljanje grupa i inicijativa vezanih uz LGBTIQ sport. qSPORT Zagreb predstavio je sekcije: plivanje, badminton, ples, biciqla te priroda i društvo. Publika se zatim upoznala s ženskim nogometom i košarkom te Kvir kolektivom iz Zagreba. FemSlam iz Beograda se predstavio s košarkom i nogometom, dok je qSPORT Sarajevo ukratko ispričao o planinarenju, bicikliranju, odbojci, plivanju i ostalim sportovima koje organizira.

qsw05.jpg

Sve grupe funkcioniraju na volonterskoj bazi i u samim počecima su organiziranja, tako da je njihov grassroot pristup pravo osvježenje na regionalnoj LGBTIQ sceni. Posebno su bila zanimljiva iskustva grupa i pojedinaca/ki s međunarodnih LGBTIQ turnira u Düsseldorfu, Frankfurtu, Parizu i Stockholmu. Nakon bruncha i predstavljanja, Stjepan, sportaš iz qSPORT-a Zagreb nam je rekao: "Drago mi je da su konačno došle ekipe iz susjednih zemalja jer smo se imali priliku upoznati se s njihovim načinima rada i funkcioniranjem u LGBTIQ zajednici. Posebno su mi bile zanimljive edukativne prezentacije i humoristične opaske sudionica/ika."

Nakon predstavljanja sportskih inicijativa razvila se zanimljiva diskusija o načinima funkcioniranja LGBTIQ sportskih grupa. Zaključeno je da sport pruža mogućnosti da gradimo sigurne prostore za LGBTIQ osobe, bez obzira koliko je neka osoba out ili nije. Važno je osigurati prostore bez diskriminacije, mjesta gdje se osobe imaju priliku družiti i upoznavati, i to kroz sport – jer sve to gradi pozitivnu sliku o njihovim LGBTIQ identitetima te osigurava podršku koja je važna u homofobnoj okolini u kojoj živimo. Posebno je bilo živahno tijekom rasprave o povezanosti sporta i aktivizma odnosno mogućnostima aktivizma kroz sport. Iznešena su mišljenja da je važno raditi na vidljivosti i osnaživanju LGBTIQ osoba kroz organiziranje sportskih grupa i aktivnosti, te predstavljanja aktivnosti u javnom prostoru i medijima. Zanimljiva je bila rasprava o vidljivosti koja s druge strane donosi i protureakciju od homofobne okoline te strah nekih LGBTIQ osoba da je grupa "previdljiva". Važno je međusobno podržavanje i poštivanje procesa outanja svake osobe te ohrabrivanje i probijanje leda u borbi za vidljivost i ljudska prava. Sport i te kako može imati aktivističku komponentu kao podlogu djelovanja jer o ljudskim pravima se može i mora pričati iz sportskog ugla. Zbog diskiminacije i heteronormativnih obrazaca u mainstream sportskim klubovima i organizacijama, važno je da postoje sigurni prostori u LGBTIQ sportu te da se propituje sport kao sustav tradicionalnih pravila i normi. Iskustva navedenih grupa optimistično dokazuju da je drugačiji sport moguć.

qsw07.jpg

Poseban naglasak stavljen je na potrebu da se u aktivnosti više uključe mnogobrojni LGBTIQ identiteti. Sve osobe su se složile da konstantno treba promišljati i osvještavati vlastite pozicije, odnosno imati na umu da postoje osobe koje su deprivilegirane u nekom pogledu, primjerice osobe s invaliditetom, žene, transrodne osobe te da se mora osigurati mogućnost da se bave sportom i pritom osjećaju ugodno i sigurno u našim grupama. LGBTIQ sport je dobro mjesto za preispitivanje tradicionalnih koncepata u sportu. Na primjer, zašto ne bi na mainstream natjecanjima sudjelovali istospolni plesni parovi ili muške ekipe za sinkronizirano plivanje? Također, treba li u svakom sportu postojati podjela na muške i ženske kategorije?

Na kraju se raspravljalo o mogućnostima umrežavanja i razmjene iskustava između regionalnih grupa. Želja je da se u regiji održava više sportskih turnira i debata o ovakvoj vrsti aktivizma. Jedna od sudionica panela, aktivistkinja Dragoslava Barzut iz Beograda (FemSlam nogomet) podijelila je svoje dojmove: "Na panelu smo diskutovali o sportsko-aktivističkim inicijativama i praksama u Zagrebu, Sarajevu i Beogradu. Izuzetno mi je bilo važno što smo se složili oko toga da je sport dobar kanal za komuniciranje sa širom zajednicom jer može da bude vrlo osnažujući za pripadnike/ce manjinskih grupa. Neki od zaključaka do kojih smo došli: moramo imati strategije za ljude koji jesu i nisu out kako ne bi došlo do diskriminacije unutar grupe; razviti procedure za inkluzivne sportske sekcije (transrodne osobe, osobe sa invaliditetom itd); razvijati mrežu sa drugim sportskim udruženjima (oni koji nisu LGBTIQ) i umrežavanje u sportski LGBTIQ regionalni savez. Kao najvažniji momenat ovogodišnjeg QueerSportWeekanda izdvojila bih osnivanje Facebook grupe za žene koje igraju fudbal koje su se ove godine prvi put okupile u tom broju iz Bjelovara, Beograda, Sarajeva, Banja Luke i Zagreba."

qsw01.jpg

QSW je završio, no aktivnosti na području sporta i LGBTIQ pitanja sigurno idu dalje. Kod nas postoji potreba za proširenje LGBTIQ sportskih grupa/inicijativa, kako zbog važnosti za samu LGBTIQ zajednicu, tako i zbog nužne kritike mainstream sportskih tokova. Ove godine događaj je bio puno vidljiviji nego prošlih godina – javno se oglašavalo i informiralo putem web stranica, foruma, društvenih mreža što je važno za pridobivanje novih LGBTIQ osoba, njihovo osnaživanje, ali i osvajanje novih prostora u kojima se predstavljaju LGBTIQ identiteti te se otvaraju pitanja što znači biti LGBTIQ osoba u sportu i koliko je tu prepreka, uostalom, kao i u društvu općenito. Vidljivost je rezultirala velikim odazivom volontera/ki i posjetitelja/ica.

Međunarodni karakter događaja je važan zbog povezivanja s grupama iz regije. Malo je takvih grupa na našim prostorima i sve su u začecima djelovanja – stoga je razmjena i međusobna podrška važna za dugoročnu održivost. Marijana i Jelena iz qSPORT-a Sarajevo su nam pri zatvaranju QSW-a rekle: "Upoznale smo zaljubljenike u (q)sport iz Zagreba, Beograda i Novog Sada. Nas osobno je ohrabrila razmjena iskustava o načinu radu, volontiranju, financiranju, organizaciji događaja, rizicima, međuljudskim odnosima; što će sigurno pozitivno utjecati na naš budući rad."

Nadamo se da će ovaj entuzijazam biti motivacija da se ne stane samo na ovakvom vikendu, već da se sportski i aktivistički zaigraju mnoge buduće utakmice.


Za više informacija: Web: www.qsport.hr/; mail: info@qsport.info

Fotografije s Queer Sport Weekenda

Ključne riječi: queer, sport
<
Vezane vijesti