Foto: FAHFoto: FAHŠtrajk u osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama počinje u petak, 25. rujna, i trajat će dok štrajkački odbor ne donese odluku o prekidu, objavili su danas čelnici Vertikale sindikata obrazovanja na konferenciji za novinare.

Neuspjeli pokušaj mirenja je predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić slikovito opisao rekavši "kako su bili pozvani na večeru, a zdjela je bila potpuno prazna".

"Ponudili su nam da se dogovorimo koliko i kome bi se trebale podići plaće, a oni će to provesti nakon što dobiju izbore, i to na riječ", rekao je Ribić. Podsjetio je da je premijer Zoran Milanović prije tri godine tvrdio kako je obrazovanje prvo na redu, a sad opet pred izbore obećava da će se nešto dogoditi poslije izbora. Ribić je rekao kako su argumenti protiv povećanja plaća prazan proračun i konstatacija da je riječ o U štrajk se ide sigurno i trajat će do ispunjena zahtjeva ili do tehničke Vlade, a o tome ćemo još naknadno odlučiti, nakon analize pravne situacije.praktički tehničkoj vladi koja ne može donositi odluke.

"No, u proračunu je zbog blagog rasta BDP-a tri milijarde kuna više nego što su planirali, o čemu je na GSV-u govorio potpredsjednik Vlade Branko Grčić, pa očito nije problem u novcu, nego u premijeru. Tvrdnja da je sada kasno ne stoji, jer se s nama nisu željeli sastati još 28. kolovoza, budući da Milanović očito misli da je on orao, a mi muhe", dodao je.

Tehnička Vlada nastupa kada predsjednica Republike objavi datum izbora, a ona to još nije učinila i ne bude još neko vrijeme, a i kad bude tehnička Vlada moći će povećati plaće, smatra Ribić. "Mi vjerojatno ne možemo štrajkati do Božića, u premijerovim rukama su zakoni, vojska i policija, on sve može, ali podsjetio bih ga da su neke pobjede zapravo porazi", dodao je.

U štrajk se ide sigurno i trajat će do ispunjena zahtjeva ili do tehničke Vlade, a o tome ćemo još naknadno odlučiti, nakon analize pravne situacije. Sindikati su svoje odradili,  a sada je red na članstvu, kazao je Ribić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec rekao je da mirenje nije uspjelo jer Vlada sindikatima nije ponudila ništa, osim obećanja da će, kada ponovno dobiju izbore, opet razgovarati, a nisu to bili spremni ni napisati. Stoga su stvoreni uvjeti da u petak započne štrajk u sva tri sustava - osnovnom školstvu, srednjem i visokom školstvu, te znanosti i institutima.

"Naslućuje se da će Ministarstvo pokušati naći način za zabranu štrajka, no imamo odgovor i na to. Ako Ministarstvo želi postaviti žicu oko zaposlenih u sustava obrazovanju, dok je istodobno granica otvorena za izbjeglice, što pozdravljamo, onda neka i to učini da znamo kakav im je stav prema obrazovanju", poručio je Mihalinec.

Ključne riječi: visoko obrazovanje, štrajk
<
Vezane vijesti