silba.jpgDruštvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe pokrenulo je peticiju kojom se traži prestanak devastacije prirodne i kulturne baštine Silbe. Peticija služi kao apel nadležnim državnim i lokalnim institucijama da spriječe negativne posljedice uzrokovane bespravno izgrađenim putom u uvali Pocukmarak, kao i loš utjecaj na reputaciju Silbe u turizmu – strateškoj privrednoj grani većine mještana otoka.

Peticijom se traži uklanjanje novog dužobalnog puta u uvali Pocukmarak i vraćanje obale u prvobitno stanje, te da se za predmetne katastarske čestice oformi ona javna prometna površina koja je predviđena važećim Prostornim planom za naselje Silba.Otok Silba nadaleko je poznat upravo radi svoje velike bioraznolikosti te bogate i vrijedne kulturne baštine

Ističe se i kako se u podmorju uvale Pocukmarak na dubini od 2-3 m nalazi se potopljeni antički lukobran. Arheološkim istraživanjima provedenima od 2008. do 2013. godine u njegovoj su strukturi otkrivena 4 kasnoantička kamena sarkofaga. Nakon istraživanja sarkofazi su prezentirani na mjestu nalaska i tako stvoreni uvjeti za formiranje jedinstvenog podmorskog arheološkog lapidarija.

"Time je Silba zadobila vrhunski kulturno-turistički sadržaj u lijepom ambijentu koji se ovakvim grubim i nelegalnim zahvatom, bezosjećajnom tehnikom izgradnje te neprimjerenim materijalom bitno degradira", stoji u obrazloženju peticije.

Naglašava se i kako je otok Silba nadaleko poznat upravo radi svoje velike bioraznolikosti te bogate i vrijedne kulturne baštine. "Ovakvom devastacijom i degradacijom kulturnog krajolika uništava se naslijeđe naših predaka, a našim potomcima zatire prepoznavanje vlastitog identiteta", zaključuju iz Društva za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe.

Peticiju možete potpisati i vi - ovdje.

 

aem_copy85829.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
<
Vezane vijesti