Novo zakonodavstvo u području prostornog uređenja, gradnje i građevinske inspekcije, kao i Informacijski sustav prostornog uređenja, mogli bi proletjeti pored Hrvatske poput ISONA, kometa koji će krajem godine projuriti kroz Sunčev sustav i nakratko nam omogućiti da na nebu vidimo dva Sunca. Zašto?

U naslovu i podnaslovu intervjua s ministricom Ankom Mrak Taritaš (Jutarnji list, 14. rujna 2013.) piše: "Država će od legalizacije bespravno sagrađenih objekata dobiti do dvije milijarde kuna... a taj će novac odmah potrošiti na plaće zaposlenika, komunalnu infrastrukturu, rušenje ilegalnih zgrada".

Ponovimo još jednom: Pola prikupljenog novca ide u državni budžet, a ostalo na plaće zaposlenika, komunalnu infrastrukturu i rušenje ilegalnih zgrada!

Povod za razgovor s ministricom bio je prvo saborsko čitanje novih zakona: Zakona o prostornom uređenju, Zakona o gradnji te Zakona o građevinskoj inspekciji. Nakon drugog čitanja i neprihvaćenih amandmana, novi zakoni trebali bi stupiti na snagu 1. siječnja 2014.

U odgovoru na pitanje o izmjenama u spomenutim zakonima, ministrica naglašava da je njihova osnova otvorenost, javnost i transparentnost.

Bravo, gospođo ministrice: Upravo to godinama čekamo!

A kako će se to postići? Ministrica, kao i obično, odlučno kaže: "Zakonom o prostornom uređenju prostorni će planovi biti operativni, a dozvole će se moći izdavati odmah. Dosadašnji sustav planiranja bio je dugotrajan i kompliciran, a ideja je da putem ISPU - a (Informacijskog sustava prostornog uređenja) svaki građanin može vidjeti svoju nekretninu, što je planom predviđeno na toj lokaciji i koje se dozvole izdaju u njegovoj okolici, kada se održava javna rasprava o svakom planu, o čemu će ona biti i što je doneseno". I sve će se to, ako netko učini nešto neprimjereno, nada se ministrica, moći kontrolirati i primjereno kažnjavati. Avioni će i dalje snimati hrvatski teritorij, uz kompjutorsku podrško u vidu ISPU - a; dodatno će raditi postojeći upravni referenti i za to će biti plaćeni; ovlaštenim arhitektima i ostalim stručnjacima u planiranju prostora i graditeljstvu napokon će, uz žig, biti priznata i odgovornost za ovlaštenja; bit će povećane ovlasti komunalnih redara;  Ministarstvo će se dodatno angažirati i preuzeti predmete onih županija i općina koje se nisu dobro organizirale i neće moći do 2015. godine rješavati po 1000 predmeta mjesečno... Od 800 tisuća podnešenih zahtjeva, ministrica očekuje oko 700 tisuća legaliziranih objekata, a i to da će do kraja mjeseca znati koliko stanova na tržištu imamo, program POS plus ostavit će se na životu. Ministrica se malo hvali, malo ispričava što je nedavno pokrenutim programom najma stanova u državnom vlasništvu  iznajmljeno tek 78 stanova za 20 kuna po kvadratu, ali vjeruje da će se mlade obitelji danas radije odlučiti za najam, nego za kupnju stana, a novac usmjeriti na obrazovanje ili putovanje...

taritas.jpg taritas.jpg

No, nazdravlje, poduzetne li  i pametne države! Ponovimo još jednom: Pola prikupljenog novca ide u državni budžet, a ostalo na plaće zaposlenika, komunalnu infrastrukturu i rušenje ilegalnih zgrada!

Zar je moguće da će se sustav prostornog planiranja i građenja napokon izmijeniti i demokratizirati, a inspekcija profunkcionirati? Zašto sav taj med i mlijeko do danas nije pokrenula niti jedna vlada, a sve su se pozivale na besprijekornu demokratičnost u njihovu mandatu donešenih zakona i procedura?

Po svemu sudeći, novo zakonodavstvo i ISPU mogli bi proletjeti pored Hrvatske poput ISONA, kometa koji će krajem godine projuriti kroz Sunčev sustav i nakratko nam omogućiti da na nebu vidimo dva Sunca. Zašto?

Ministarstvo nikada nije priznalo da je spretnim poigravanjem mrkvom i batinom s ilegalnim građanima postiglo višestruko  veći odaziv od onog koje je samo očekivalo. Taj rezultat je, međutim, medvjeđa usluga prostoru i zakonitosti

Ministarstvo nikada nije priznalo da je spretnim poigravanjem mrkvom i batinom s ilegalnim građanima postiglo višestruko  veći odaziv od onog koje je samo očekivalo. Taj rezultat je, međutim, medvjeđa usluga prostoru i zakonitosti, a u stručnom pogledu predstavlja tek prvi korak u legalizaciji i sagledavanju posljedica bespravne gradnje. Ministarstvo je zakonom nagradilo i navuklo one koji su ignorirali sve prethodne zakone, a prešutilo vlastiti krunski obol u nekontroliranom bujanju bespravne izgradnje. Rezultat je nadmašio sva očekivanja, jer su poput privage u ozakonjenje nepotrebno ubačene i  lođe i balkoni, sve šupe Hrvatske... Stoga bi ozbiljno ministarstvo trebalo priznati da se napokon, svim posljedicama uprkos, besplatno dokopalo - PRVOG REGISTRA BESPRAVNO SAGRAĐENIH GRAĐEVINA u Hrvatskoj. Ovih 800 tisuća zahtjeva, dakako, još ne predstavljaju konačnu brojku. Kad bi se tome pribrojale sve još neprijavljenje šupe i balkoni, mogli bismo govoriti o milijunskoj cifri. 

Ministarstvu, koje razumije problem, podnešeni zahtjevi trebali su biti tek dobar temelj za dijagnoze i daljnje promišljanje reforme u upravnim postupcima, za  donošenje novih zakona o planiranju i uređenju prostora, projektiranju, građenju i inspekciji. Istinska legalizacija trebala je uslijediti odmah nakon što je nova vlast deklarirala osnovu svoje politike - "otvorenost, javnost i transparentnost", jednakost pred zakonom i nezaobilaznu važnost obrazovanja, znanosti i kulture. Ozakonjenje bespravne izgradnje i zaustavljanje bezakonja trebalo je biti posljedica stvarnih reformi i novog zakonodavstva, koji bi napokon ustanovili dobre upravne institucije, promišljene i transparentne procedure, njihovu otvorenost i javnost. Stvarni problem je u sanaciji prostora i građevina, u uspostavljanju novih pravila u njihovoj zaštiti, izgradnji i održavanju.

Ministarstvu i Vladi bi napokon trebalo postati jasno da će se, na sve njihove prethodne spinove i lažna obećanja, nadovezati samo nove prazne priče o "građevinskoj dozvoli za jedan dan"... A i kako, nakon  toliko godina, razumijeti razliku između građevinske i lokacijske dozvole? Za jedne vlade nastradao si zbog nepotpunosti prve, a za druge kad ti ona prva više nije trebala, isti je problem bio s onom drugom... A pritom je 800 tisuća obitelji  svojom vjerom u Domovinu i Pravnu državu odlučilo sagraditi kuću bez dozvole...

Sada će se sve dogoditi uz "pomoć" i kontrolu Naše Poduzetne Države koja se želi domoći posljednje love iz džepova osiromašenih, a čini se, bezakonju i dalje sklonih građana

Prijedlozi novih zakona, prije saborskih čitanja, već su  potaknuli u medijima samo slične priče i nagađanja. Težište medijskih naklapanja ili bolje reći - nerazumijevanja - tako je prebačeno na novu zakonsku obavezu dovršenih fasada, na energetske certifikate. Radi se o nužnom udovoljavanju evropskim pravilima i standardima, o pridržavanju onoga što je Hrvatska također sa figom u džepu potpisala. Hrvatska je prešutjela "zmiju u njedrima" vlastite države i društva - DUGOGODIŠNJU VLADAVINU BEZAKONJA - pa tako i istinu o vlastitom devastiranom  prostoru. Nije ispregovarala važne korake koji su joj potrebni kao stvarna pomoć u  njegovoj sanaciji, a tek nakon toga u uređenju i održavanju u skladu sa evropskim standardima. Još je šezdesetih godina prošlog stoljeća "neožbukana zidanica" smatrana jugoslavenskim graditeljskim identitetom. Zašto su ljudi sagradili kuće, a onda ih ostavili neožbukanima? Zato što su se - krpajući život - uz tradicionalnu solidarnost rodbine i prijatelja, nadali da će to jednom u boljoj budućnosti moći učiniti. No toga više nema, sada će se sve dogoditi uz "pomoć" i kontrolu Naše Poduzetne Države koja se želi domoći posljednje love iz džepova osiromašenih, a čini se, bezakonju i dalje sklonih građana.

divljagradnja_misha_blogograd.jpg

No, nema straha. Približava nam se nova/stara Koalicija koja, kao što kaže njen Poglavnik "Crni - Marko", "živi kao naš narod i zna što taj narod osjeća"...

Nakon učestalih čitanja brojnih prethodnih varijanti prijedloga zakona o prostornom uređenju, građenju i inspekciji, te prvog čitanja završne verzije koja će se ovaj tjedan naći na saborskim klupama, mogu samo reći: Tako nam Bog pomogao... Ni sam ne mogu razumjeti brojne zamke i posljedice stotina i stotina još jednom prekrajanih članaka. Posve su jasni samo oni koji se odnose na kazne i ispisane cifre. A u svemu ostalome, i dalje je teško naići  na tragove otvorenosti, transparentnosti i mogućnosti da se dogodi javnost. Tek puko nabrajanje i fasaderski radovi na lešu, za koji će  navodno - pod prijetnjom visokih kazni - tek sada i arhitekti i urbanisti postati ovlašteni i odgovorni... Živio ISPU!

<
Vezane vijesti