Foto: tyb-prtscFoto: tyb-prtscDanas je čitanjem optužnice pred Županijskim sudom u Zagrebu iznova započeo ponovljeni postupak protiv Branimira Glavaša i ostalih optuženika. Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću izražava zabrinutost zbog medijskih izvještaja u kojima se kao krivac za usmrćenje jednog od srpskih civila zatočenih u garažama osječkog Sekretarijata za narodnu obranu 1991. netočno navodi ključni svjedok optužbe Krunoslav Fehir. U pitanju je ključni iskaz na kojem se temelji optužnica protiv Glavaša, a ovakvim postupanjima na Feira se vrši pritisak.

Iz Documente ističu kako je i u današnjem iskazu svjedok Fehir još jednom podsjetio na brutalnost i bezobzirnost u postupanju prema zatočenim civilima srpske nacionalnosti u garažama Sekretarijata za narodnu obranu pod zapovjedništvom prvooptuženog Branimira Glavaša. Naime, zarobljeni civil Čedomir Vučković, kako je danas svjedočio Fehir, bio je primoran popiti kiselinu iz akumulatora. Kada je zbog jakih bolova provalio vrata na garaži te izišao na dvorište, Krunoslav Fehir u njega je ispalio nekoliko hitaca, zadavši mu prostrjelnu ozljedu trbuha i prostrjelnu ozljedu desne podlaktice, ali smrt Čedomira Vučkovića, po navodima optužnice, nastupila je od trovanja sumpornom kiselinom. Zbog toga je i kazneni postupak za ovaj zločin koji je obuhvaćao i Fehira obustavljen.

Kazneni postupak u ovom predmetu započeo je još u listopadu 2007. godine. Vrhovni sud u svojoj je odluci od 7. lipnja 2016. g., kojom je predmet vraćen pred prvostupanjski sud, naglasio da iskaz ključnog svjedoka Krunoslava Fehira predstavlja zakonit dokaz, čak i u situaciji kada su zakonske odredbe koje su bile na snazi u trenutku dodjele i dobivanja statusa krunskog svjedoka isključivale mogućnost dodjele ovog statusa osobama koje su počinile ili pokušale počiniti kazneno djelo ubojstva.

<
Vezane vijesti