Foto: Dario Grzelj, HinaFoto: Dario Grzelj, Hina"Ako rektor Boras sukladno svojim ovlastima ne smijeni dekana Previšića do 3. listopada, idemo u blokadu fakulteta. Također, tražit ćemo i ostavku rektora Borasa", zaključak je 210. Plenuma Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji se po prvi puta održao ispred fakulteta jer je dekan Vlatko Previšić u popodnevnim satima ispraznio zgradu i svima zabranio ulaz.

Iako je posljednjih dana bilo sasvim jasno kako će dekan Vlatko Previšić napraviti sve da se plenum ne održi, nitko nije očekivao da će zaključati vrata fakulteta i tako pokušati zaustaviti održavanje plenuma. Unatoč svim tehničkim poteškoćama, plenum je započeo u 20 sati, a rasprava se uglavnom doticala svih Previšićevih "grijeha". Okupljeni studenti i studentice, zaposlenici i zaposlenice fakulteta, ali i ostali građani Okupljeni su jasno dali do znanja kako neće tako lako odustati od svoje borbe za slobodan fakultet i slobodno Sveučilište te su pozvali sve fakultete i studente, ali i građane da im se pridruže u borbii građanke nakon rasprave odlučili su kako će se sutrašnja sjednica Fakultetskog vijeća opstruirati.

S obzirom na to da je plenum već prije četiri mjeseca zatražio ostavku dekana Previšića, a Fakultetsko vijeće pokrenulo postupak razrješenja koje je sada Previšić opstruirao, plenum je donio odluku kako je rok za ostavku 3. listopada. Također, to je i rok za rektora Damira Borasa da razriješi Previšića sukladno svojim ovlastima, inače kreće blokada fakulteta. Kako je i sam rektor Boras protustatutarno donosio odluke i podilazio Previšiću, plenum je zatražio i njegovu ostavku.

Okupljeni su jasno dali do znanja kako neće tako lako odustati od svoje borbe za slobodan fakultet i slobodno Sveučilište te su pozvali sve fakultete i studente, ali i građane da im se pridruže u borbi.

Idući plenum održat će se 3. listopada u 20 sati, na Filozofskom fakultetu ili ispred njega.

aem_copy26054.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

 

<
Vezane vijesti