poruka_vladi_rh_ratificirajte_konvenciju_190.pngCovid-19 doveo je do porasta nasilja u obitelji i na radnome mjestu. Napadima i nasilju najizloženiji su radnici koji rade u skrbi, prijevozu, trgovinama, na poslovima čišćenja, od kojih većinu čine žene, upozoravaju iz SSSH.

Za vrijeme ove krize, mnoge od njih doživljavaju nasilje na radnom mjestu, raznih oblika i intenziteta, od vrijeđanja, zlostavljanja i seksualnog uznemiravanja do fizičkih napada. Velik dio zlostavljanja na radnom mjestu preselio se online. Tehnike nadzora koje koriste poslodavci kako bi pratili rad svojih radnika koji rade od kuće dale su zlostavljačima nove alate kojima mogu prijetiti, zastrašivati i zlostavljati radnice (i radnike). Rad od kuće nije siguran za one kojima prijeti nasilje u obitelji. Također, udar pandemije na osobni dohodak mnoge je žene učinio ranjivima i žrtvama ekonomskog ucjenjivanja i zlostavljanja.

Trend rada od kuće nastavit će se i nakon pandemije Covid-19, a nedostatak učinkovitih mehanizama za sprečavanje i rješavanje problema zlostavljanja i nadzora putem interneta prijeti dodatnom porastu nasilja.

Kako bi suzbili nasilje nad ženama na radnom mjestu, uključujući i ovu novu prijetnju, SSSH je danas, 25. studenoga, ponovno uputio zahtjev Vladi RH za hitnih pokretanjem postupka ratifikacije nove konvencije Međunarodne organizacije rada (MOR) br. 190 o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada koja bi obvezala Hrvatsku na prevenciju i rješavanje problema nasilja u svijetu rada, uključujući online uznemiravanje i zlostavljanje. Podsjećamo da je SSSH tražio ratifikaciju konvencije još prije godinu dana. Tada smo iz Ministarstva rada dobili odgovor kako će za vrijeme hrvatskog presjedanja Vijećem EU jedna od točaka dnevnog reda na Vijeću za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača (EPSCO) biti i odluka o ovoj Konvenciji na  temelju koje će Hrvatska pristupiti daljnjim aktivnostima vezanim uz njenu ratifikaciju. Međutim, u međuvremenu se nije ništa dogodilo.

Konvencija br. 190 o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada, usvojena je na 108. zasjedanju Međunarodne konferencije rada u lipnju 2019., a potporu joj je tada i cijela hrvatska delegacija, uključujući i Vladu RH. Radi se o prvom međunarodnom radnom standardu koji se bavi nasiljem i uznemiravanjem u svijetu rada.

Konvencija potvrđuje da svi imaju pravo na rad i radno okruženje bez nasilja i uznemiravanja. Konvencija se temelji na širokom konceptu "svijeta rada“ i vodi računa o činjenici da se današnji rad ne odvija uvijek na fizičkom radnom mjestu odnosno tijekom rada i u prostoru poslodavca. Primjerice, obuhvaća nasilje i zlostavljanje koje se događa za vrijeme putovanja u vezi s poslom, za vrijeme putovanja na ili s posla, u smještaju koji je osigurao poslodavac ili kroz komunikaciju u vezi s poslom, uključujući onu koju omogućuje informacijska i komunikacijska tehnologija.

SSSH je podsjetio Vladu RH i na njenu odgovornost da osigura poticajan okvir za kolektivno pregovaranje na svim razinama, naglasivši kako sindikati i poslodavci igraju važnu ulogu u sprečavanju nasilja nad ženama na radnome mjestu, utvrđivanjem odgovarajućih postupaka za izvještavanje i praćenje, pružanjem potpore žrtvama i postupanjem prema počiniteljima. Pitanje nasilja i uznemiravanja sve se češće adresira konkretno i u kolektivnim ugovorima diljem Europe, a podaci pokazuju kako je čak 60 posto manje seksualnog uznemiravanja u tvrtkama u kojima djeluje sindikat.

O iskustvima radnica s nasiljem na radnom mjestu, o utjecaju pandemije na porast nasilja i o ulozi sindikata bit će govora u online razgovoru “Nasilje nad ženama na radnom mjestu u vrijeme epidemije”, što ga SSSH organizira u srijedu, 25. studenoga s početkom u 15 sati preko platforme Zoom.

Ključne riječi: SSSH
<
Vezane vijesti