prosvjed_sssh.pngMeđunarodni praznik rada ove godine slavimo u posve novim okolnostima, no to nije spriječilo Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) da i ove godine organizira prosvjed, prvi internet - prvosvibanjski prosvjed u povijesti.  

E-prosvjed održan je 1. svibnja od 11:00 do 12:00 pod sloganom "Radnicima hvala – ali prvo prava“, a okupio je stotinjak prosvjednika, koliko je dopuštala platforma Zoom te tisuće prosvjednika koji su pratili i podržavali prosvjed putem Facebook stranice SSSH. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Radnici i radnice iz raznih sektora ekonomije – od zdravstva, turizma, graditeljstva, metalske industrije, trgovine, odgoja i obrazovanja, prometa te brojnih drugih, najviše pogođenih korona-krizom ali i potresom - posvjedočili su o utjecaju krize na njihov rad i radna mjesta, o važnosti sindikalnog organiziranja i kolektivnih ugovora, a vodstvo SSSH govorilo je o našim zahtjevima i viziji rada i svijeta po mjeri čovjeka i budućnosti koja nas čeka kad najgori dio epidemije prođe. U prosvjed su se uključili i predstavnici udruga čiji su zaposleni diskriminirani odnosno isključeni iz potpore za očuvanje radnih mjesta!

S prosvjeda je upućena prvomajska "čestitka“ Vladi RH, Hrvatskom saboru, Hrvatskoj udruzi poslodavaca i Hrvatskoj gospodarskoj komori u obliku 12 zahtjeva SSSH i jasne poruke kako radnicima zahvalnost nije dovoljna, već im trebaju bolja prava, prava koja će se poštovati. Radnici su poručili kako neće dopustiti izmjene radnog zakonodavstva na štetu radnika te kako neće dopustiti povratak na staro. SSSH traži promjenu društveno-ekonomskog sustava; ima jasnu viziju kako bi taj sustav trebao izgledati te poziva na otvaranje ozbiljnoga dijaloga o društvu budućnosti koje bi bilo ekonomski uspješnije, socijalno pravednije i ekološki održivije od današnjeg.

S prosvjeda je upućena prvomajska "čestitka“ Vladi RH, Hrvatskom saboru, Hrvatskoj udruzi poslodavaca i Hrvatskoj gospodarskoj komori u obliku 12 zahtjeva SSSH i jasne poruke kako radnicima zahvalnost nije dovoljna.

Naših 12 zahtjeva uključuje: transparentnost i nadzor potpora za očuvanje radnih mjesta, te da poslodavci koji koriste potpore radnike zadrže dodatna tri mjeseca; odbijamo smanjenje plaća i pozivamo na bolju organizaciju rada kroz provedbu ključnih reformi u javnom i privatnom sektoru; zahtijevamo primjenu Europskog stupa socijalnih prava, kojim bi se proširila radna i socijalna prava na radnike u nestandardnim oblicima rada, poput rada putem internetskih platformi; tražimo povećanje minimalne plaće na 4000 kuna neto, s ciljem smanjenja jaza između najviših i najnižih plaća; veći porez za bogate i manji za radnike kroz progresivno oporezivanje dohotka i snažnije oporezivanje imovine i neinvestirane dobiti; jačanje javnog zdravstva, pri čemu treba odvojiti javno zdravstvo od privatnog, te zaustaviti komercijalizaciju usluga i privatizaciju primarne zdravstvene zaštite; tražimo da se u mirovinski sustav hitno uvede načelo pravednosti i značajno povećaju mirovine stečene radom; podizanje kvalitete i dostupnosti obrazovanja te uvođenje "Poduzetništva i svijeta rada" u kurikulum i obrazovanje za aktivno građanstvo. Također tražimo da se trajno zadrže sve digitalne usluge javne uprave pokrenute tijekom krize, kao i smanjenje broja gradova i općina; značajno povećati javne investicije i poticati privatne s ciljem izgradnje industrije koja će biti niskougljična, cirkularna, digitalna i s obnovljivim izvorima enegerije; te na kraju veće očuvanje i poticanje domaće proizvodnje, pogotovo poljoprivrede, kako bi Hrvatska postala samoodrživa u proizvodnji hrane.

"Danas će radnici iz svih sektora govoriti kako prolaze kroz krizu. Veliki benefit krize trebao bi biti da ulaganje u domaću proizvodnju i industriju postane pravilo, a uvoz samo nužda. Ova je kriza probudila sve aveti neoliberalnog kapitalizma, koji u svakoj krizi vidi priliku za profiterstvom, nepoštivanjem i umanjivanjem prava radnika. Dokaz tome je naš socijalni partner HUP, koji je u dogovoru s Vladom skovao plan mjera putem kojih će podijeliti privatnim poduzetnicima više desetaka milijardi kuna, i onda kao 'šlag na tortu' tražiti izmjene zakona o radu, u svoju korist i u korist Vlade. SSSH je pravodobno reagirao kada je prvi inzistirao na transparentnoj objavi imena poslodavaca koji su iskoristili potporu Vlade. Pandemija mora biti prilika da gradimo bolje društvo. SSSH i njegovi udruženi sindikati bit će prvi na braniku prava radnika i boriti se i izboriti za rad po mjeri čovjeka“, rekao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

Ključne riječi: Prvi maj, prava radnika, SSSH
<
Vezane vijesti