U zemlji s 311 311 nezaposlenih gdje je nezaposlenost prošli mjesec „strmoglavo“ pala za 0,7 posto, nije teško naći žrtve koje će povjerovati oglasima o lakoj zaradi na brz način

DJELATNIKE za punjenje kuverti kod kuće, zarada do 6000 kuna;

DJELATNIKE za rad kod kuće, slaganje igračaka, nakita, pletenje, vezenje;

DJELATNIKE za rad kod kuće iz svih županija , zarada do 2000 tjedno...

To su samo neke od hipnotičkih varijacija brojnih hrvatskih oglasa koji se pojavljuju pod rubrikom Zaposlenja - PONUDA, uglavnom u besplatnim oglasnim prostorima. I koja nezaposlena osoba ili neka potplaćena blagajnica ne bi poželjela dodatno zaraditi? Od osoba koje vrbuju za te poslove dodatne zazubice izazivaju riječi poput: ...radi se o 2-3 sata dnevno dodatnog posla koji može lako postati obiteljski a time se i visina same zarade ne može procijeniti. Tim nam je riječima na telefon neodređeno objasnila posao gospođa Desa koja nas poziva u svoj stan (šifra: slaganje nakita, igračaka...). Ipak prije nego je pokušala razgovor ostaviti u području neodređenog, kako bi potakla znatiželju, pitali smo je o datumu isplate, je li to prvi u sljedećem mjesecu, ako počnemo odmah. Ona je odgovorila potvrdno.

Dođi kod tete Dese, tamo se «velike» pare mijese!

Ulazimo u stan u kojem nema nikakve opreme ili kutija s dijelovima koje bi trebalo sastaviti. U kuhinji nam je brzo objašnjeno kako je Desa sponzor agencije Palčić M.D. koji se specijalizirao u koncepciji novih i kreativnih poslovnih sistema. Tako o tom gospodarskom gigantu piše u fotokopiranoj skripti koju nam Desa prodaje za 50 kuna (12 strana A4 – cijena kopiranja takve skripte iznosi već od 1,5 kune). Desa ne fotokopira u boji fotografije s proizvodima jer je to skupo i gdje bi stigla i da to još plaća. Objašanjava kako je riječ o izradi raznih proizvoda od kojih se za naušnice dobiva 49 kuna, za pletenje rukavica čak 80. Kasnije u skripti ipak možemo pročitati kako je predviđeno da suradnik svih sedam linija (proizvoda) prođe tijekom tri i pol godine, a zatim se automatski vraća u prvi ciklus. Naravno treba i uplatiti dragom Palčiću 280 kuna troškova registracije. Vi ste sretni jer kad smo mi počinjali, prisjeća se ne bez sjete Desa, trebali smo platiti 440 kuna. Uistinu u skripti je 440,00 prekriženo i ispod toga je napisano 280,00.

Kinta Kinta

Desa nas upućuje u tajne neslućene zarade. Dobit ćete prvi paket koji ćete sastaviti i kad ga pošaljete natrag (ne spominje troškove poštarine), ako budete to dobro napravili bit će vam plaćeno poslije 10. u mjesecu jer nas ima jako puno...» Dakle, ipak se ne plaća zaposlenike prvog u mjesecu kako nam je isprva rečeno.

Neslućena zarada i troškovi poslovanja

Nakon nekoliko inzistiranja dobivamo odgovor kako ćemo s prvom isporukom sklopljenih proizvoda otprilike pokriti troškove registracije te ako budemo dobri da ćemo u sljedećem mjesecu dobiti trostruko veću narudžbu (dakle oko 3x280=840 kuna zarade). No to nije sve. Palčić će nam teška srca svakog mjeseca naplatiti i članarinu od 200 kuna do 10. u mjesecu radi pokrivanja troškova poslovanja i mreže. Kako bismo se što više približili kolonijalnoj zaradi od zrna riže na dan treba tome dodati kako na četvrtom stupnju: Nakon obavezne edukacije koja košta 100 kn, dobivamo pravo javnoga oglašavanja u medijima i zainteresiranima pružamo obavijesti o našoj agenciji, o ovom poslu i način u pokretanja posla.» Desa nam na vratima kaže kako treba odabrati kombinaciju rada na sklapanju proizvoda i marketinga. Tek nam kasnijim čitanjem skripte postaje jasno zašto. Ako želite raditi na reklami i uključivati nove suradnike, bit ćete plaćeni 100 kuna po svakom uključenom suradniku.» Posebna licenca za to, da ne bi bilo neke zabune, stoji 100 kuna.
"To je Vaše vrijeme, Vaša budućnost, Vaš uspjeh!"

Tako misle o poslu punjenja kuverti u trvtki Pro-Infor od koje ćete za tričavih 280 kuna dobiti 12 stranica Kompletnog programa kućnih poslova iz Bjelovara. Postoji i broj u Novom Zagrebu za isti posao. No kad smo osobi koja se nakon desetak poziva javila na taj broj predložili da po program dođemo osobno, dobili smo sljedeću odbijenicu: To ne dolazi u obzir!

- Ali zašto slati novac poštom kad ga brže i jefitinje možemo donijeti sami?

- Ne, ne dolazi u obzir, ja s vama ne želim raditi, iskustvo me uči da oni koji žele doći kod mene zapravo ne žele radit taj posao!

Bjelovarski marketing tvrtke Pro-Infor za sebe kaže: Mi prodajemo INFORMACIJE. Informacije koje mi nudimo su izuzetno važne našim mušterijama. To popunjava postojeću potrebu tržišta. Budući od Pro-infora, na čijem se telefonskom broju odaziva samo mobitelska sekretarica, ne možemo dobiti dodatne informacije, nakon 14 dana zovemo onaj isti novozagrebački broj. Na pitanje što je taj kompletni program kućnih poslova, dobivamo odgovor da se samo šalju kuverte onima koji se javljaju na oglase a u tim je pismima poziv da kupe objašnjenje kako pisati i davati uspješne tj. primamljive oglase, kako bi se nove ovce javile. Molimo Vas da imate na umu kako to nije zagarantirano. Ne možemo jamčiti da ćete primiti narudžbe, jer ne znamo kakav ćete oglas objaviti, niti u kojim novinama, tvrdi anonimni i nepotpisani Pro-Infor, te dodaje kako su riječi koje prodaju oglase: 1. Besplatan (svatko želi nešto za ništa...) 2. Vi (to će stvarati prodajnu vrijednost...), 3. Kako (ta riječ zvuči realno...), 4. Novo,... Premda u toj maloj bibliji marketinga piše kako postoje ljudi koji svaki dan u novinama daju oglase, do njih preko novozagrebačkog broja ne uspijevamo doći. Tek se prema nekim neslužbenim informacijama može reći da se za pet do šest sati tog posla može se zaraditi oko 800 kuna na tjedan.

Budite skeptični :) Budite skeptični :)

Prijava nije bilo

Budući se u tim uputama za oglašavanje i punjenje kuverti spominje i važnost prijavljivanja poreza, postavili smo upit o tome bavi li se time Ministarstvo financija. Glasnogovornica Sonja Bach nam objašnjava da se Financijska policija time ne bavi već Državni inspektorat ili MUP. Glavni državni inspektor Kruno Kovačević nam pojašnjava kako se time ipak bavi MUP a u zagrebačkoj policiji odgovaraju kako policijski službenici prate oglase u oglasnicima kako bi se utvrdile možebitne protuzakonite radnje: Glede upita u smislu ponude s kuvertiranjem, lancima sreće i slično, policija postupa ako do nje dođe prijava oštećene osobe. A takvih prijava ove godine nije bilo.

Zarada na spamu?

Oglase slične onima s početka priče, koji su često uobličeni u priču o nekoj tvrtki koja traži ograničen broj operatera na računalima, kruži i internetom. Riječ je o programima zarade koji tvrde kako možete zaraditi 50 000 EUR i više u sljedećih 90 dana na slanju mailova. Ni u jednoj od tih reklama ne spominju kako provideri daju ograničeni broj poruka i adresanata po jednoj poruci te kako je spamiranje nezakonito ( nedavno je u SAD-u spamer morao isplatiti milijunsku naknadu moćnoj korporaciji koja ga je tužila). Nisam dobio niti jedan odgovor, premda sam poslao više od 8000 mailova, javili su mi se na oglase tek neki meni slični očajnici, rekao nam je jedan siromašni student. Njemu je zbog izgubljenog novca za upute (20 eura) i vremena žao i neugodno, pa je H-alteru ustupio Reporte koje je platio kako bi drugi manje platili svoju znatiželju i prestali maštati kako se do novca može doći na laki način.

Ključne riječi: nezaposlenost
<
Vezane vijesti