h_alter_podrzi.pngH-Alteru na natječaju Grada Zagreba za sufinanciranje medija dodijeljeno pet tisuća kuna.

Kao portal koji se godinama sustavno bavi gradskom problematikom koja je medijski uglavnom zanemarena, od gospodarenja otpadom do održive mobilnosti i zelenih javnih površina, neugodno smo iznenađeni činjenicom da nam je na natječaju Grada Zagreba za dodjelu potpora male vrijednosti za sufinanciranje proizvodnje i objave programskih sadržaja u elektroničkim publikacijama za 2018. dodijeljeno svega pet tisuća kuna. Najveće su potpore tradicionalno dobili Index.hr (100 tisuća kuna), Dnevno.hr (95 tisuća kuna), Zna.hr (80 tisuća kuna), Direktno.hr (75 tisuća kuna), a našlo se nešto sredstava i za portale poput Cover style (50 tisuća kuna), Nacionalno.hr (20 tisuća kuna), Svijet sigurnosti (10 tisuća kuna).

Svojim smo radom uvijek stremili prema gradu za građane i gradu građanima, a Zagreb nam se trenutno čini daleko od tog ideala. Moramo primijetiti kako su nam sredstva na natječaju uskraćena, odnosno dodijeljena u minimalnom iznosu, upravo u godini u kojoj smo posvećeno, kontinuirano i kritički pisali o radovima na Trgu žrtava fašizma, naporima inicijative Vratite magnoliju, koja je neporecivo trn u oku gradonačelnika, kao i problemima stanovnika Savice i drugih zagrebačkih kvartova poput Sigeta i Črnomerca, koji pokušavaju zajedničkim naporima izgraditi grad po mjeri građana. Oduvijek smo težili kreiranju drugačijeg medijskog prostora koji se neće svoditi, kao u velikom dijelu medija koji pokrivaju gradsku problematiku, na prenošenje hodočašćenja gradskih vlasti po raznim lokacijama, već potaknuti građane i građanke da grad promišljaju na drugačiji način.

Umjesto fotogalerije špice u fokusu objektiva naših novinara i novinarki su urbani vrtovi, edukativne šetnje kvartovima, „obični“ građani i gradska svakodnevica. Pod jesenske trendove ne stavljamo najnovije kolekcije, već one s kojima možete nešto promijeniti poput zero waste pokreta, akcija udomljavanja napuštenih životinja i revitaliziranja zapuštenih prostora.

Sve se ovo događa u trenutku kada H-Alter već mjesecima opstaje bez ijednog zaposlenog novinara/ke i s istinski nepovoljnim scenarijem za osiguravanje financijskih sredstava za rad u (bliskoj) budućnosti. S obzirom na to da svoj rad, nadamo se s jednakim intenzitetom, nastavljamo volonterski pozivamo vas da nas podržite donacijom u skladu s vašim mogućnostima.

<
Vezane vijesti