Foto: Presstourofkasmir.comFoto: Presstourofkasmir.comDrugačiji pogled na vijesti i događaje oko nas kroz haiku za H-Alter ispisuje Mun Tzu.

O haiku poeziji Vladimir Devidé, matematičar i japanolog, vrsni poznavatelj i ljubitelj haiku poezije piše: "Haiku poezija rasterećena je patetike, ne poznaje cinizam, u njoj nema preuveličavanja niti umanjivanja važnosti onoga o čemu se govori. Sve je važno, bilo veliko ili malo, obično ili neobično. Sve ima svoje mjesto, svoj trenutak."

Drugačiji pogled na vijesti i događaje oko nas kroz haiku za H-Alter ispisuje Mun Tzu (opreka umjetniku ratovanja Sunu), s željom da nas usmjeri prema neciničnoj svevažnosti svakodnevice. Prijašnje haikue Mun Tzua pročitajte ovdje.

 

Grad bez žamora
na cesti žica pleše
– policijski sat

 

Indija je u kolovozu odlučila ukinuti poseban status Kašmiru i podijeliti tu himalajsku regiju na dva dijela. Prijedlog koji su hinduistički nacionalisti zagovarali desetljećima najradikalnija je promjena koju je neka vlada predložila vezano za status savezne države Džamu i Kašmir u povijesti, budući da je toj regiji dodijeljena autonomija u zamjenu za ulazak u indijsku uniju nakon neovisnosti 1947. godine. Blokada dijela Kašmira koji je pod kontrolom Indije sada ulazi u četvrti tjedan. Većina građana ne ide na posao, a vlasnici trgovina i poljoprivrednici jedva preživljavaju.

 

Vatra ukida
bića iz noćne more,
zelen-zub šume

 

Planet Zemlju je ovog ljeta dohvatila vatra, prvo u sibirskoj tajgi gdje je izgorjela površina poput Belgije, a ubrzo zatim su požari nesagledivih razmjera zahvatili i amazonsku prašumu. Sao Paulo, grad od 12 milijuna stanovnika koji je udaljen od amazonske prešume i požara oko 3000 kilometara, usred dana je pokrio crni dim. Da stavimo stvari u (europsku) perspektivu, to je udaljenost od Amsterdama do Ankare, ili od Madrida do Stockhholma. 
Noći u Tripoliju (Foto: Naziha Arebi, Mashallah News) Noći u Tripoliju (Foto: Naziha Arebi, Mashallah News)

 

Struja nestaje
već znaju sve duhove
mrak ih ne plaši

 

Život u Libiji je težak, nestašica svega, pa tako i struje, građanima i građankama Tripolija posljednjih godina nije nepoznanica. Noćni sati su u kaosu i nesigurnosti, ne nekim mjestima i na neki način postali mekši i nježniji - otpor, manjku svjetla unatoč.

 

Mala pobjeda
trag poraza na licu
valovito tlo

 

Nakon dvadeset dana na moru, u potrazi za sigurnom lukom, spasilački brod Open Arms napokon je pristao u Lampedusi. Pred iscrpljenim i izmučenim migrantima još je dugačak put do sigurnog doma i mirne budućnosti u Europi.

 

Sunce udara
komarci, znoj, dječji plač
iglice bora

 

Ljeto nije samo jedna priča - plaže, sunce, otoci, kokteli. A čak i kada jest, ona je obično malo drugačija od škrtog opisa koji nam se kontinuirano servira kroz (društvene) medije.
Ključne riječi: kultura, poezija, vijesti, haiku, svakodnevica
<
Vezane vijesti