Foto: prtscr euronewsFoto: prtscr euronewsSutrašnji parlamentarni izbori u Italiji jedni su od najneizvjesnijih u posljednje vrijeme, najviše i zbog same izborne reforme zbog čega je teško predvidjeti izborne rezultate. Ipak, najizgledniji scenarij je da niti jedna opcija neće moći formirati većinu u parlamentu bez postizbornih koalicija. Prema posljednjim anketama najbolje kotira desna koalicija. Unatoč raznim programima i obećanjima o ekonomskom oporavku i novim radnim mjestima, glavni fokus većine kampanja, posebice na desnici, ipak je bila antiimigrantska politika.

Prema posljednjim anketama najbolje kotira desna koalicija s podrškom od 37,2 posto, koju predvodi Berlusconijeva Forza Italia (Naprijed Italija) uz podršku stranke Lega (bivša Lega Nord – Sjeverna Liga) i  Fratelli d'Italia (Braća Italije), a po popularnosti slijedi anti-establišmentski Movimento 5 Stelle (Pokret 5 zvjezdica) s podrškom od 27,6 posto. Najveći gubitnik je zasigurno Renzijeva stranka Partito Democratico (Demokratska stranka), koja predvodi koaliciju lijevog centra s podrškom 27,5 posto ispitanika.

Svakako važan je i veliki postotak neodlučnih građana, posebice među mladima od 18 do 25 godine, kojih je prema anketama čak i 40 posto, što će zasigurno otežati formiranje većine bilo koje unaprijed dogovorene koalicije, a vjerojatnije Italiju ostaviti u scenariju da niti jedna opcija ne može formirati većinu u parlamentu.

Lo Schiavo:"Najveći je problem što socijaldemokratske stranke ne nalaze rješenja i nemaju odgovore na brojna pitanja i izazove zbog čega su izgubile velik broj birača, dok se populističke stranke s fašističkim i ksenofobnim tendencijama predstavljaju kao jedina alternativa tehnokratskim i oligarhijskim vladama"Kako nam govori profesorica politologije iz Messine Lidia Lo Schiavo, najrealniji je scenarij da niti jedna opcija neće moći formirati većinu, no upozorava kako desna koalicija uz podršku populističkog M5S može iznenaditi.

"Unatoč tome što je politička situacija kompleksnija od one u Njemačkoj, ipak možemo naći neke sličnosti u potencijalnom ishodu. Najveći je problem što socijaldemokratske stranke ne nalaze rješenja i nemaju odgovore na brojna pitanja i izazove zbog čega su izgubile velik broj birača, dok se populističke stranke s fašističkim i ksenofobnim tendencijama predstavljaju kao jedina alternativa tehnokratskim i oligarhijskim vladama", govori nam Lo Schiavo.

Ne samo da je ekonomska kriza, od koje se Italija još uvijek oporavlja i bori s velikom stopom nezaposlenosti, posebice mladih, intenzivirala fragmentiranost stranačkog sustava, na političku scenu izbacila je mnoga nova imena, najviše na desnici, kao i u ostatku Europe.

Već dobro etablirana Liga, koja je donedavno zagovarala razdvajanje "bogatog Sjevera" od "nerazvijenog Juga", sada se pod vodstvom Mattea Salvinija fokusirala na nove neprijatelje – izbjeglice i migrante uz obećanje o masovnim deportacijama preko 600 tisuća "ilegalnih" migranata, sve pod sloganom "Prvo Talijani" (Prima gli italiani). Važno je podsjetiti kako je Lega Nord 2012. uživala potporu tek 4 posto birača, dok danas ona iznosi 13,4 posto, čime kaska niti 3 posto za Berlusconijevom Forza Italia.

italija_izbori.jpg

Ligu u stopu slijedi Fratelli d'Italia pod vodstvom Georgiae Meloni, koja je na nedavnom predizbornom skupu ustanovila kako "velik broj mladih odlazi iz zemlje, dok se useljava velik broj neobrazovanih Afrikanaca" te je ustanovila kako je upravo zbog velikog broja migranata u porastu kriminal i nasilje diljem Italije.

Čak i nakon rasističkog napada u kojem je propali kandidat Lige Luca Traini početkom veljače u gradu Macerata ozlijedio nekoliko osoba, desnica nije osudila nasilje, već nastavila s antiimigrantskom propagandom. Salvini je kazao kako je "jasno da migracija bez ikakve kontrole, invazija, vodi prema konfliktima u društvu", dok je Berlusconi ponovio svoje već dobro poznato stajalište kako su "ilegalni U Italiji je time najbolje profitirala populistička stranka M5S koja je borbu protiv "korumpirane političke kaste" predstavila kao prioritet, uz klasična obećanja o otvaranju novih radnih mjesta i izvođenju Italije iz ekonomske krizemigranti društvena bomba koja bi mogla eksplodirati svakog trenutka". "Borba protiv terorizma i borba protiv invazije ilegalnih migranata trebali bi biti prioriteti, a ne rasprava o fašizmu i rasizmu koji više ne postoji", komentirala je napad Meloni.

Iako prema anketama uživaju svega 1.8 posto podrške birača, nije zanemariv utjecaj "od dolje" stvorene fašističke grupacije CasaPound, nazvane prema američkom fašistu i antisemitistu Ezri Poundu, jer je njihov uspjeh puno veći na lokalnom nivou.

Upravo je CasaPound odigrala veliku ulogu u normalizaciji fašizma u Italiji i vraćanja Mussolinijevih ideja u mainstream, ali i u "borbi protiv migranata". Po uzoru na grčku Zlatnu zoru, članovi i simpatizeri CasaPounda organizirali su u Rimu patrole kako bi Talijane koji žive u "multietničkim kvartovima zaštitili od krađa, silovanja i nasilja", ali i podjelu hrane - samo za Talijane.  

Zbog izostanka osude nasilja i sve većeg broja napada na izbjeglice, koji su se intenzivirali posljednjih mjeseci, ali i sve većeg broja skupova organizacija ekstremne desnice, građani i građanke Rima, Milana, Napulja, Bolonje i brojnih drugih gradova izašli su na ulice kako bi se suprotstavili rastućoj ksenofobiji i poručili da ne pristaju na normalizaciju fašizma. "Brojne organizacije civilnog društva, sindikati kao što je CGIL, studentski i radnički pokreti zajedno su izašli na ulice kako bi se suprotstavili idejama koje zagovaraju Casapound i slični, ali to je trenutno jedini odgovor ljevice na trenutno stanje u društvu", govori La Schiavo.  

Sutrašnji izbori sigurno neće iznjedriti jednog pobjednika, ali će pokazati u kojem će smjeru Italija ići u narednom razdoblju, kako će odgovoriti na rastuću netoleranciju u društvu, ali i kako će se i ostatak Europe nositi s novom političkom situacijom u ItalijiLo Schiavo smatra kako slične scenarije možemo vidjeti diljem Europe, pri čemu kao jedan od uzroka jačanja desnice i populističkih stranaka ističe uvođenje brojnih mjera štednje, neoliberalnih programa poput fleksibilizacije zakona o radu i reforme obrazovanja, ali i politike prema migrantima i izbjeglicama u kojoj prevladava zaštita granica i "obrana" Mediterana.

U Italiji je time najbolje profitirala populistička stranka M5S koja je borbu protiv "korumpirane političke kaste" predstavila kao prioritet, uz klasična obećanja o otvaranju novih radnih mjesta i izvođenju Italije iz ekonomske krize. Unatoč njihovim antikorupcijskim korijenima i čvrstom obećanju kako će iz stranke biti izbačena svaka osoba koja je umiješana u slučajeve korupcije, primjer rimske gradonačelnice Virginije Raggi, optužene za korupciju pokazuju kako su ta obećanja mrtvo slovo na papiru.

Unatoč velikom broju stranaka desnice koje dominiraju talijanskim izborima, na fragmentiranoj ljevici također su se pojavila brojna nova imena, koja, čini se, imat će realnije šanse za veće izborne uspjehe na nekim novim izborima.

Najznačajniji uspjeh od niskih 6 posto predviđa se za stranku Liberi e Uguali (Slobodni i jednaki) pod vodstvom Pietro Grassoa, koja okuplja velik broj nezadovoljnih bivših pripadnika Demokratske stranke i protivnika Renzijevih neoliberalnih reformi. Potere al Popolo (Moć narodu), nova je stranka ljevice, svojevrsni je odgovor na nezadovoljstvo na ljevici te kako navode – predstavljaju marginalizirane, prekarne radnike, umirovljenike, mlade, sve "gubitnike" talijanskog društva. Iako nemaju realnih šansi za prelazak izbornog praga i ulaska u parlament, Lo Schiavo nam govori kako predstavlja pozitivnu promjenu na ljevici, a najviše jer ima aktivističku bazu koja u nadolazećem vremenu može uspješno odgovoriti na probleme u društvu.

Sutrašnji izbori sigurno neće iznjedriti jednog pobjednika, ali će pokazati u kojem će smjeru Italija ići u narednom razdoblju, kako će odgovoriti na rastuću netoleranciju u društvu, ali i kako će se i ostatak Europe nositi s novom političkom situacijom u Italiji.

<
Vezane vijesti