Što će se zbivati sa Sudanom nakon što je u travnju, na prvim političkim izborima nakon 24 godine, pobijedio dosadašnji vlastodržac general Omar al-Bešir? U zemlji oštrih etničkih podjela ishodom su zadovoljni samo vladajuća Stranka nacionalnoga kongresa i južnjački Sudanski narodnooslobodilački pokret.

Popis stanovništva

sudan_karta.jpg

Dok su na sjeveru i zapadu zemlje cenzusi i ranije vršeni, ovo je prvi puta da su obavljeni i u južnim provincijama, uključujući na teritoriju Južnoga Sudana, kojega nominalno kontrolira Sudanski narodni oslobodilački pokret (SPLM).  A popis je upravo vršen zbog SPLM-a i njegova mirovnog ugovora sa centralnom vladom potpisanoga 2005. Ovim je dokumentom Jugu priznata preliminarna autonomija, s tim što će na tom teritoriju u siječnju 2011. biti organiziran referendum na kojem će se stanovnici izjasniti da li su za ostanak u zajedničkoj državi ili će optirati za nezavisnost. Zato je bio nužan cenzus, koji će biti osnovica za sastavljanje izbornih okruga i biračkih spiskova.

Izborna je komisija, zajedno sa Statističkim uredom, odradila ogroman, ali Sizifov posao. Vjerojatno nije ni moglo drukčije u najvećoj afričkoj zemlji, površinski jednakoj čitavoj Zapadnoj Europi, čiji su stanovnici pripadnici 597 raznih plemena, koji govore nekih 400. različitih jezika i dijalekata. Recimo, stanovnici se u puno napučenijoj Nigeriji ne evidentiraju pojedinačno, već se njihov broj procjenjuje avionskim promatranjem veličine njihovih naselja. Vjerojatno su i ovdje mnoge brojke određivane od oka, ili izvlačene iz izjava lokalnih administratora, plemenskih poglavica, imama i misionara. Sigurno su i natezane na ovu ili onu stranu. Sam je predsjednik Centralnog statističkoga ureda izjavio kako je iznenađen brojem stanovnika u darfurskim provincijama, i manjim od očekivanoga broja Južnjaka evidentiranih na sjeveru zemlje.

Darfurski problem

24/02/2010 - Sudanska vlada i Pokret jednakosti i pravde (Justice and Equality Movement-JEM), najveća organizacija darfurskoga otpora, potpisali su u Dohi, Kataru, okvirni sporazum o miru. Postigli su, naime, politički dogovor o načinima rješavanja zajedničkih problema, koji će se dorađivati kasnijim pregovorima. Prvo je na dnevnom redu  prekid vatre; zatim povratak izbjeglica, za što treba osigurati infrastrukturu, a to će koštati. Osim toga im Kartum mora ponuditi udio, ne samo u lokalnoj vlasti, već i dodatne financijske stimulanse, prvenstveno sudjelovanje u budućim prihodima od nafte. UN i Afrička unija su pozdravili sporazum. Za nadati se da će se zaživjeti. Nekoliko prethodnih sa drugim darfurskim grupama je propalo.

sudan_rat.jpg

Kartumska je vlada odmah poslije svibanjskih događaja optužila susjedni Čad i njegova predsjednika Idrisa Debija za logističku podršku JEM-u. Navodno je među napadačima bilo više čadskih oficira. Prekinuti su diplomatski odnosi sa Ndžamenom. Čadski je diktator odbacio te optužbe, tvrdeći istovremeno kako je Kartum stajao iz pobunjenika koji su se u veljači 2008. pokušali dokopati vlasti u njegovu glavnom gradu. No početkom veljače o.g. Deby je doputovao u Kartum i dvije su zemlje, prema Beširovoj izjavi - "riješile sve međudržavne probleme" i "okrenule novu stranicu međusobnih odnosa".  Njihovo je pomirenje omogućilo potpisivanje sporazuma u Dohi.            

18/03/2010 - Beširova je vlada potpisala sličan sporazum i sa Pokretom oslobođenja i pravde (Liberation and Justice Movement-LJM), drugom po snazi

omar-al-bashir-2.jpg omar-al-bashir-2.jpg

 

Sudanska je vlada prije četiri godine bila potpisala mirovni sporazum sa vojnom frakcijom Sudanskog oslobodilačkog pokreta (SLM/A), kojega je druga frakcija istoga pokreta odmah demantirala. Od tog sporazuma nije bilo ništa. No danas nije jasno da li SLM/A, bilo ponovo ujedinjen ili podijeljen u više frakcija, predstavlja neku snagu na terenu.    

Do prvih je ozbiljnijih darfurskih sukoba došlo 2002. Bili su uzrokovani katastrofalnom sušom što je pogodila zapadne krajeve Sudana, sužavanjem obradivih površina i pašnjaka, prirodnim rastom stanovništva i umnoženim brojem domaćih životinja. Veći dijelovi pašnjaka, koji su ranije koristili stočari, su se povukli prema rijetkim izvorima vode, a okolinu ovih su zauzeli poljodjelci sa svojim parcelama. Nasilni prodori stočara i njihovih stada prema spasonosnoj vodi, preko obrađenih površina, naišli su na otpor. seljaka. Ekološki je problem tako dobio političke dimenzije, jer se stočari-nomadi smatraju "Arapima", a seljaci-poljodjelci "Afrikancima". I jedni i drugi su muslimani i podjednako crni, samo su prvi jezično arabizirani, a potonji govore svoje plemenske jezike. I "način proizvodnje" im je različit. U prošlosti, kada je bilo više prostora za jedne i druge, kada su se kišne i sušne sezone regularnije smjenjivale, oni su koegzistirali i razmjenjivali proizvode svoga rada. To je prestalo. Na čelo seljačkoga otpora su stale gore nabrojane organizacije, koje brane interese

sudan_etno.jpg sudan_etno.jpg

 

Centralna se vlada, koja inače za svoju vojsku regrutira "Arape", svrstala uz Džandžavide, jer je njihove protivnike smatrala "pubunjenicima i secesionistima". Naoružavala ih je i financirala. U sukob su se umiješali i drugi. Na samom početku - Gadafijeva Libija, također uz "Arape" Čada i Sudana, a kasnije Francuzi i Amerikanci, čije su kompanije nanjušile miris darfurske nafte, ali na strani „Afrikanaca".  Kinezi, koji već pumpaju naftu u drugim dijelovima Sudana i koji su otkrili depozite „crnoga zlata" u Darfuru, svrstali su se uz kartumsku vladu. Čadski vlastodršci, većinom pripadnici afričkih plemena što žive s obje strane zajedničke granice, također na strani „Afrikanaca". Na svom su teritoriju prihvatili nekih dvjesto tisuća darfurskih izbjeglica. Neki su izbjeglički zbjegovi prešli u Kongo, a drugi stigli i do Centralnoafričke republike.

Kartum, Omdurman, Bahrija, Gezira...

 20/03/2010 - Priča mi bivša studentica, koja je kod mene magistrirala upravo sa tezom o Darfuru, i koja je radila u UN-ovoj agenciji za izbjeglice u vrijeme upada JEM-ovih komandosa u Omdurman/Kartum u svibnju 2008. da joj se prethodnih mjeseci grad činio najmirnijim i najdosadnijim na svijetu. Zalazila je, doduše, poslom u bijedna izbjeglička naselja u predgrađima, ali je i tamo izgledalo sve pod kontrolom. A onda je 10. svibnja, kada se u kasno poslijepodne spremala vratiti u iznajmljeni stan blizu mosta što spaja Kartum sa Omdurmanom, počela pucnjava. Nije se usudila krenuti prema svome stanu, već je predvečer našla utočište kod prijateljice u blizini.

kartum.jpg kartum.jpg

 

Davno nisam bio u Kartumu. Navodno se od tada puno izmijenio. Posljednjih je godina, zahvaljujući prilivu petro dolara, kažu mi, nešto živnuo. Ulice su, barem u centru grada, asfaltirane. Zakrčene su automobilima. Nema više prekida struje. Telefonske veze, kako one stabilne telefonije, tako i mobilne, funkcioniraju. Radnje su pune kineske robe široke potrošnje. Uz Nil je izgrađeno nekoliko hotela.

Tri urbane aglomeracije glavnoga grada su - sam Kartum, današnji administrativni centar, gdje su Egipćani Muhameda Alija početkom XIX. stoljeća locirali svoj garnizon i prikupljali afričke robove. Kasnije su ga Englezi, pošto su tu prvo iskrvarili pred naletima Mahdističkoga pokreta otpora, a zatim ga 1898. porazili, uzeli za sjedište

gordon_at_khartoum.jpg gordon_at_khartoum.jpg

 

No taj mi je dio velikoga Kartuma bio manje zanimljiv od Omdurmana. To je bio, a kažu mi i danas, orijentalni grad sa svojim sukovima i bazarima, u mnogočemu arapski, ali su se tu nudili kupcima i egzotični proizvodi iz Južnoga Sudana. Sjećam se višemetarskih zmijskih koža, afričkih maski od ebanovine i figurina od slonovače. U jednom od bazara su se prodavale egzotične životinje i ptice. Sarajlija Arnautović, koji me je jednom vodio tamošnjim uskim ulicama, mi je tada pričao o anatomskim osobinama sudanskih deva. Bio je profesor na kartumskom Veterinarskom fakultetu, upućen u Sudan preko Saveznog zavoda za međunarodnu tehničku suradnju. U Sudanu je poslovalo više firmi sa prostora tadašnje SFRJ. Jako je popularna bila jedna zagrebačka firma. koja se proslavila izgradnjom serije arteških bunara po čitavoj zemlji.

Treći dio današnjega glavnoga grada je Bahrija (u prijevodu, doslovno - jezero). Ima nekakvu vezu sa slivom dva Nila, između kojih se nalazi ogromna Gezira (otok), gdje se poslije britanskoga osvajanja Sudana počeo uzgajati pamuk. Pamuk zahtijeva puno vode, a njegova su polja navodnjavana prirodnim protokom voda između dva

khartoum-sudan.jpg khartoum-sudan.jpg

 

Tri grada koji su sastavni dio Velikoga Kartuma danas zajedno imaju blizu dva i pol milijuna stanovnika; zajedno sa Kartumskom provincijom - blizu devet milijuna.        

Zločini i Međunarodni krivični sud

sudan_un.png
sudan_oil.jpg

Gore sam spomenuo Međunarodni krivični sud (MKS), čije je sjedište u Haagu, Nizozemskoj, isto kao i Međunarodnom sudu za zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije. Riječ je o odvojenim institucijama. MKS je osnovan 2002. za istraživanje i suđenje zločina genocida, ratnih zločina i povreda međunarodnog humanitarnog prava. Do sada mu je pristupilo 111 država, dok ih je 38 potpisalo odluku o osnivanju suda, ali je nije ratificiralo. Sud je u principu nadležan za zločine državljana zemalja-članica, one počinjene na njihovu državnom teritoriju, ili one koje im proslijedi Savjet sigurnosti UN-a. Mnoge države su apstinirale od pristupa ovom Sudu. Među njima - SAD, Rusija, Kina, Indija, Izrael - i Sudan. Sud je do sada pokrenuo istrage o zločinima počinjenim u sjevernoj Ugandi, DR Kongu, Centralnoafričkoj republici i Darfuru.

U veljači 2007. je pokrenuo istragu protiv sudanskoga ministra za humanitarna pitanja Ahmada Muhamada Haruna i malo poznatog džandžavidskoga prvaka Ali Kušaiba, a 2008, protiv sudanskoga predsjednika Bešira, za kojim je u ožujku 2009. izdat nalog za hapšenje. Bašir je prvi šef države osumnjičen od ovoga Suda. Kartum je odbacio obje optužnice sa obrazloženjem da je sud nenadležan za Sudan i za njegove državljane. Optužnice smatra politički motiviranim. Afrička unija je priopćila kako je optužnica MKS-a ne obvezuje. Jednako se izjasnila Arapska liga. Inače kartumska vlada ne negira da su u sukobima sa darfurskim pobunjenicima obostrano počinjeni zločini nad civilnim stanovništvom, ali kategorički odbacuje tvrdnje da se neki od njih mogu pripisati njoj, njezinim trupama ili njezinim čelnicima.         

22/03/2010 - U Kairu je jučer završena Međunarodna konferencija za rekonstrukciju Darfura. Cilj joj je bio prikupiti dvije milijarde dolara pomoći za tu ratom opustošenu sudansku oblast, ali je predbilježen iznos od svega 841 milijuna dolara. Najviše je osigurala Islamska banka razvoja - 355 milijuna, Katar - 200 milijuna, EU - 95 milijuna, Turska - 70 milijuna, itd.  No druge zemlje već provode ili planiraju vlastite programe pomoći: SAD su u tu svrhu izdvojile 528 milijuna, Kina - 160, Francuska - 75, Saudijska Arabija - 40. Konferencijom su supredsjedali ministri vanjskih poslova Egipta i Turske. Osnovan je komitet Organizacije islamske konferencije, koji će odobravati i nadzirati programe pomoći, priticanje novca i njegovu raspodjelu.     

Izbori 2010.

03/04/2010 - Više puta odlagani izbori za predsjednika države, madžlis (parlament), provincijske skupštine i guvernere su zakazani za 11-13. travnja, ali još nije jasno što će se dogoditi. Odlagani su zbog također odlaganoga i kontraverznog popisa stanovništva, zbog određivanja granica između Sjevera i Juga i između provincija, neslaganja oko izbornoga zakona i o načinima glasanja, registracije glasača i sastavljanja izbornih listi, i rata u Darfuru. Za parlamentarne izbore se prijavilo 69

sudan-dijete.jpg sudan-dijete.jpg

 

Ovdje valja podsjetiti da je kartumska vlada 2006. postigla i dogovor sa prvacima tzv. Istočne fronte, čije su dvije najvažnije organizacije - Beža kongres i Slobodni lavovi Rašaide - operirale u tri istočne provincije - Kasali, Crvenomorskoj i Gedaref. Neposredno prije toga su borci ovih organizacija ugrožavali sigurnost naftovoda što spaja Kartum sa terminalom u Port Sudanu na Crvenom moru.

Omaru Al-Baširu, sudanskom predsjedniku već 21. godinu, bilo je važno, poslije sporazuma sa Južnjacima i sa predstavnicima Istočne fronte, naći zajednički jezik i sa

omar-al-bashir-3.jpg omar-al-bashir-3.jpg

 

E, sad, analitičari Međunarodne krizne grupe (International Crisis Group-ICG) unaprijed tvrde kako će ti izbori biti promašeni. Citiram dio njihova priopćenja od 30/03: „Glavna briga vladajuće Stranke nacionalnoga kongresa (NCP) je kako pobijediti na izborima (...) Manipulirala je sa rezultatima cenzusa i registracijom birača, ispisala Izborni zakon kako joj odgovara, crtala izborne okruge, kooptirala tradicionalne lidere i kupovala plemenske lojalnosti. Činila je to po cijelom Sudanu, a osobito u Darfuru, gdje je imala slobodu djelovanja i sredstva za provođenje svoje strategije, pošto je to jedina regija podvrgnuta Zakonu o izvanrednom stanju. Pošto je riječ o temeljito manjkavom (izbornom) procesu, međunarodna bi zajednica (...) treba znati, bez obzira kakav će biti ishod izbora, kako će pobjedniku vjerojatno nedostajati legitimiteta".

27/04/2010 - Na prvim pluralnim izborima poslije 24. godine očekivano je „pobijedio„ Omar Al-Bešir. Prema zvaničnoj objavi Centralne izborne komisije - prikupio je 68 posto glasova. Ne znam kako, ali su preostali glasovi, pripali i nekim viđenim oporbenjacima što su „odustali"  Bešir dakle ostaje na kormilu klimave države i ponovo će sastaviti koalicionu vladu sa Salvom Kirom, predsjednikom južne poluautonomne provincije, kojemu je tamo povjerenje ukazalo 93 posto glasača što su izašli na birališta.

Šezdesetosmogodišnji general Bešir je odmah poslije objave rezultata istupio na televiziji i rekao da će biti „predsjednik svih Sudanaca", uključujući onih koji nisu za njega glasali, da će se referendum o budućnosti Južnoga Sudana održati 2011. kako je predviđeno, i da će sve učiniti kako bi u Darfuru zavladao mir.

sudan_izbori.jpg

Sada preostaje vidjeti da li će Bešir ispoštovati sve sporazume koje su on i njegovi predstavnici potpisali.     

01/05/2010 - Jedan od njegovih doglavnika iz Stranke nacionalnoga kongresa, Hagmagid Svar, je izjavio kako su počeli pregovori sa svim strankama za pronalaženje rješenja za sudanske probleme i postizanje "apsolutnoga mira", a to su - "pitanje referenduma u Južnom Sudanu, problem Darfura i zadovoljavanje potreba stanovništva". 

No, budućnost je neizvjesna. 

Ključne riječi: Afrika, Sudan
<
Vezane vijesti