Foto: MUPFoto: MUPNakon 15 godina, koliko je proveo u bijegu od hrvatskog pravosuđa, uhićen je Tomislav Duić, zapovjednik nekadašnjeg Vojno-istražnog centra Lora.

Više od 15 godina trebalo je za uhićenje Tomislava Duića i to nakon završenog suđenja u predmetu Lora 1 i onog započetog u predmetu Lora 2, unutar kojih je suđeno ili se sudi bivšim pripadnicima Vojne policije Hrvatske vojske za kaznena djela ratnog zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Lori.

Optužnica u aktualnom predmetu Lora 2, protiv pravomoćno osuđenih iz Lore 1, Tomislava Duića, Tončija Vrkića, Anđelka Botića, Emilija Bungura i Ante Gudića, na snazi je još od 2009. godine, no rasprava nije zakazivana sve do 2014. godine i to zbog prijepora oko suđenja u odsutnostSvih ovih godina u dijelu javnosti zločini počinjeni u Lori se negiraju i relativiziraju, iznose se teze o tzv. "političko – pravnoj uroti" usprkos činjenici da je od 2007. godine na snazi pravomoćna sudska presuda (Lora 1) kojom je nedvojbeno utvrđena krivnja optuženika, od koji su neki priznali počinjenje kaznenih djela te izrazili kajanje.

Kazneni postupak protiv danas uhićenog Tomislava Duića i dr., optuženih za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u sudskom predmetu Lora 2, u tijeku je pred Županijskim sudom u Splitu.

Optužnica u aktualnom predmetu Lora 2, protiv pravomoćno osuđenih iz Lore 1, Tomislava Duića, Tončija Vrkića, Anđelka Botića, Emilija Bungura i Ante Gudića, na snazi je još od 2009. godine, no rasprava nije zakazivana sve do 2014. godine i to zbog prijepora oko suđenja u odsutnosti.

Naime, Duić i Bungur, koji je uhićen u kolovozu 2015., više od desetljeća su bili u bijegu od hrvatskog pravosuđa. Na koncu je odlučeno da će im se i u ovome postupku suditi u odsutnosti, kao što je to bilo i u slučaju Lore 1, s time da im se ovoga puta na teret stavlja psihičko i fizičko Svih ovih godina u dijelu javnosti zločini počinjeni u Lori se negiraju i relativiziraju, iznose se teze o tzv. "političko – pravnoj uroti" usprkos činjenici da je od 2007. godine na snazi pravomoćna sudska presudazlostavljanje zarobljenih pripadnika JNA i srpskih paravojnih formacija. Trojica zarobljenika (Dušan Jelić, Bojan Vesović i Vade Savić) preminuli su od zadobivenih ozljeda. Podaci prikupljeni od strane organizacija za zaštitu ljudskih prava pokazuju da je žrtava bilo i više.

Podsjećamo kako su pripadnici 72. bojne Vojne policije HV-a, Tomislav Duić, zapovjednik Vojnog zatvora Lora, Tonči Vrkić, Anđelko Botić, Emilijo Bungur i Ante Gudić te Miljenko Bajić, Josip Bikić i Davor Banić, u sudskom predmetu Lora 1, osuđeni jer je Sud na temelju izvedenih dokaza nedvojbeno utvrdio da su u razdoblju od ožujka do rujna 1992. u Vojno-istražnom centru Lora u Splitu, bez ikakvog pravnog osnova, držali veći broj zatočenih civilnih osoba, uglavnom srpske nacionalnosti, vrijeđajući njihovo ljudsko dostojanstvo, ponižavajući ih, fizički i psihički zlostavljajući ih, te su ih pri tom mučili i tjelesno kažnjavali - sve do usmrćenja nekih od njih: Gojka Bulovića i Nenada Kneževića. Presuda je u cijelosti potvrđena od strane Vrhovnog suda RH-a i postala je pravomoćna 6. veljače 2007. godine. Josip Bikić dragovoljno se u studenome 2008. godine predao hrvatskim vlastima i zatražio obnovu postupka te u potpunosti priznao krivnju i izrazio kajanje.

Ključne riječi: ratni zločin, Documenta, Lora
<
Vezane vijesti