Foto: Zaprašivanje glifosata, healthygutbugs.com<br>Foto: Zaprašivanje glifosata, healthygutbugs.com
Države članice EU-a sutra glasaju o produljenju dozvole za glifosat na devet godina.

Europska komisija nije u travnju uspjela dobiti podršku svih država članica EU za produljenje autorizacije za prodaju herbicida s aktivnim sastojkom glifosatom na europskom tržištu daljnjih petnaest godina. Odluka je tada odgođena, Europska komisija je revidirala svoj prijedlog te će u novom krugu sastanaka Stalnog odbora za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje pri Europskoj komisiji u Bruxellesu iza zatvorenih vrata Prijedlog Europske komisije nalazi se sada konačno između zahtjeva proizvođačkih lobija, poljoprivrednika koji su navikli ovisiti o ovom kontorverznom herbicidu, Europskog parlamenta, država članica koji se protive autorizaciji i onih koji je podržavajudržave članice donijeti konačnu odluku tijekom sutrašnjeg dana.

Prema novom prijedlogu glifosatu bi se dozvola produžila za sljedećih devet godina, što je kompromisno rješenje Komisije čiji je prvi prijedlog davao novi život glifosatu za sljedećih 15 godina.

U međuvremenu je u Europskom parlamentu izglasana neobvezujuća rezolucija kojom su zastupnici zatražili da se glifosatu autorizacija odobri na sedam umjesto na 15 godina, no s potpunom zabranom prodaje za upotrebu u privatnim vrtovima i javnim parkovima.

Prijedlog Europske komisije nalazi se sada konačno između zahtjeva proizvođačkih lobija, poljoprivrednika koji su navikli ovisiti o ovom kontorverznom herbicidu, Europskog parlamenta, država članica koji se protive autorizaciji i onih koji je podržavaju. Nezadovoljne i dalje ostaju brojne okolišne i organizacije za zaštitu zdravlja koje su tražile potpunu zabranu prodaje ovog herbicida na europskom tržištu.

Kako je H-Alter već pisao, uz glifosat se vežu različita stajališta institucija, od onih kao što je Europska agencija za sigurnost hrane koje tvrde da taj herbicid ne izaziva rak do onih kao što je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) koje tvrde da izaziva rak. No, sigurno je da nije nedvojbeno dokazano da ne izaziva rak i druge teške bolesti, posebice endokrinog sustava, te se protivnici autorizacije pozivaju na pravilo pre Nezadovoljne i dalje ostaju brojne okolišne i organizacije za zaštitu zdravlja koje su tražile potpunu zabranu prodaje ovog herbicida na europskom tržištudostrožnosti, ako se sumnja ne može isključiti, onda proizvod ne bi trebao biti autoriziran.

Koliki je, međutim, rad industrijskih lobija na ovom pitanju pokazuje i tajming objave procjene zajedničkog tijela Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) i Svjetske zdravstvene organizacije za ostatke pesticida (JMPR) koje je u ponedjeljak, dva dana prije nove runde EU sastanaka na temu glifosata, objavilo kako "nije vjerojatno da glifosat predstavlja kancerogeni rizik kroz izloženost kroz prehranu". Greenpeace je potom upozorio kako su predsjednik tog tijela i supredsjednik povezani s proizvođačima glifosata.

Ono što je više istraživanja nepobitno pokazalo u razdoblju između dva sastanka je da se tragovi glifosata mogu pronaći u organizmima zapanjujuće velikog postotka Europljana. Tako je istraživanje kojem su se dobrovoljno podvrgnuli zastupnici Europskog parlamenta pronašlo tragove glifosata u svih 48 testiranih zastupnika iz 13 država članica EU.

Najveća razina glifosata u urinu zabilježena je kod zastupnika iz Hrvatske, Mađarske, Italije i Španjolske, dok je najmanja razina glifosata zabilNajveća razina glifosata u urinu među zastupnicima Europskog parlamenta zabilježena je kod zastupnika iz Hrvatske, Mađarske, Italije i Španjolskeježena kod zastupnika iz Češke Republike, Finske, Irske i Velike Britanije. U prosjeku, zastupnici su u testiranom uzorku urina imali 1,7 mikrograma glifosata po litri, što je 17 puta veća razina od europske norme za pitku vodu (0,1 mikrograma po litri), javili su iz ureda zastupnika Davora Škrleca.

Glifosat je danas tako gotovo nemoguće izbjeći. Naime, osim u industrijskoj poljoprivredi koristi se za masovno špricanje dječjih igrališta, javnih parkova, koriste ih vlasnici privatnih vrtova. U novom prijedlogu Europske komisije nije ugrađen zahtjev Europskog parlamenta da se iz autorizacije isključi dozvola za korištenje u svrhe održavanja gradskih površina i za privatne vrtove. Jedino ograničenje koje sadrži prijedlog Europske komisije je i dalje zabrana za sredstva za zaštitu bilja koja sadrže kombinaciju glifosata i koformulanta tallowamina (talovamina, op. ur.), do 1. lipnja 2016. godine. Na hrvatskom se tržištu, inače, prodaje osam takvih sredstava.

twit_segolene_glifosat.jpg

Hrvatsko je Ministarstvo poljoprivrede u prvom izjašnjavanju podržalo autorizaciju glifosata na 15 godina, no, odluka je odgođena zbog protivljenja drugih država članica, Italije, Francuske, Nizozemske i Švedske. Očekuje se da će se neke države i sutra usprotiviti prijedlogu EK. FranSigurno je da nije nedvojbeno dokazano da ne izaziva rak i druge teške bolesti, posebice endokrinog sustavacuska ministrica ekologije, održivog razvoja i energetike Segolene Royal objavila je na Twitteru kako će "18. svibnja Francuska usprotiviti reautorizaciji kancerogene supstance glifosata". Zbog neslaganja unutar vladajuće koalicije o ovom pitanju njemački bi se predstavnici mogli suzdržati od glasanja. Ukoliko dođe do ovakvog razvoja događaja, glifosatu autorizacija koja istječe 30. lipnja neće biti odobrena. Takav bi ishod pozdravilo bi gotovo milijun i pol građana koji su potpisali AVAAZ-ovu peticiju za zabranu glifosata.

"Zabrana glifosata predstavlja nevjerojatnu priliku da se europska poljoprivreda učini sigurnijom i zelenijom, što javnost želi", naglasili su u svom današnjem novom pozivu državama članicama da se usprotive prijedlogu EK iz mreže Friends of the Earth Europe.

Ključne riječi: proizvodnja hrane, zdravlje, glifosat
<
Vezane vijesti