Foto: PrtScrFoto: PrtScrBivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović u nedjelju je na osnivačkoj skupštini izabran za predsjednika novoosnovane stranke Naprijed Hrvatska! Progresivni savez, dok je za njegova zamjenika izabran nezavisni saborski zastupnik Josip Kregar, čime stranka stječe i status parlamentarne stranke.

Za potpredsjednike su izabrani Velimir Srića, Brankica Crljenko i Ivica Pančić, za glavnog tajnika Mislav Žagar, a za političkog tajnika Tomislav Lacović.

Josip Kregar istaknuo je da će stranka u znaku demokratičnosti promovirati pluralnost mišljenja i mogućnost osnivanja programskih frakcija.

Oko 400 građana okupilo se na osnivačkoj skupštini u zagrebačkom hotelu Internacional, na kojoj je Josipović poručio da će se boriti za napredak koji će omogućiti novi gospodarski uzlet Hrvatske, radna mjesta i pristojan život za svakog čovjeka. Naglasio je kako je vrijeme da se prestanemo pitati tko je gdje bio 1941., 1971. i 1991. godine, već se okrenuti budućnosti.

Najavio je da će se stranka zalagati za obrazovanu, poduzetničku, demokratsku, ekološku i međunarodno afirmiranu Hrvatsku, za socijalnu pravdu i gospodarski uzlet, regionalizaciju i decentralizaciju zemlje te izbornu reformu.

Stranci su se pridružili odvjetnik Anto Nobilo, profesor Ekonomskog fakulteta Velimir Srića, operna pjevačica Dunja Vejzović, filmska i TV redateljica Irena Škorić te bivši SDP-ov ministar branitelja Ivica Pančić.

Podršku stranci došao je dati i predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić, a na osnivačkoj skupštini gostovali su predsjednik Narodne stranke - reformista Radimir Čaćić, bivša premijerka Jadranka Kosor i šef IDS-a Boris Miletić. Skupu je nazočio i Dario Vasilić iz Primorsko-goranskog saveza, Tamara Mornjak iz Liste za Rijeku, Željko Pavlic iz Međimurskog demokratskog saveza i predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić.

Iz SDP-a, Josipovićeve bivše stranke, te HNS-a nije došao nitko od istaknutijih političara.

Ključne riječi: ivo josipović
<
Vezane vijesti