Foto: L.R.Foto: L.R.Dopunu Odluke o komunalnoj naknadi na sutrašnjoj će sjednici Gradske skupštine predložiti zastupnici Lijevog bloka, a s ciljem da se omogući naplata potraživanja radnika i radnica tvrtki u stečaju. Iz Radničke fronte ističu kako će se usvajanjem dopune radnike i radnice staviti u bolji položaj u stečajnom postupku, a tako i otvoriti mogućnost da se radnicima Diokija i Kamenskog isplati dio njihovih teško stečenih plaća.

Pokretači ovog prijedloga su sami radnici i radnice Diokija i Kamenskog, koji su sličan prijedlog uputili gradonačelniku u svibnju prošle godine. Molili su da im se oprosti komunalna naknada, a to je pitanje postavio i zastupnik Mate Kapović u Skupštini. Tada je Milan Bandić svima odgovorio da je to po "pozitivnim zakonskim propisima" - nemoguće. Radnička fronta će ovim prijedlogom omogućiti zastupnicima i zastupnicama Skupštine da promijene te zakone te da pomognu da 553 radnika Diokija koji potražuju 90 milijuna kuna i 829 radnica Kamenskog koje potražuju preko 40 milijuna kuna, dođu do dijela svojih zasluženih nadnica.

Tvrtke u stečaju, iako ne rade, gomilaju dugove putem visokih računa za komunalnu naknaduIako je Bandić čvrsto tvrdio da tako nešto nije moguće, te da se radnicima i radnicama ne može na taj način pomoći, to ipak nije točno. Takvu opciju omogućuje Zakon o komunalnom gospodarstvu (članak 23. stavak 1.) gdje stoji da predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave donosi odluku o komunalnoj naknadi. To ne bi bilo niti prvi puta da je neka lokalna uprava i samouprava donijela ovakvu Odluku. Slična odredba već postoji u Baškoj na Krku gdje su donijeli važeći propis koji omogućava odgodu naplate komunalne naknade.

Tvrtke u stečaju, iako ne rade, gomilaju dugove putem visokih računa za komunalnu naknadu. Primjerice Dioki koji je u stečaju od 2013. godine, svaki mjesec dobiva od Grada račun u iznosu od 144 tisuće kuna za komunalnu naknadu. To je milijun i 728 tisuća kuna godišnje, a s kamatama preko 7 milijuna kuna u 4 godine! Kako Dioki, kao i druge tvrtke koje više ne posluju, a koje duguju radnicima njihove teško zarađene plaće, Grad ne gubi ništa ako oprosti ili odgodi naplatu komunalne naknade ovim firmama koje imaju dug prema radnicima, jer one niti posluju niti postoje – pa komunalnu naknadu teško mogu i plaćatinema za platiti te račune, dugovi se gomilaju, a na zaostatke još dolaze i kamate. Grad se od tih stečajeva namjerava naplatiti, kao i stečajni upravitelji. Realno, Grad ne gubi ništa ako oprosti ili odgodi naplatu komunalne naknade ovim firmama koje imaju dug prema radnicima, jer one niti posluju niti postoje – pa komunalnu naknadu teško mogu i plaćati.

Dva su problema u situaciji stečaja, a prvi je što sam stečajni postupak generira dugove. Kada se jednom pokrene stečajni postupak, dugovi samo rastu, a te dugove u velikoj mjeri stvara i komunalna naknada. I drugo, u stečajnom postupku se od stečajne mase najprije naplaćuju svi drugi, među kojima Grad sa svojim računima, a tek onda radnici i radnice. U stečajnom postupku, se pak, kod priljeva određenih sredstava (od prodaje imovine i Ovim se prijedlogom sada sudbine radnica i radnika Diokija i Kamenskog, kao i svih budućih zagrebačkih firmi u stečaju stavljaju u ruke gradskih vijećnikasl.) prvo naplaćuju troškovi stečajnog postupka u punom iznosu (npr. naknade stečajnom upravitelju, naknade za tekuće održavanje, ali i komunalna naknada, vodna naknada, troškovi čistoće, troškovi plina, troškovi el. energije, itd.), a tek poslije njihova namirenja slijedi namirenje ostalih vjerovnika, što uključuje i radnička potraživanja, i to najčešće u određenom postotku od punog iznosa ovisno o visini stečajne mase. Znači na redu naplate su najprije svi drugi, a tek onda radnici i radnice.

Prijedlog dopune Odluke o komunalnoj naknadi omogućava da se radnici i radnice "pomaknu" na listi naplate vjerovnika i dođu u pravednu poziciju naplate svojih potraživanja. Ovim se prijedlogom sada sudbine radnica i radnika Diokija i Kamenskog, kao i svih budućih zagrebačkih firmi u stečaju stavljaju u ruke gradskih vijećnika. Glasanjem o ovom prijedlogu jasno će se pokazati tko je od vijećnika i vijećnica za radnike i radnice, a tko protiv.  

<
Vezane vijesti