Foto: Zelena IstraFoto: Zelena IstraRad u urbanim vrtovima može popraviti raspoloženje i samopouzdanje, pokazuju dva nova britanska istraživanja koja su pratila učinak vrtlarenja na gradskim parcelama.

Znanstvenici sa sveučilišta Westminster i Essex istraživanjem su obuhvatili 269 osoba od kojih se polovica bavila povremenim vrtlarskim poslovima u urbanim vrtovima. Istraživanje je pokazalo da su se čak i oni koji su proveli samo pola sata tjedno u urbanom vrtlarenju puno bolje osjećali, prema radu objavljenom u časopisu Journal od Public Health.

Takvi vrtlari, pokazuju rezultati, imaju manje problema s tjelesnom težinom. Ispitanici su odgovarali na pitanja o raspoloženju, samopouzdanju i općem zdravstvenom stanju.

Oni koji su barem jednom tjedno radili u vrtovima bili su manje depresivni, manje napeti ili ljuti te zdraviji i s više samopouzdanja od onih koji nisu radili u urbanim vrtovima. Vrijeme provedeno u vrtlarskim poslovima nije utjecalo na rezultate što znači da je samo 30 minuta vrtlarenja tjedno bilo korisno za mentalno zdravlje.

Ključne riječi: urbano vrtlarenje, zdravlje
<
Vezane vijesti