Prtsc: YoutubePrtsc: YoutubeProvladin srpski tabloid "Informer" objavio je više tekstova kojim se ocrnjuje Balkanska istraživačka mreža, koja je istraživala tajni ugovor srpske vlade s avioprijevozničkom kompanijom "Etihad Airways"

Informer je pretprošlu srijedu objavio da su novinari Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i srpskog Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) uhodili srpskog premijera Aleksandra Vučića, zbog čega je ovaj, prema pisanju tabloida, otkazao ljetni godišnji odmor. Riječ o drugom tekstu koji se obračunava s BIRN-om usliijed njihovog istraživanja ugovora s Etihadom.

birn_informer_tabloid_prtsc_informer.jpg birn_informer_tabloid_prtsc_informer.jpg

Citirajući neimenovani izvor iz vlade, tabloid je ustvrdio kako je Vučić otkazao odmor na Borskom jezeru nakon što je doznao da "sumnjivi likovi" iz BIRN-a i CINS-a odsjedaju u istom hotelu. "Vučić otkazao odmor zbog 'špijuna' u hotelu", glasio je naslov Informera. U isto je vrijeme BIRN istraživao je li Srbija preplatila ugovor sa zrakoplovnom kompanijom Etihad iz Abu Dhabija.

BIRN-ov istraživački tekst, objavljen u tjedniku Vreme, otkrio je da je Srbija platila 51 posto udjela u novoosnovanoj kompaniji Air Serbia nekoliko puta više od svog partnera iz Emirata. Direktorica BIRN-a Srbija, Dragana Obradović, izjavila je da su navodi tabloida Informer dio kampanje čiji je cilj diskreditacija rada BIRN-a i CINS-a. "Nitko nije išao na Borsko jezero špijunirati premijera. To je smiješna tvrdnja, s obzirom da su BIRN i CINS daleko od paparazzi novinarstva", poručila je Obradović.

Prošlu subotu Informer je objavio da EU potajno financira BIRN i CINS preko milijunskih ugovora s Europskom komisijom. Obradović je istaknula kako su BIRN i CINS dobili projekt na javnom natječaju i da BIRN nije skrivao nikakve ugovore, već je samo usmjerio Informer na EU zastupništvo u Srbiji za detalje ugovora, budući da ih oni imaju pravo otkriti. Informer je također napisao da je BIRN odbio odgovoriti da li ugovor s EU zabranjuje određene teme, poput istraživanja EU kompanija.

Obradović ističe da je riječ o neistini. "Eksplicitno smo kazali kako EU ne odlučuje o temama koje istražujemo, niti nam zabranjuje da se bavimo određenim temama, kako sugerira Informer", poručila je Obradović.  Dan poslije BIRN-ovih otkrića, Vučić je održao konferenciju za medije na kojoj je kazao kako je tekst temeljen na netočnoj verziji ugovora s Etihadom. "Vjerojatno su došli do nekih prijašnjih verzija", poručio je, sugerirajući da su ove novinske istrage poslužile interesima kontroverznog srpskog tajkuna Miroslava Miškovića, koji iščekuje suđenje za korupciju.


Vučić kao Miloševićev ministar informiranja (Corax)

corax-danas-7.-februar-2000..jpg corax-danas-7.-februar-2000..jpg

Vučić je istaknuo da je Vreme u vlasništvu Miškovića, koji je postao simbol premijerove antikorupcijske kampanje. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) objavilo je kako su otkrića BIRN-a i CINS-a o ugovoru sa zrakoplovnom kompanijom od javnog interesa. "U demokratskom društvu neprihvatljivo je da premijer ovako javno diskreditira medije", naveo je NUNS prošli petak. Vučić je na prošlotjednoj konferenciji za medije po prvi puta otkrio detalje spornog ugovora s Etihadom.

NUNS je naveo kako je očigledno da je članak objavljen u Vremenu "prisilio vladu i premijera da konačno javnim učine ugovor s Etihadom". Vreme je u međuvremenu optužilo Vučića za "pokušaj sprečavanja slobodnog, objektivnog i neovisnog novinarskog rada", uspoređujući njegove kritike BIRN-a i CINS-a s njegovim potezima kad je bio ministar informiranja u Vladi Slobodana Miloševića tijekom devedesetih godina.

<
Vezane vijesti