Foto: Centar za životnu sredinuFoto: Centar za životnu sredinuPitanje zaštite Nacionalnog parka Sutjeska jutros se trebalo naći na dnevnom redu Narodne skupštine, ali se to nije dogodila zbog suzdržanosti pet predstavnika Odbora koji je odlučivao o stavljanju te točke na dnevni red Skupštine, priopćili su iz Centra za životnu sredinu.

Građanska inicijativa koja je protiv hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska skinuta je s dnevnog reda Četvrte sjednice Narodne skupštine nakon što nije dobila podršku Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu da ide u skupštinsku proceduru. U tom Odboru su pri glasanju o inicijativi za Sutjesku suzdržani bili: Milorad Jagodić (SNSD), Čedo Vuković (SNSD), Milan Dakić (DNS), Vojin Mitrović (samostalni poslanik) i Nenad Vukoje (vanjski član Odbora), dok je troje poslanika glasalo za upućivanje inicijative na glasanje u Skupštinu.

"Nacionalni park Sutjeska nije pitanje o kojem se može biti suzdržan, niti je šest tisuća građana koji su svojim potpisom podržali inicijativu javnost koju Narodna skupština i Vlada Republike Srpske smije ignorirati“, poručila je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu.

Građanska inicijativa Narodnoj skupštini predlaže usvajanje zaključka kako izgradnja mаlih hidroelektrаnа u Nаcionаlnom pаrku Sutjeskа nije od jаvnog i općeg interesа zа Republiku Srpsku. Za pokretanje građanske inicijative u skupštinskoj proceduri bilo je potrebno tri tisuće potpisa građana, a prikupljeno je preko šest tisuća potpisa u periodu od sedam dana na 12 lokacija u Republici Srpskoj.

"Pritisak Vlade na poslanike Narodne skupštine je doveo do ovakvog glasanja, čime je obesmišljena građanska inicijativa kao demokratski način izražavanja stava javnosti. Vlada jasno staje na stranu investitora i ignorira želju i stav javnosti, struke i lokalne zajednice. Mišljenje Vlade RS i odluka Odbora nas neće obeshrabriti, te ćemo nastaviti bitku svim demokratskim sredstvima koja ne isključuju masovne proteste", dodala je Nataša Crnković.

Nakon što je javnost dala svoj jasan stav o gradnji hidroelektrana u NP Sutjeska, te nakon dvije presude Okružnog suda u Banja Luci čime su oborene obje studije utjecaja na životnu sredinu spomenutih hidroelektrana, usvajanje ovakve građanske inicijative od strane Narodne skupštine RS je morao biti logičan.

<
Vezane vijesti