Foto: FacebookFoto: FacebookInicijativa članova/zamjenika u Vijeću Filozofskog fakulteta uputila je dopis rektoru Damiru Borasu od kojeg traže očitovanje s obzirom na nastalu situaciju na Filozofskom fakultetu. Kako navode, izostanak očitovanja shvatit će kao potvrdu sudioništva u protustatutarnim i nasilnim radnjama.Također, rektoru je očitovanje o čitavoj situaciji uputio i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

 

Dopis Inicijative članova/zamjenika u Vijeću Filozofskog fakulteta objavljujemo u cijelosti, dok dopis Nezavisnog sindikat znanosti i visokog obrazovanja možete pronaći u prilogu.

S obzirom na situaciju nastalu na Filozofskom fakultetu, tražimo da se Vi, rektor Sveučilišta u Zagrebu, očitujete o sljedećim pitanjima: 

  1. Je li odluka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta – iz koje nije vidljivo ni je li Ministarstvo uopće provelo upravni nadzor nad zakonitošću rada i čijeg rada, odnosno akta i kojeg akta, niti kada je upravni nadzor proveden, tko ga je proveo, na temelju čije odluke i koje dokumentacije – legalna i u skladu s uvriježenom procedurom?
  2. Na temelju kojih statutarnih i zakonskih ovlasti rektor može raspustiti Studentski zbor neke od sastavnica Sveučilišta, kao što ste to Vi učinili, i jeste li članove Senata temeljito informirali o čemu se zapravo radi, kako bi mogli donijeti kvalificiranu odluku?
  3. Jeste li svjesni pravnih posljedica odluke prema kojoj je jedna točka jedne sjednice Vijeća Filozofskog Fakulteta proglašena nezakonitom zbog sastava studentskih predstavnika: što je sa svim odlukama Vijeća u razdoblju kad je djelovalo u tako «nelegalnom» sazivu?
  4. Gdje ste pronašli pravno uporište prema kojemu bi dekan Filozofskog fakulteta mogao ostati u radnom odnosu nakon akademske godine u kojoj je navršio 70 godina života, osobito s obzirom na činjenicu da je aneks o produžetku potpisao sam sa sobom?

Izostanak očitovanja shvatit ćemo kao potvrdu sudioništva u protustatutarnim i nasilnim radnjama. Studenti, nastavnici i javnost imaju pravo znati. Plenum je pravo mjesto za to. Vi, rektore, isprva kao prodekan pa kasnije kao dekan FF-a, imate iskustvo sudjelovanja u radu plenuma još od blokade 2009., jednako kao što Vlatku Previšiću nije smetao Plenum kad je na njemu tražio studentsku podršku za dekansku kandidaturuPozivamo Vas da se večeras u 20 sati u D7 Filozofskog fakulteta pridružite Plenumu. Neki Vaši časni prethodnici, poput Alekse Bjeliša, imali su dovoljno mudrosti i hrabrosti da se na Plenumu suoče sa svojim studentima. Imate li Vi? Imate li barem pristojnosti da javno odgovorite na postavljena pitanja?

Inicijativa članova/zamjenika u Vijeću Filozofskog fakulteta

dopis_sindikata_sveucilistu_u_zagrebu_20.9.2016_copy42542.pdf
Izmjenjeno: 21.09.2016. 12:18
Veličina datoteke: 1,35 MB

aem_copy59639.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

 

<
Vezane vijesti