"Troškovi petnaestogodišnjeg vođenja tužbe Republike Hrvatske protiv Republike Srbije zbog povrede odredbi Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu iznose 28.111.598,59 kuna." Informacija je to koju je objavilo Ministarstvo pravosuđa nakon što mu je "H-Alter" uputio zahtjev za pristup informacijama.

Budući da je javnosti do sada poznato da je samo za izradu memoranduma tužbe za genocid koju je Republika Hrvatska podignula protiv Republike Srbije 1999. godine iz proračuna potrošeno 700 tisuća dolara, H-Alter je, pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama u ožujku ove godine uputio Vladi zahtjev za pružanje uvida u ukupni iznos koji je utrošen iz proračuna te kopiju ugovora potpisanih s odvjetničkim timom koji zastupa Hrvatsku. Vlada je uskoro zahtjev proslijedila Ministarstvu pravosuđa koje nas je obavijestilo da će u skladu sa zakonom produžiti rok za postupanje "zbog obaveze ovog tijela javne vlasti za provođenjem testa razmjernosti i javnog interesa". Nakon kršenja rokova za dostavu podataka, ministarstvo je danas objavilo priopćenje u kojem navodi da troškovi tog postupka iznose 28.111.598,59 kuna!

H-Alter je ministarstvu i Vladi uputio zahtjev za uvid u ugovore koji su potpisani s navedenim odvjetničkim timovima, no kako su nas obavijestili, ti ugovori su klasificirani te su proslijeđeni na mišljenje Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnosti

"Od ukupno navedenog iznosa, u cjelokupnom navedenom razdoblju najveći dio sredstava utrošen je na angažman stranih odvjetnika za zastupanje pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. Na odvjetničke troškove odvjetnika David B. Rivkina te odvjetničkog društva Matrix iz Londona (prof. Philippe Sands, prof. James Crawford i dr., potrošeno je 23.767.846,33 kuna. Na troškove intelektualnih usluga, koje uključuju, zmeđu ostalih, troškove prijevoda, članova tima, zastupnika, suzastupnika,  eksperata, stručnih analiza, prikupljanja podataka i obrade podataka) utrošeno je 2.629.245,73 kuna. Na materijalne troškove, koji uključuju troškove smještaja tima i svjedoka, dnevnica, avio-karata, tiskanja podnesaka i slično, utrošeno je 1.714.506,53 kuna", obavijestili su nas iz ministarstva.

H-Alter je ministarstvu i Vladi uputio zahtjev za uvid u ugovore koji su potpisani s navedenim odvjetničkim timovima, no kako su nas obavijestili, ti ugovori su klasificirani te su proslijeđeni na mišljenje Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Podsjetimo, početkom ožujka ove godine otpočela je glavna rasprava u postupku u kojem Hrvatsku zastupa Vesna Crnić-Grotić, profesorica međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Rijeci, i suzastupnici Andreja Metelko-Zgombić, pomoćnica ministrice vanjskih poslova, Jana Špero, načelnica u Ministarstvu pravosuđa, Davorin Lapaš, profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, i profesor Mirjan Damaška, jedan od najuglednijih pravnih stručnjaka. Strani partneri u procesu su renomirani odvjetnici iz Velike Britanije, specijalizirani za pitanja međunarodnog prava: James Crawford, profesor međunarodnog prava na University of Cambridge, Philippe Sands, profesor prava na University College London, te Keir Starmer, odvjetnik i dosadašnji glavni tužitelj za Englesku i Wales.

Mnogi pravnici u tom periodu su tvrdili da nema opravdanog razloga za nadu u pozitivan ishod tužbi. Tužbu za genocid protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1993. godine pokrenula je i Bosna i Hercegovina. Presuda je stigla 12 godina kasnije, a sud je odlučio da je genocid počinjem samo u Srebrenici, "kada je u nekoliko dana smaknuto osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka", no da "Srbija kao država nije kriva za ovaj zločin". Ukoliko se u obzir uzmu sve navedene činjenice, ali i sadržaj glavne rasprava u sudskom postupku, tijekom koje su se hrvatska i srpska strana nabacivale citatima i brojkama koje sežu još u Drugi svjetski rat, čini se da je Vlada u vjetar bacila iznos od 30 milijuna kuna.

<
Vezane vijesti