Stanari Kupske ulice koja se prije četiri godine urušila uslijed HEP-ovih radova u izvedbi tvrtke Tehnika, okupili su se danas kako bi upozorili javnost da njihov problem nije riješen, te da im ponovo prijeti opasnost od istog tandema.

Stanari  Kupske ulice, koja se prije četiri godine urušila uslijed  HEP-ovih radova u izvedbi tvrtke Tehnika, okupili su se danas kako bi upozorili javnost da njihov problem nije riješen, te da im ponovo prijeti opasnost od istog tandema.

Naime, HEP je najavio kako će nastaviti graditi podzemnu garažu sa 6 etaža i neboder visine 8 metara. Cijela investicija koštat će nekih 40 do 45 milijuna kuna.

Podsjetimo, prije četiri godine, unatoč upozorenjima, koje su stanari uputili HEP-u da ne gradi na tom području zbog podzemnih voda, prilikom radova došlo je do podrhtavanja tla pri čemu je propala jedna kuća, nastala rupa od dvadeset metara i nestala je cesta. U međuvremenu stanari nisu dobili nikakve odštete, tek je obnovljena cesta, a nepravomoćnom presudom Općinskog suda u svibnju ove godine utvrđeno je  - kako nema dokaza da su radovi na gradilištu uzrokovali oštećenje kuća. Umjesto odštete, stanari su dobili račun sudskih troškova - 5 i pol tisuća kuna i nesnosni smrad od kanalizacije s kojim i danas žive.

kresimir.koncic.jpg
barica.orbanic.jpg

A Samija Bejović upozorava kako neće odustati: "Nećemo dopustiti da se ponovi ista stvar. Nadam se da će nam se u našoj borbi pridružiti i drugi građani Zagreba".

A dosad su im podršku dali udruge Zelena akcija i Pravo na grad.  Tomislav Tomašević iz Zelene akcije se zapitao kakva je to pravna država kad je HEP uspio riješiti sve prepreke da im se omogući nastavak izgradnje garaže, dok su stanari u četiri godine izgubili sve sporove ili im drugi postupci još traju."

"Ovdje je riječ o opravdanoj bojazni ne samo za vlastitu sigurnost već i urbanistički teror. Osim opasnosti, novi neboder, koji će biti smješten tek 5 do 10 metara od jednokatnica u kojima žive ovi ljudi, pravi je primjer urbane devastacije. Oni to nisu spremni više trpjeti, a ne bi trebali ni drugi građani jer će i njima sutra privatni interes kucnuti na vrata", upozorio je Teo Celakoski iz Prava na grad uspoređujući zagrebačku situaciju sa onom preizgrađenosti u Latinskoj Americi.

rajkovichep.jpg
Ključne riječi: HEP, Kupska ulica, urbana devastacija
<
Vezane vijesti