Rijeka Lika u Kosinju, Ilustracija: M.K.Rijeka Lika u Kosinju, Ilustracija: M.K.Okolišni novinar Ivo Lučić pozvao je na susret na Kosinjskom mostu u povodu Dana bioraznolikosti i dodjele okolišne nagrade HND-a Velebitske degenije u srijedu, 22. svibnja u 12 sati, u Kosinju.

Riječ je o prosvjedu protiv činjenice da nagradu Zbora novinara za okoliš HND-a za okolišno novinarstvo Velebitska degenija sponzorira HEP koji istovremeno planira i provodi projekte koji ugrožavaju bioraznolikost u vrijeme najbržeg izumiranja vrsta, između ostalog i gradnju akumulacije i potapanje Kosinjskog polja.

"HEP je javno poduzeće koje je zaduženo provoditi službenu politiku uvažavanjem načela održivog razvoja. Ono što radi HEP s hidrocentralama u kršu nije održivi razvoj nego je srce problema antropocena: masovno uništavanje staništa i uništavanje, protjerivanje populacija - bilja, životinja i ljudi - kojima je to dom. Kosinjsko polje je na redu", ističe Lučić, koji potpuno neprimjerenim smatra da tvrtka koja planira potopiti bioraznolikošću bogato Kosinjsko polje, sponzorira jedinu aktivnost Zbora novinara za okoliš.

Ključne riječi: HEP, bioraznolikost, kosinj
<
Vezane vijesti