Foto: Igor LesarFoto: Igor LesarČak 98% građana i građanki gradske četvrti Donji grad na jučerašnjem zboru građana, održanom u Češkoj besedi, izglasalo je zaključak kojim se zahtjeva hitna obustava radova na Trgu žrtava fašizma i sanacija počinjene štete, kao i obustava daljnje realizacije projekta Pješački centar izvrsnosti na potezu od Branimirove tržnice preko Trga žrtava fašizma do Trga hrvatskih velikana sve dok se ne provede široka javna rasprava s građanima i strukom na temelju koje bi se izradio program i proveo javni arhitektonsko-krajobrazni i urbanistički natječaj.

Tema Zbora i jedina točka dnevnog reda bila je rasprava o aktualnom uređenju Trga žrtava fašizma i realizaciji projekta Pješačkog centra izvrsnosti planiranog na potezu od Branimirove tržnice preko Trga žrtava fašizma do Trga hrvatskih velikana.

Građani također zahtijevaju očitovanje Ministarstva kulture o radovima na Trgu žrtava fašizm te da se sukladno članku 89. Statuta Grada Zagreba provede savjetovanje s Vijećem Gradske četvrti Donji grad i pribavi njegovo mišljenje. Zaključak donesen na zboru građana obvezujući je za Vijeće Gradske četvrti Donji grad.

Vijeće Gradske četvrti Donji grad na svojoj 12. sjednici održanoj 11. travnja utvrdilo je da prilikom izrade projekta uređenja nije poštivana demokratska procedura jer nije pribavljeno mišljenje Vijeća Gradske četvrti niti je provedena javna rasprava o planiranom projektuBitno je napomenuti da se na Zbor nisu odazvali pozvani predstavnici iz ni jednog gradskog ureda (pozvani su Gradski ured za prostorno uređenje, Gradski ured za strategijsko planiranje, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i Zavod za prostorno uređenje). Ovo je presedan i puno govori o odnosu Grada na čelu s gradonačelnikom prema ovoj temi, kao i prema građankama i građanima Zagreba koji su pokazali da zahtijevaju uključivanje u proces planiranja njihovog okruženja.

Podsjećamo, Vijeće Gradske četvrti Donji grad na svojoj 12. sjednici održanoj 11. travnja  utvrdilo je da prilikom izrade projekta uređenja nije poštivana demokratska procedura jer nije pribavljeno mišljenje Vijeća Gradske četvrti niti je provedena javna rasprava o planiranom projektu, te je donijelo Zaključak kojim je zatražena hitna obustava radova na Meštrovićevom paviljonu i Trgu žrtava fašizma.

Zaključak su podržali vijećnici s tri liste stranaka zastupljenih u vijeću (SDP-HNS-Naprijed Hrvatska, Zagreb je naš!–NL–ORaH–RF-Za grad, Nezavisna lista Sandre Švaljek-HSLS), a nisu podržali vijećnici s liste HDZ-a i Stranke rada i solidarnosti. Zabrinutost oko radova izrazile su sve relevantne stručne udruge (Društvo arhitekata Zagreba, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Hrvatska komora arhitekata, Katedra za zaštitu kulturne baštine Filozofskog fakulteta i drugi), kao i mnogi građani. Zbog svega toga, Vijeće Gradske četvrti donijelo je odluku o sazivanju Mjesnog zbora građana.

Nakon uvodnog predstavljanja problema od strane vijećnika Vijeća Gradske četvrti građani su dobili priliku za diskusiju na temu radova na Trgu žrtava fašizma, pa su se mogle čuti zanimljive izjave, primjerice kako su prilikom interpretacije povijesnog konteksta oko Meštrovićevog paviljonaZbor građana je zakonom propisan demokratski alat kojim se građanima omogućuje sudjelovanje u procesima odlučivanja, ali se nažalost ne primjenjuje koliko bi trebalo, barem ne na području Grada Zagreba grubo iskrivljene činjenice, te da je uređenje Trga žrtava fašizma u suprotnosti s Konvencijom o europskim krajobrazima koja se ne odnosi samo na prirodni krajobraz, nego i na sveukupnu sliku grada. Također je iznesena teza da je realizacija Pješačkog centra izvrsnosti proces u kojem se javnim novcem povećava vrijednost privatnih investicija u tom dijelu grada, a na štetu ljudi koji tamo žive.

Zbor građana je zakonom propisan demokratski alat kojim se građanima omogućuje sudjelovanje u procesima odlučivanja, ali se nažalost ne primjenjuje koliko bi trebalo, barem ne na području Grada Zagreba. Zbog nepostojanja redovite prakse sazivanja zborova građana pojavio se niz pitanja vezanih uz provedbu i proceduru koja su se rješavala "u hodu", te je u tom smislu u više navrata konzultiran nadležni Ured za mjesnu samoupravu.  Smatramo neophodnim da Gradska skupština jasno stane u zaštitu provedbe zakona i propisa s ciljem zaštite kulturnih dobara u gradu, te poštivanje stavova javnosti i svojih biračaTakođer, održavanje Zbora ne bi bila moguće bez suradnje s inicijativom građana Vratite magnoliju čiji su volonteri također sudjelovali u pripremi i realizaciji.  

Na 14. sjednici Gradske skupštine koja se održava danas, kao jedna od točaka dnevnog reda na prijedlog Kluba gradskih zastupnika Građansko-liberalnog saveza i Hrvatske stranke umirovljenika te Kluba zastupnika lijevog bloka uvrštena je i rasprava o radovima na Trgu žrtava fašizma, kao i prijedlog Zaključka u kojem se Gradska skupština protivi daljnjem nastavku radova na Trgu žrtava fašizma dok se ne provede javna i stručna rasprava o realizaciji projekta Pješački centar izvrsnosti, savjetovanje s Vijećem Gradske četvrti Donji grad i ne pribavi očitovanje Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Budući da su do sada ustanovljene brojne nepravilnosti u realizaciji uređenja Trga žrtava fašizma i Pješačkog centra izvrsnosti i da su se relevantna strukovna udruženja i građani jasno izjasnili protiv ove devastacije, smatramo neophodnim da Gradska skupština jasno stane u zaštitu provedbe zakona i propisa s ciljem zaštite kulturnih dobara u gradu, te poštivanje stavova javnosti i svojih birača.

<
Vezane vijesti