prtsc.ytbprtsc.ytbObmanjivačko zapomaganje nad fenomenom pomanjkanja i gubitka radnih mjesta.

Oporba (neoliberalistička desnica) neprestano licemjerno jadikuje kako se ništa ne poduzima protiv navedenog fenomena ! A tako se može istupati jedino ako se ne znaju razlozi za nj ili se licemjerno jadikuje nad pojavnim stanjem koje se dobro zna. Ako se radi o prvome, sasvim je jasno da je suvišno iole kakvo njegovo razmatranje. Izgleda da bi bilo bolje pretpostaviti  da se radi o licemjerju, o jednom od  osnovnih obilježja oporbe. Naime, baš danas  je u punoj snazi na djelu neoliberalistički kapitalizam koji je osamdesetih godina u prošlom stoljeću  uvela u Evropu Margaret Tatcher. Ona je proglasila u socijalnom smislu pogubnu ideju da društva nema, a da postoje samo pojedinci. To je bio pogodan okvir za rastuće propadanje velike industrije i  uništavanje  radnika, koji mahom postaju robovi nestalnog i povremenog rada  (G. Standing: Prekarijat, nova opasna klasa, 2011), a zaštita radničkih prava postaje nemogućom, osobito pred navalom imigracije. Većina je zapravo osuđena da sama  postaje imigracijom ili da postanu sitni poduzetnici  koji iz nekih svojih snova prave „biznis“ da bi nekako uspjeli preživjeti. Tako na teret pojedinaca sve više toga pada, kao briga za rad u kući i za starije osobe, što razotkriva potpuni krah društva, tj. dotadašnjeg nekog društvenog ugovora. A kako društva ni nema, nego su samo pojedinci, izgleda da ni ne treba neki društveni  ugovor, kojim bi se trebalo pokušati urediti upravo temeljne ekonomsko-društvene  odnose  kao putokaz  za rješavanje svih problema, pa i fenomena  nezaposlenosti.

Oporba žmiri pred tom jasnom neoliberalističkom situacijom i pravi se kako se radi o problemima koji se mogu riješiti. A kako? 1) lamentiranjem nad postojećim stanjem, jer se drugo ni ne može napraviti unutar takvih okvira, nego jedino ono što oni omogućuju ili 2) promjenom tih okvira.

Oporba sigurno ne bi birala drugo, jer je ona zdušno odana kapitalizmu (to će osobito pokazati njihov tzv. ekonomski plan), pa joj preostaje ono prvo, a to je licemjerno obmanjivanje  svojih članova, simpatizera i drugih ako u tome uspije.

(Potaknuto izlaganjem Tomislava Pletenca i Morane Starčević u Prilozima Hrvatskog radija 22. srpnja 2015. ).

 

<
Vezane vijesti