Ilustracija: G. Z., H-AlterIlustracija: G. Z., H-AlterUdruzi za nezavisnu medijsku kulturu, nakladniku portala koji upravo čitate, uručena je jučer pravomoćna presuda Županijskog suda u Splitu kojom nam se nalaže da spisateljici i bivšoj pripadnici HV-a Tanji Belobrajdić platimo 30 tisuća kuna kao naknadu za duševne boli, k tome još 6.328 kuna na ime naknade za sudske troškove. I sve to u idućih petnaest dana. Time je završen sudski postupak čiji ishod je dosad najozbiljnija prijetnja H-Alterovu postojanju u petnaest godina našega rada. Naime, tih 36 tisuća jednostavno nemamo.

U članku Zločin i nagrada Tanje Belobrajdićobjavljenom u studenom 2015. godine, upozorili smo na istovjetnost nagrađivane književnice koja je u to vrijeme promovirala po školama svoj ratni roman, i Tanje Duić, bivše supruge bivšeg zapovjednika vojno-istražnog centra Lora, u to vrijeme pravomoćno osuđenog ratnog zločinca Tomislava Duića koji je u vrijeme objave članka bio u bijegu od hrvatskog pravosuđa.Zato, ako poštujete petnaestak godina našega rada i želite da opstanemo, s jačim vas razlozima no ikad ranije molimo za pomoć. Pa i uz punu svijest o tome da će vaše kune biti uredno proslijeđene na račun jedne ugledne hrvatske domoljubne spisateljice

Duić je bio uhvaćen usred Splita početkom 2016. godine da bi mu potom bilo upriličeno novo suđenje, još uvijek bez pravorijeka. U "inkriminiranom" članku upozorili smo da je Tanja Belobrajdić, prema izjavama svjedoka iznesenim na suđenju 2005. godine, sudjelovala u ponižavanju i mučenju zarobljenika u Lori, te da je osobno birala one nad kojima će se provoditi iživljavanje.

Premda je veći broj srpskih civila - zatočenika u Lori (Miroslav Petrović, Vojkan Živković, Mićko Koprivica, Vaso Deretić, Mirko Babić) na tadašnjem suđenju spominjao barem jednu mlađu žensku osobu koja je sudjelovala u mučenjima i zlostavljanjima, a neki su je pritom nazvali "Tanja", dok ju je Vojkan Živković jasno identificirao kao suprugu zapovjednika logora, što je vidljivo iz sudskog zapisnika, istraga se nikada nije usmjerila prema ustanovljavanju istinitosti tih navoda, odnosno otkrivanju o kojoj se točno ženskoj osobi/osobama radilo.

UNMK-ov odvjetnik Emil Havkić predlagao je prvostupanjskoj sutkinji Andrei Krstanović Čada svjedočenje grupe bivših zatočenika Lore, koji danas uglavnom žive u Istočnoj Hercegovini, kako bi na suđenju protiv H-Alterova nakladnika odgovorili na pitanje je li upravo Tanja Duić / Belobrajdić bila ta koja im se ranih devedesetih urezala u pamćenje svojim sadističkim postupcima. Međutim sutkinja je odbila prijedlog našega odvjetnika obrazlažući da bi se radilo o narušavanju načela ekonomičnosti sudskog postupka.

"Kada se za nekoga napiše da sudionica mučenja zarobljenika u Lori djeci predstavlja svoj 'antiratni roman', te se takvom informacijom tužiteljica imenom i prezimenom prikazuje kao osoba koja je počinila kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, iako pravomoćna osuđujuća kaznena presuda protiv nje nikada nije donesena (a što je jedino i relevantno), onda je takva informacija sasvim podobna povrijediti dostojanstvo, ugled i čast tužiteljice", presudila je sutkinja Krstanović Čada u srpnju 2019. godine.

Očito je da stav sutkinje kako se nekoga može "teretiti" za zločine tek nakon što je pravomoćno osuđen limitira novinare da istražuju i pišu o bilo kakvom kriminalu – u ovom slučaju o neprocesuiranim ratnim zločinima. I to u političkom i društvenom kontekstu u kojem sudstvo i javno tužiteljstvu niti ne skrivaju namjeru da ratne zločine počinjene s hrvatske strane što uspješnije pospreme u opći zaborav.

"Presuda u obrazloženju ne sadrži analizu i ocjenu iskaza koji su dani u predmetu K-93/04 Županijskog suda u Splitu („Lora“), kao niti analizu i ocjenu ovjerenih izjava svjedoka, čije je saslušanje sud bezrazložno odbio, i to kako zamolbenim putem temeljem Ugovora između Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima (Srbija i Crna Gora), tako i neposredno, što je bilo od utjecaja na pravilnost i zakonitost presude", naveo je UNMK-ov odvjetnik Havkić u žalbi na prvostupanjsku presudu sutkinje zagrebačkog Općinskog građanskog suda.Očito je da stav sutkinje kako se nekoga može "teretiti" za zločine tek nakon što je pravomoćno osuđen limitira novinare da istražuju i pišu o bilo kakvom kriminalu – u ovom slučaju o neprocesuiranim ratnim zločinima

Međutim, Županijski sud u Splitu, koji je odlučivao o našoj žalbi, u cijelosti je potvrdio raniju presudu. "Iz potvrde Ministarstva obrane od 3. svibnja 1999. godine proizlazi da je tužiteljica u razdoblju od 1. travnja 1993. do 31. srpnja 1994. bila pripadnica Hrvatske ratne mornarice, 73. bojne vojne policije, da je bila raspoređena na dužnost voditelja Službe dežurstva 73. bojne, sklopni čin zastavnik-natporučnik, te da je svoju dužnost obnašala savjesno i odgovorno", ključna je rečenica iz pravomoćne presude H-Alterovu nakladniku. Posve logično, ako je bila raspoređena u mornarici, što bi trebala raditi u Lori...

Naš je problem što na računu nemamo 36 tisuća kuna kojima bismo platili ovu kaznu. Sva svoja nenamjenska sredstva, koja smo sačuvali od dugogodišnjih čitateljskih donacija, morali smo uložiti u dofinanciranje programa koji nam financira Vijeće za elektroničke medije, a tih 20.107,52 kuna bit će nam vraćeno tek za nekoliko mjeseci, nakon što VEM prihvati naše dokaze da smo dobivena sredstva namijenski upotrijebili.

A odmah potom ih ulažemo u dofinanciranje novog programa. Ni kuna od novaca koje trenutno imamo na računu ne pripada nama, već donatorima koji financiraju naše projekte, i moramo ih potrošiti prema striktno ugovorenom budžetu. Jedini logični potez jest – vraćanje tih sredstava donatorima, gašenje H-Altera i prestanak rada udruge.

Društvo u kojem novinari i novinarke ne mogu postavljati pitanja nema budućnost. Društvo u kojem se jedino novinare i novinarke kontinuirano tuži i kažnjava nema budućnost.

Zato, ako poštujete petnaestak godina našega rada i želite da opstanemo, s jačim vas razlozima no ikad ranije molimo za pomoć. Pa i uz punu svijest o tome da će vaše kune biti uredno proslijeđene na račun jedne ugledne hrvatske domoljubne spisateljice.

Donirati možete na linku naše GoGetFunding kampanje ili niže opisanim, drugim načinima uplate.

Uplatom na žiro račun HR9423400091110191182, kod PBZ, na adresu Udruge za nezavisnu medijsku kulturu, Šubićeva 20/3, 10 000 Zagreb. Poziv na broj nije potreban. Za uplate iz inozemstva SWIFT: PBZGHR2X, PBZ bank.

Možete donirati i putem internetskog bankarstva, skenirati bar kod koji se nalazi niže u prilogu i samo upisati iznos koji želite donirati.

Također, dostupna je i opcija doniranja putem Paypala klikom na https://www.paypal.com/paypalme2/HAlterorg 

Ako imate pitanja, kontaktirajte nas putem e-maila: urednik.halter@gmail.com ili redakcija@h-alter.org

 

barkod_copy74537.png
<
Vezane vijesti