Foto: PixabayFoto: PixabayHrvati i protuslovlja naziv je zbirke mikroeseja o odnosu Hrvata i nekih riječi s kojima žive. Donosimo esej na temu ponuda/potražnja.

Sposobnosti koje čovjek razvija radom doista su mjerilo njegove ljudskosti, ako su te sposobnosti ljudima oko toga čovjeka potrebne. Sposobnosti ne mogu ići protiv društvene potrebe, već samo u skladu s njom, što znači da čovjek svoj rad nudi društvu, a društvo ga prima, ili ne prima.

drustvo_pixabay_copy75322.jpg

Za pojedince koji unutar društva ne mogu osloboditi svoje potencijale jer njihove sposobnosti društvu nisu potrebne, kapitalizam postaje nehuman koncept. Sve je u redu dok su društvu potrebne sve i svakakve ljudske sposobnosti, pa preko njih društvo afirmira sve i svakakve ljude, problem nastaje kada se društvene potrebe sužavaju, pa sve više ljudi ispada iz kruga korisnih i postaju isključeni.

U svakom povijesnom trenutku društvu je potreban tek djelić svih mogućih ljudskih potencijala, zato će uvijek biti stvaralački obespravljenih pojedinaca.


Svakog dana u sklopu H-Alterovog pojmovnika donosimo jedan mikroesej iz zbirke Borisa Kuglera pod nazivom Hrvati i protuslovlja.

 

Ključne riječi: radnici, društvo, pojmovi
<
Vezane vijesti