Foto: PixabayFoto: PixabayHrvati i protuslovlja naziv je zbirke mikroeseja o odnosu Hrvata i nekih riječi s kojima žive. Donosimo esej na temu korisnik/vlasnik.

Vlasnici radne snage i vlasnici sredstava za rad kontradiktorne su sastavnice kapitalističkog društva.

Kad otvaram restoran i zapošljavan kuharicu, ja imam kuhinju i suđe - sredstvo za rad, ona ima znanje i mišice, dakle ima - radnu snagu. Ja nadnicom kupujem njezino vlasništvo, ona radom plaća moje. Vrijednost mog novca je konkretna, a vrijednost njezinog rada je apstraktna, između nas je sukob interesa i mi smo suprotstavljeni ljudi.

A kada socijalistički odlučimo da radnik postane vlasnikom sredstava za rad, tada proturječje između mene i kuharice nestaje ali otvara se unutarnje proturječje u svakom radniku između vrijednosti njegove plaće i vrijednosti njegova rada jer on tada odlučuje i o jednom i o drugom.

radnik_kapitalizam_pixabay_copy48469.jpg

("Krupni kapital" to je interesna sfera vlasnika sredstava za rad suprotstavljena "proletarijatu" ili vlasnicima radne snage.

Vlasnici alata i vlasnici rada, svih zemalja se naizmjence ujedinjuju)


Svakog dana u sklopu H-Alterovog pojmovnika donosimo jedan mikroesej iz zbirke Borisa Kuglera pod nazivom Hrvati i protuslovlja.

 

Ključne riječi: kapitalizam, socijalizam, radnici, pojmovi
<
Vezane vijesti