Foto: Goran Panić, Glas SlavonijeFoto: Goran Panić, Glas SlavonijePrvo ročište suđenja u kojem Tanja Belobrajdić od nakladnika H-Altera, Udruge za nezavisnu medijsku kulturu, traži 40 tisuća kuna za duševne boli, održano je danas na Općinskom sudu u Zagrebu gdje su saslušani svjedok i donedavni glavni urednik portala Toni Gabrić te tužiteljica Tanja Belobrajdić.

Toni Gabrić izložio je kronologiju događaja, odnosno rekao je kako je naručio tekst od novinara i autora teksta Demiana Vokšija te da ga je i opremio s naslovom i leadom, koji su zapravo glavni predmet tužbe.

"U potpunosti stojim iza opreme teksta jer sam s njom htio skrenut pažnju javnosti na tromost i inertnost pravosuđa u slučaju Lora", kazao je Gabrić.

Kako je rekao, optužbe da je Tanja Belobrajdić sudjelovala u događanjima u Lori izrečene su još 2005. godine tijekom suđenja u postupku Lora. Glavna zamjerka Belobrajdić je bila što nije kontaktirana tijekom izrade teksta, iako joj je Gabrić odgovorio kako za tim nije bilo potrebe s obzirom da je "duga strana" pravosuđe, a ne tužiteljica.

Belobrajdić se na početku svog iskaza osvrnula na Gabrićevu konstataciju kako ne vidi privatni interes svjedoka mučenja u Lori te rekla kako Glavna zamjerka Belobrajdić je bila što nije kontaktirana tijekom izrade teksta, iako joj je Gabrić odgovorio kako za tim nije bilo potrebe s obzirom da je "duga strana" pravosuđe, a ne tužiteljicanjihov interes leži u traženju odštete "koju su brojni zarobljenici dobili" (ali ne i zarobljenici u slučaju Lora). Na pitanje odvjetnika UNMK-a Emila Havkića zašto baš nju zarobljenici iz Lore optužuju, objašnjenje nije imala osim da je to nečiji interes, iako nije specificirala čiji. Također, rekla je kako su nakon teksta uslijedile brojne prijetnje zbog čega joj je narušeno psihičko zdravlje. Na pitanje odvjetnika je li dobivala prijetnje kada je tužila Slobodnu Dalmaciju i Latinicu odgovorila je negativno, kao i na to da prijetnji nije bilo kada je Tonči Majić na stranici Dalmatinskog komiteta za ljudska prava objavio svjedočanstva zarobljenika iz Lore.

"Samo želim ispriku, nikakvi novci mi ne trebaju", više puta je ponovila Belobrajdić tijekom iskaza. Odvjetnik Udruge za nezavisnu medijsku kulturu zatražio je već na pripremnom ročištu da sud sasluša osmoricu svjedoka iz Lore, a odluku o tome sutkinja Andrea Krstanović Čada još treba donijeti. Ako sutkinja odobri zahtjev bit će to prvi put da će se saslušati svjedoci jer je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, kojem je Majić podnio optužnicu protiv Belobrajdić još 2009. godine, odbacio optužbu bez saslušanja ijednog svjedoka.

Podsjetimo, Tanja Belobrajdić, danas književnice i nekadašnja pripadnica 72. Vojne bojne, također je podnijela tužbu protiv Srpskog narodnog vijeća, nakladnika Novosti, od kojih potražuje 50 tisuća kuna zbog teksta Viktora Ivančića, te N1 televizije od kojih potražuje 40 tisuća kuna zbog teksta Borisa Dežulovića. Suđenje H-Alteru nastavlja se u lipnju kada je zakazano novo ročište.

<
Vezane vijesti