Foto: PixabayFoto: PixabayNa bečkim gradskim površinama se uzgajaju različite vrste žitarica (pšenica, raž, ječam, pir, zob i kukuruz), krumpir te drugo povrće poput rajčica, krastavaca, salate i paprika.

Grad Beč sa svojih 1.900 hektara poljoprivredne površine ubraja se u jednog od najvećih austrijskih proizvođača organske hrane. S preko 40 godina iskustva u uzgoju bio voća i povrća Beč u Austriji ujedno ima i ulogu pionira. Na gradskim se površinama uzgajaju različite vrste žitarica (pšenica, raž, ječam, pir, zob i kukuruz), krumpir te drugo povrće poput rajčica, krastavaca, salate i paprika. Bečka poljoprivredna dobra sade preko 40 vrsta različitog povrća, a godišnji prinos iznosi i do 70.000 tona. Prednost pri tome imaju stare sorte, a prihrana biljaka vrši se uglavnom bio kompostom koje dolazi iz bečkog poduzeća za zbrinjavanje otpada.

Jedna od najpopularnijih povrtnica pri tom je krumpir kojim se prvenstveno opskrbljuju bečki domovi umirovljenika. Njihova godišnja potrošnja krumpira iznosi oko 350 tona. Krumpir se uzgaja na površinama gradskog bio centra u Lobau, a do nedavno se urod prevozio u Donju Austriju na skladištenje. No Grad Beč, koji još od 2000. godine i u području poljoprivrede provodi aktivne mjere zaštite klime, sada je to iz ekoloških razloga odlučio promijeniti. Pronađen je kooperacijski partner u bečkom okrugu Simmering, gdje će se u buduće skladištiti bečki krumpir. Ova promjena u distribucijskoj politici dovest će do smanjenja emisije CO2 za 40 tona godišnje, a krumpir će na stol umirovljeničkih domova stizati još svježiji.

Ključne riječi: poljoprivreda, hrana, Beč
<
Vezane vijesti