Unatoč Bandićevom prošlogodišnjem obećanju da se terasa kafića pored klupe uz ogradu crkve na Cvjetnom trgu više neće vraćati, ta je terasa sada vraćena, a javni prostor trga ponovo uzurpiran.

Javni prostor Cvjetnog trga između najveće tamošnje klupe uz ogradu crkve i spomenika Petru Preradoviću ponovo je blokiran terasom kafića unatoč prošlogodišnjim decidiranim izjavama gradonačelnika Milana Bandića da se sporna terasa više neće vraćati. Gradonačelnik je, dakle, još jednom obmanuo javnost. 

Ovaj put terasa je umještena na način da se klupi može prići, ali je blokirana ogromna središnja ploha trga, a oni koji na spomenutu klupu sjednu mogu, umjesto na trg, gledati u stolove onih koji sjede na spornoj terasi. Ponovo postavljena terasa općenito u velikom mjeri blokira normalnu komunikaciju trgom. 

cvjetni2.jpg

Svi prošlogodišnji napori kojima je gradskoj upravi građanskim aktivizmom nastojano ukazati na neprihvatljivost postavljanja još jedne terase i to na središnjoj plohi trga, bili su, očito, besmisleni, a Grad je još jednom demonstrirao da mu je od interesa građana i grada, važniji onaj privatni tj. profiterski. Pritom je javni prostor Cvjetnog trga prostački i vulgarno degradiran. U tome smislu terasu je potrebno najskorije ukloniti, a javni prostor trga osloboditi. 

Smisao postojanja velike klupe na Cvjetnom trgu je da joj se može neometano prići i da se na nju može neometano sjesti, te da pritom oni koji na njoj sjede ne zure u stolove onih koji sjede na terasi kafića u čitavoj dužini klupe i na par koraka od nje. Pogled i doživljaj trga u tome je smislu potpuno ukinut. 

Smisao slobodnog prostora trga je i mogućnost zaustavljanja i boravka bez da se za to mora sjesti u kafić. U kontekstu grada, upravo je prazni, javni, slobodni prostor i svojevrsna paradigma grada.

Činjenica da gradska uprava dopušta, štoviše iznajmljuje, javni prostor trga na takav način potpuno je neprihvatljiva, a prostačkom načinu iznajmljivanja zajedničkog javnog prostora mora doći kraj. 

Činjenica da gradska uprava dopušta, štoviše iznajmljuje, javni prostor trga na takav način potpuno je neprihvatljiva, a prostačkom načinu iznajmljivanja zajedničkog javnog prostora mora doći kraj. Odakle gradskoj upravi uopće pravo iznajmljivati grad? 

Za razliku od zahtjeva za reorganizaciju i promjenu načina upravljanja čitavim Cvjetnim trgom koji  je pokrenut također prošle godine i bez rezultata, uspjeh s tada uklonjenom terasom uz najveću klupu na trgu bio je, očito, kratkoročni.   

Zahtjev da se sporna terasa u cjelosti i trajno ukloni biti će ponovo upućen na Grad od strane platforme 1POSTOZAGRAD.    

Činjenica da je ovakva nakaradna uzurpacija javnog prostora uopće moguća najbolje govori tko i kako se Zagrebom upravlja.

Ključne riječi: cvjetni trg
<
Vezane vijesti