Foto: 1POSTOZAGRADFoto: 1POSTOZAGRADPlatforma 1POSTOZAGRAD pokrenula je incijativu za zamjenu postojeće javne česme na zagrebačkom Cvjetnom trgu novim i funkcionalnim modelom. Kako ističu, sadašnja česma je neispravna i izrazito nepraktična za konzumaciju vode.

Incijativa zagovara postavljanje potpuno novog modela koji bi zadovoljio sve suvremene standarde - od jednostavne i lake konzumacije za sve dobne skupine, preko mogućnosti točenja vode u boćice i kante za potrebe cvjećara do izdvojenog pristupa za životinje.Česma bi se trebala nalazit na istome mjestu kao i postojeća.

Punkt za besplatnu pitku vodu na Cvjetnom trgu jedan je od rijetkih pristupa besplatnoj pitkoj vodi u donjogradskoj pješačkoj zoni i utoliko je još važnije na toj bitnoj lokaciji imati operativnu i funkcionalnu javnu česmu.

Detaljno obrazloženje incijative možete vidjeti ovdje, tekst o povijesti česme na Cvjetnom trgu i potrebi boljega rješenja možete pronaći ovdje. Incijativa za novu česmu dio je šire incijative platforme 1POSTOZAGRAD za novu mrežu javnih česmi za Zagreb. Slijedom aktivnosti u zadnjih godinu i pol, na inicijativu 1POSTOZAGRAD ove je godine već postavljeno niz novih pumpi na raznim lokacijama po gradu čime se doprinosi komunalnoj opremljenosti grada i afirmaciji vode kao javnog dobra.

Ključne riječi: cvjetni trg, 1postozagrad, voda
<
Vezane vijesti