Foto: montaža S.D.Ž.Foto: montaža S.D.Ž.Podizanje spomenika Tuđmanu građanke i građane Zagreba je stajalo puno više od najavljenog. Ništa, ali baš ništa, vezano uz Bandićevog Tuđmana nije napravljeno kako treba. Od toga da je natječaj za spomenik proveden parcijalno, da nije struka ona koja je odabrala Kovačićevo rješenje, da spomenik nije postavljen na mjestu na kojem je prema natječaju trebao biti... A najveći apsurd je da su Zagrepčani za svoje novce mnogostruko i masno preplatili spomenik autokratu koji pune dvije godine nije priznavao legalno izabranog zagrebačkog gradonačelnika jer nije mogao dozvoliti oporbenu situaciju u Zagrebu.

Kada je krajem kolovoza 2018. gradonačelnik Milan Bandić na presici najavio podizanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu sjeverno od fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice, rekao je da će to biti "najveći, najljepši i najiluminiraniji spomenik prvom Tko je i u kojem trenutku u naknadnom žiriranju odabrao upravo rad Kuzme Kovačića kao najbolji, nije baš sasvim jasno. Po mišljenju struke, njegovo rješenje nije osobito uspjelo, a po mišljenju građana, pa i Tuđmanovog sina Stjepana, kip ne liči na Tuđmanapredsjedniku u Hrvatskoj", te da će "sve skupa, s premještajem piramide, podestom, hortikulturom, iluminacijom i pristupnim stazama, koštati oko četiri milijuna kuna".

Osim "najveći i najljepši" to je i najskuplji među mnogobrojnim Tuđmanovim spomenicima razbacanima po čitavoj državi, pa i šire. Dotadašnji rekord držao je spomenik u Bibinjama podignut 2007. godine i plaćen 2,8 milijuna kuna.

Međutim, prema stavkama iz Plana nabave Grada Zagreba za 2018. godinu objavljenog na službenim stranicama Grada Zagreba na prvi je pogled bilo jasno da je iznos planiranih troškova za podizanje spomenika bitno veći od onoga što je naveo gradonačelnik. Naravno, planirana, odnosno procijenjena cijena može se razlikovati od one koja je ugovorena kroz proceduru javne nabave, ali za najveći dio ugovorenih poslova vezanih uz podizanje spomenika do pisanja ovog teksta utvrdili smo ne samo planiranu, nego i stvarno ugovorenu cijenu.

Foto: Robert Faber Foto: Robert Faber

Plan nabave za 2018. godinu sastoji se od osnovnog plana donesenog početkom 2018. godine, te triju izmjena i dopuna koje su se donosile krozSamo izvođenje radova odnijelo je dakako najviše novca, a za to se u pravilu zbog visine iznosa provodi postupak javne nabave putem jedinstvenog središnjeg državnog portala. I ovdje je bilo više stavki godinu i gdje su obuhvaćene sve one stavke koje se nisu mogle predvidjeti osnovnim planom. I u osnovnom planu i u svim njegovim izmjenama pojavljuju se radovi i troškovi povezani s podizanjem Bandićevog spomenika Franji Tuđmanu. Ukupno je predviđeno 16 različitih stavki, ali zbog ponešto kaotičnog planiranja neke od njih su se objedinjavale, a neke ukidale, pa smo u konačnici pobrojali sveukupno 12 stavki, uz još jednu koja je realizirana 2017. godine.

Prema Zakonu o javnoj nabavi za robu i usluge iznad 200,000.00 kn i radove iznad 500,000.00 kn provodi se postupak javne nabave preko Središnjeg državnog ureda, sve što je ispod tih iznosa ide preko Ureda za javnu nabavu Grada Zagreba. Od 13 pobrojanih stavki njih tri su provedene preko Središnjeg državnog ureda, a ostalih 10 išlo je preko gradskog ureda.

Kakvi su sve troškovi obuhvaćeni kroz tih 13 stavki? Struktura troškova može se iskazati u četiri grupe:I ovdje okupljeni "igrači" dobro su poznati javnosti. Tvrtka Graditelj svratišta vlasnika Dragana Radića odradila je na desetke poslova s Gradom i vrlo je često jedini ponuđač prilikom raspisivanja javnih nabava. Tvrtka je ujedno i vlasnik kavane Palainovka koju je na zgražanje stručne javnosti "preuredila" Loredana Stunić

  • Naknada autoru kipa Kuzmi Kovačiću
  • Izrada projektne dokumentacije
  • Radovi
  • Ostalo

Kuzma Kovačić autor je nekoliko Tuđmanovih spomenika: u Škabrnji (2001.), Slavonskom Brodu (2006., istovjetan onom u Škabrnji), Velikom Trgovišću (2013.), a sada i onog u Zagrebu. Podsjećamo, kada je 2016. proveden natječaj za zagrebački kip, prva nagrada nije dodijeljena, već su odabrana četiri jednakovrijedna rada. Tko je i u kojem trenutku u naknadnom žiriranju odabrao upravo rad Kuzme Kovačića kao najbolji, nije baš sasvim jasno. Po mišljenju struke, njegovo rješenje nije osobito uspjelo, a po mišljenju građana, pa i Tuđmanovog sina Stjepana, kip ne liči na Tuđmana, ali zato izgledom podsjeća na onaj podignut u Škabrnji i njegovu repliku u Slavonskom Brodu.

Tuđmanov spomenik u Zagrebu gotovo je identičan onom u Slavonskom Brodu. (Foto: Wikipedia, Grad Zagreb) Tuđmanov spomenik u Zagrebu gotovo je identičan onom u Slavonskom Brodu. (Foto: Wikipedia, Grad Zagreb)

Tako je u travnju 2017. godine s Kuzmom Kovačićem ugovorena izrada kipa Franje Tuđmana u glini u konačnim dimenzijama, posao vrijedan 560.000,00 kn, o čemu smo pisali prije godinu dana. Iduće godine ugovorena je i umjetnička dorada i obrada spomenika u iznosu od čak 475.000,00 kn. Kovačić je odlično zaradio na ovom poslu utrživši od Grada Zagreba čak 1.035.000,00 kn.

Što se tiče projektne dokumentacije, za podizanje spomenika trebalo je izraditi nekoliko različitih elaborata. Tu spadaju projekt uređenja okoliša (Studio Elle d.o.o., 180.000,00 kn), projekt dekorativne rasvjete (Skira d.o.o., 60.000,00 kn), projekt konstrukcije i gromobranske instalacije Naravno, planirana, odnosno procijenjena cijena može se razlikovati od one koja je ugovorena kroz proceduru javne nabave, ali za najveći dio ugovorenih poslova vezanih uz podizanje spomenika do pisanja ovog teksta utvrdili smo ne samo planiranu, nego i stvarno ugovorenu cijenu(Smagra d.o.o., 20.000,00 kn), te projekt izmještanja skulpture Granit koji pamti na novu lokaciju (Studio Elle d.o.o., 68.000,00 kn), pa je za dokumentaciju ukupno izdvojeno 328.000,00 kn.

Moguće kršenje procedure je činjenica da javna nabava za izradu projekta uređenja okoliša nije objavljena na službenim stranicama Grada, što je protivno Odluci o pravilima, uvjetima i postupcima jednostavne nabave (Službeni glasnik Grada Zagreba 9/2017) koja kaže da je Ured za javnu nabavu obavezan je objavljivati poziv na dostavu ponuda za iznose veće od 70.000,00 kn. Za one koji možda još ne znaju, Studio Elle s kojim je ugovoren projekt uređenja okoliša, tvrtka je čija je vlasnica Loredana Stunić. Gospođu Stunić mnogi nazivaju Bandićevom dvorskom arhitekticom pozvanom da projektira "preuređenje" Britanca, Trga žrtava fašizma i kavane Palainovka, a za koju, kako se puno puta pokazalo, ne vrijede ista pravila kao za ostale.

Samo izvođenje radova odnijelo je dakako najviše novca, a za to se u pravilu zbog visine iznosa provodi postupak javne nabave putem Cijene se navode bez PDV-a, a troškovi se razbijaju u puno manjih stavki kojima je iznimno teško pratiti trag i koje se nigdje javno ne objedinjuju, što je idealno za lov u mutnom. Koliko će biti lova u mutnom za Spomenik domovini koji se planira u neposrednoj blizini Tuđmanovog, možemo samo slutitijedinstvenog središnjeg državnog portala. I ovdje je bilo više stavki: izrada spomenika (Ljevaonica umjetnina Ujević, 1.332.920,00 kn), građevinsko obrtnički radovi za postavu spomenika (Graditelj svratišta d.o.o., 2.487.746,10 kn), te izvedba dekorativne rasvjete (Elicom d.o.o., 542.664,50 kn), što sveukupno iznosi 4.369.330,60 kn. Već je ovaj iznos premašio cijenu od "oko 4 milijuna kuna" o kojoj govori gradonačelnik, s tim da nigdje nisu obračunati radovi na izmještanju skulpture Granit koji pamti na novu lokaciju kod Muzeja suvremene umjetnosti, kao ni stručni nadzor nad tim radovima.

I ovdje okupljeni "igrači" dobro su poznati javnosti. Tvrtka Graditelj svratišta vlasnika Dragana Radića odradila je na desetke poslova s Gradom i vrlo je često jedini ponuđač prilikom raspisivanja javnih nabava. Tvrtka je ujedno i vlasnik kavane Palainovka koju je na zgražanje stručne javnosti "preuredila" Loredana Stunić. Tvrtka Elicom, izvođač dekorativne rasvjete, već godinama ima unosan posao održavanja zagrebačke gradske rasvjete, a brine se i za adventsko ukrašavanje metropole.

U posljednju grupu s preostale četiri stavke spadaju stručni nadzor i različiti manji radovi. To su stručni nadzor nad izradom i postavom spomenika i građevinsko obrtničkim radovima (Vještak Ban, 29.996,00 kn), stručni nadzor nad građenjem dekorativne rasvjete (30.000,00 kn), izmještanje priključka semaforskog uređaja (5.950,00 kn) te izrada plašta (1.800,00 kn). Ove četiri stavke zajedno koštaju 67.746,00 kn.

Foto: Grad Zagreb Foto: Grad Zagreb

Time se sveukupni iznos za svih 13 stavki popeo na 5.800.076,60 bez PDV-a ili nevjerojatnih 7.250.095,75 s PDV-om. Usporedbe radi, osobi s prosječnom zagrebačkom plaćom potrebne su 84 godine da zaradi ovaj novac. Nakon svečanog otkrivanja zagrebačkog spomenika Faktograf je prema javno dostupnim podacima donio pregled cijena spomenika Tuđmanu diljem Hrvatske. Čak i s cijenom od 4 milijuna koju navodi Bandić, zagrebački je Tuđman daleko najskuplji od svih, primjerice trinaest puta skuplji od brončanog Tuđmana iz Benkovca, koji je visok četiri metra, vrijedan 300.000 kuna, i također napravljen u Ljevaonici umjetnina Ujević. Skulpturu je izradio akademski kipar Tomislav Kršnjavi iz Zagreba, praunuk poznatog slikara i političara Izidora Kršnjavog.Čak i s cijenom od 4 milijuna koju navodi Bandić, zagrebački je Tuđman daleko najskuplji od svih, primjerice trinaest puta skuplji od brončanog Tuđmana iz Benkovca, koji je visok četiri metra, vrijedan 300.000 kuna, i također napravljen u Ljevaonici umjetnina Ujević

Gradonačelnik u komunikaciji s medijima i javnošću koristi već isprobane trikove, pa nikada ne navodi sveukupnu cijenu koštanja kako ovog, tako i drugih projekata. Cijene se navode bez PDV-a, a troškovi se razbijaju u puno manjih stavki kojima je iznimno teško pratiti trag i koje se nigdje javno ne objedinjuju, što je idealno za lov u mutnom. Koliko će biti lova u mutnom za Spomenik domovini koji se planira u neposrednoj blizini Tuđmanovog, možemo samo slutiti.

Za ovaj je posao prošle godine raspisan natječaj procijenjen na 21.500.00,00 kn, a jedina pristigla ponuda bila je ona tvrtke Tigra, Bandićevog kuma Penave na iznos od 27.500.000,00. Natječaj je poništen, a u ovogodišnjem planu nabave predviđen je novi, s korigiranom procijenjenom vrijednošću od 27 milijuna kuna. Bez PDV-a. S PDV-om cijena će biti gotovo 34 milijuna, i to samo za radove, bez svih onih dodatnih troškova kao što je projekt, nadzor i drugo. Podsjećamo, u zagrebačkom je proračunu za 2019. godinu za obnovu i izgradnju novih vrtića predviđeno nešto manje od 12 milijuna kuna.

Foto: Robert Faber Foto: Robert Faber

Ništa, ali baš ništa, vezano uz Bandićevog Tuđmana nije napravljeno kako treba. Od toga da je natječaj za spomenik proveden parcijalno, da nije struka ona koja je odabrala Kovačićevo rješenje, da spomenik nije postavljen na mjestu na kojem je prema natječaju trebao biti, pa do činjenice da je spomenik Granit koji pamti, na čije je mjesto došao spomenik Tuđmanu, premješten mimo volje njegovog autora.

A najveći apsurd je da su Zagrepčani za svoje novce mnogostruko i masno preplatili spomenik autokratu koji pune dvije godine nije priznavao legalno izabranog zagrebačkog gradonačelnika jer nije mogao dozvoliti oporbenu situaciju u Zagrebu.

<
Vezane vijesti