Uoči ljetne stanke u zasjedanju Hrvatskog sabora, Trg sv. Marka posjetili su brojni aktivisti i aktivistkinje. Jedni su prikupljali podršku za provođenje izborne reforme, drugi su se usprotivili donošenju Zakona o radu, a treći su se solidarizirali s borcima za radnička prava i željno iščekivali glasanje o Zakonu o životnom partnerstvu.

Uoči ljetne stanke u zasjedanju Hrvatskog sabora, aktivisti i aktivistkinje GONG-a jutros su se uputili na Trg sv. Marka s ciljem sakupljanja potpisa podrške saborskih zastupnika za izbornu reformu. Bila je to posljednja prilika da zastupnici podrže reformu na tragu GONG-ovih prijedloga koji se odnose na promjene izbornih jedinica, uvođenje preferencijalnog glasanja, izmjene referendumskih pravila te zabranu kandidiranja osobama osuđenima za korupciju, gospodarski kriminal i ratne zločine.

Dosadašnjim potpisnicima, među kojima su Jadranka Kosor, Josip Kregar, Nansi Tireli i Goran Beus Richemberg, jutros su se pridružili i Milorad Pupovac, Mirela Holy te Damir Kajin. Među potpisnicima se nisu našli članovi dviju najvećih stranaka - HDZ-a i SDP-a. Kako je u razgovoru za H-Alter objasnio Duje Prkut iz GONG-a, čelništva najvećih stranaka opiru se provođenju reforme zbog predloženog preferencijskog glasanja.

"Preferencijalnog glasanje bi dovelo do dokidanja zatvorenih i blokiranih lista, što bi dovelo do smanjenja utjecaja i moći predsjednika stranaka u okviru njihovih stranačkih organizacija. Čini mi se da nisu stranke i njihovo članstvo ti koji se protive reformi, već najviši hijerarhijski lanci koji čuvaju svoje pozicije. Preferencijalno glasanje nam je nasušno potrebno zbog unutarstranačke demokracije koja u Hrvatskoj daleko lošije kotira od bilo koje druge zemlje Europske unije. Nadamo se da će saborski zastupnici smoći dovoljno hrabrosti i snage te da će biti dovoljno mudri da idu protiv signala koji dolaze iz vrhova njihovih stranaka", kazao je Prkut.

Aktivistima GONG-a su se na Trgu sv. Marka uskoro pridružile i aktivistkinje Ženske fronte za radna i socijalna prava. Naime, danas se na saborskom dnevnom redu našla konačna verzija novog Zakona o radu. Dio članica došao je kako bi pratio glasanje iz saborske galerije, a dio je prije početka same sjednice još jednom ispred Sabora upozorio zastupnike i zastupnice na nesagledive štetne posljedice koje donosi daljnja fleksibilizacija radnog zakonodavstva.

sabor-civilno-drustvo-to.jpg sabor-civilno-drustvo-to.jpg

"U konačnom prijedlogu ZOR-a koji je pristigao na Vladu pojavila su se rješenja koja nikada nisu bila na javnoj raspravi, niti je javnost upoznata s njima. Takva podvala ubacivanja novih stavki u verziju teksta upućenog Vladi - a da prethodno nije dostavljen socijalnim partnerima i javnosti - neprimjerena je demokratskom društvu. Ministarstvo je sindikatima uputilo konačan prijedlog ZOR-a s novim rješenjima tek nakon što je upućen na Vladu. Već prepoznatljivom taktikom, kao i uvijek do sada, opasna zakonska rješenja pokušavaju se progurati u razdoblju netom prije ljetne stanke, računajući da će tada naići na najmanji pritisak i otpor, baš kao što je to učinjeno 's prvom fazom reforme' lani u srpnju", poručile su članice Ženske fronte, koje su sabornicima dijelile letke pod naslovom "ZOR - Zakonom Obespravljeno Radništvo".

Posebnu pažnju aktivistkinja privukao je HDZ-ov Željko Reiner, kojeg su ironično pozvale da glasa "za obitelj", te SDP-ov Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, odnosno, kreator štetne verzije ZOR-a.

Solidarnost su iskazale i LGBT udruge. Tako su se aktivistima i aktivistkinjama uskoro pridružili i članovi i članice Zagreb Pride udruženja te Le Zbora. "Iako smo sretni što će se danas izglasati Zakon o životnom partnerstvu, kojim će se olakšati život postojećim LGBT obiteljima, ovdje smo i zbog donošenja štetnog Zakona o radu", objasnio je novinarima Daniel Martinović iz Zagreb Pridea.

Osim policajca koji je s čuđenjem fotografirao svaki pojedini transparent mobitelom, pažnju aktivista je privukao i HDZ-ov zastupnik Dujomir Marasović koji je agresivno reagirao na komentare aktivistkinje da su njegove opaske na jučerašnjoj raspravi o ćirilici bile neumjesne. "Lažete! Ti si jedna obična lažljivica!", orio je Marasović.

"Ma nije vam njih uopće briga za prosvjede i letke. Svi će oni glasati za ono što im je naređeno", kazala je slučajna prolaznica. Kako kaže, budući da živi u blizini, zastupnicima svakog dana u prolazu uputi poneku riječ. "Kad me vide, kažu 'evo opet one lude stare'. Neka govore što hoće. A vi se ne dajte! Ipak na vama svijet ostaje", poručila je.


 

aem.jpg
<
Vezane vijesti