viome_youtube.jpgViše od tri godine radnici solunske tvornice VIOME vode borbu za svoj opstanak i predstavljaju primjer uspješnog samoupravljanja u preuzetoj tvornici. Ovo je priča o njihovom otporu.

Od kada je tvrtka koja je bila vlasnik tvornice bankrotirala, radnici su odlučili da ne žele dijeliti sudbinu desetina tisuća nezaposlenih, već su stvar preuzeli u svoje ruke, zauzeli tvornicu i pokrenuli proizvodnju. No, ovaj put nitko nije vlasnik, tvornica ima zajedničku skupštinu koja donosi sve odluke, a VIOME predstavlja dio šireg socijalnog pokreta, tako da sve odlazi puno dalje od pokušaja osiguravanja vlastite egzistencije.

Kao i svaki ovakav projekt, baziran na uzajamnoj solidarnosti, VIOME danas treba pomoć jer su suočeni s mogućom deložacijom koju organizira država, unatoč činjenici da im je Siriza, prije dolaska na vlast, obećala pomoć i suradnju.

Zato radnici VIOME traže pomoć oko pritiska na vladu da se zadovolje njihovi dugogodišnji zahtjevi za legalizaciju njihovog djelovanja, a to je izvlaštenje tvornice i davanje tvornice na upravljanje radničkoj zadruzi, kojom će se upravljati na horizontalan, demokratski i samoupravni način, kao što je to slučaj u zadnje tri godine.

Ključne riječi: grčka, radnici, samoupravljanje
<
Vezane vijesti