Foto: PixabayFoto: PixabayOtok Paros poznat je po svojim plavo-bijelim kućama, predivnim plažama i tirkiznom moru. Sada želi postati i uzor za budućnost bez plastičnog otpada. Kroz projekt Clean Blue Paros otok bi se trebalo osloboditi plastičnog otpada u roku od tri godine, prestankom korištenja problematične plastike, promjenama u sustavu gospodarenja otpadom, edukacijom stanovnika i izmjenama zakonodavstva.

Na Parosu tijekom cijele godine živi oko 13 tisuća ljudi, ali svako ljeto dočekuje oko 400 tisuća turista. Oko 95% otpada na Mediteranu čini plastika, što je uvelike povezano s turističkom industrijom.

Kako izvještava Positive News, projekt Clean Blue Paros, koji vodi nevladina udruga Common Seas iz Velike Britanije, želi stvar mijenjati holističkim pristupom. Ide se na promjene u sustavu gospodarenja otpadom, edukaciju stanovnika i izmjene zakonodavstva. Oko 50 tvrtki već se obvezalo na smanjenje korištenja plastike, višekratnu upotrebu predmeta, postavljanje česmi s vodom u školama i na javnim mjestima, itd.

"Zagađenje plastikom vrlo je složeno i ne postoji jedno jednostavno rješenje", kaže Jo Royle iz Common Seas. Ali ovo jest mali korak u dobrom smjeru.

Ključne riječi: otpad, grčka, plastika, zaštita okoliša
<
Vezane vijesti