Foto: Kurt HorbstFoto: Kurt Horbst Beč već više od 100 godina intenzivno brine o svom stambenom tržištu. Tako danas preko 60 posto Bečanki i Bečana živi u zgradama poticane stanogradnje. U fazi planiranja ili izgradnje trenutno je oko 24 tisuće stanova koji će se sufinancirati, a nedavno otvoren stambeni kompleks Gemeindebau NEU bit će proširen za dodatnih četiri tisuće socijalnih stanova.

Istovremeno se u Beču ulaže i u rekonstrukcijske radove za koje je samo protekle godine osigurano 75 milijuna eura.

Pored ovih velikih ulaganja u sklopu gradske stambene politike dodjeljuju se i razne manje subvencije koje su prilagođene individualnim Zahvaljujući ovakvim mjerama u austrijskoj je metropoli pristupačno i kvalitetno stanovanje danas postalo temeljno ljudsko pravopotrebama stanara kako bi oni svoje domove mogli učiniti što ugodnijima za život. Tako Grad Beč svojim građankama i građanima, između ostalog, sufinancira postavljanje protuprovalnih vrata, modernu adaptaciju kupaonice, energetsku obnovu obiteljskih kuća, kao i ugradnju energetski učinkovitih prozora za zaštitu od buke i vrućine.

Članica bečkog poglavarstva za stanogradnju Kathrin Gaal istaknula je i nedavno donesenu odluku Grada o financiranju do 50 posto troškova za postavljanje zaštite od sunca poput žaluzina i rolo zavjesa. Uz to se za preinake stanova koje bi trebale olakšati život osobama s invaliditetom i osobama starije životne dobi pojedinačno izdvaja i do 4.200 eura javnih sredstava.

Bečki gradonačelnik Michael Ludwig naglasio je važnost informiranja građana o ovoj širokoj ponudi sufinanciranja, objasnivši da "Grad podupire Bečanke i Bečane konkretnim mjerama i subvencijama za unaprjeđenje njihove osobne kvalitete stanovanja u vlastita četiri zida".

Zahvaljujući ovakvim mjerama u austrijskoj je metropoli pristupačno i kvalitetno stanovanje danas postalo temeljno ljudsko pravo koje je ključno za socijalnu stabilnost, koheziju i visoku kvalitetu života.

<
Vezane vijesti