Foto: HINAFoto: HINAVišegodišnje ignoriranje stanovnika Kaštela koji se godinama bune protiv spalionice i bore za pravo na čist okoliš po niti jednim kriterijima ne može predstavljati odgovorno poslovanje, kao što loše poslovne politike ne mogu biti zanemarene zbog nekoliko novčanih nagrada ili minimalnih ulaganja u zajednicu. Nagrada CEMEX-u samo je pokušaj umanjivanja loše poslovne prakse takozvanim društveno odgovornim poslovanjem.

Svita poduzetnika okupila se 1. prosinca u zagrebačkom hotelu Esplanade na sedmoj konferenciji o društveno odgovornom poslovanju gdje su dodijeljene nagrade Indeks DOP-a 2015. Slobodno možemo reći kako je slavodobitnik DOP-a u Hrvatskoj CEMEX kojem je ovo peta nagrada za društveno odgovorne odnose sa zajednicom, dok je 2008., 2009. i 2010. osvojio istu nagradu za najbolje veliko poduzeće.

"Društveno odgovorno poslovanje za nas nema alternative i stoga nas uvijek veseli kad se taj naš stav prepozna u poslovnoj zajednici i u društvu. Ova peta nagrada Indeksa DOP-a ne samo da potvrđuje naše napore za postizanje cjelokupne poslovne održivosti, već je i najbolji pokazatelj kako je ona zaista integrirana u sve segmente našeg poslovanja", rekao je Trpimir Renić, predsjednik Uprave CEMEX Hrvatska, na dodjeli nagrada.

DOP u Hrvatskoj je projekt u razvitku i ne postoji zapravo niti jedna studija ili neovisni izvještaj o njegovu provođenju te da je Indeks DOP-a svojevrsno tapšanje samog sebe po ramenu bez ikakvog stvarnog pokrića.

Već smo pisali o tome kako je DOP u Hrvatskoj projekt u razvitku i kako ne postoji zapravo niti jedna studija ili neovisni izvještaj o njegovu provođenju te da je Indeks DOP-a svojevrsno tapšanje samog sebe po ramenu bez ikakvog stvarnog pokrića. To je ovogodišnja nagrada CEMEX-u i potvrdila. CEMEX-ovo osvajanje nagrade problematizirali smo i prošle godine prilikom dodjele nagrade DOP-a od strane HUP-a, gdje je CEMEX osvojio nagrade za brigu o zaposlenicima, okolišu i zajednici.

Ove je godine osvajanje nagrade još zanimljivije ako uzmemo u obzir da je upravo u srpnju ove godine splitski Upravni sud poništio rješenje Ministarstva zaštite okoliša kojim se CEMEX-u dopušta prihvat, privremeno skladištenje i loženje krutog goriva iz otpada u njegovim tvornicama Sveti Kajo i Sveti Juraj, kao i rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša jer nisu razmotrene primjedbe i mišljenje zainteresirane javnosti. Protiv spaljivanja su se pobunili Kaštelani, a proceduru za osporavanje rješenja pokrenuli su Splitsko-dalmatinska županija, Grad Kaštela i udruga Sunce.

Podsjetimo, riječ je o dva postupka koje je Upravni sud spojio u jedan s obzirom na to da se radi o istim strankama u postupku. Riječ je o postupku Procjene utjecaja na okoliš gdje je udruga Sunce u srpnju 2013. godine podnijela tužbu te postupku objedinjenih uvjeta zaštite okoliša svih tvornica CEMEX, gdje je Ministarstvo zaštite okoliša onemogućilo udruzi Sunce da sudjeluje kao stranka u tom postupku.

Dodjela nagrade DOP-a Cemexu, Foto: Darko Komorski Dodjela nagrade DOP-a Cemexu, Foto: Darko Komorski

Kako nam je u srpnju rekla pravnica udruge Sunce, Ivana Krstulović Grubišić, sud je potvrdio njihovo stajalište da bez obzira na to što prema Zakonu o zaštiti okoliša imaju pravo sudjelovati tijekom javne rasprave kao zainteresirana javnost, također mogu biti uključeni kao stranka u postupku kako bi mogli dati boli doprinos donošenju ispravnijeg rješenja. Krstulović Grubišić je istaknula kako presuda Upravnog suda predstavlja svojevrsni presedan u Hrvatskoj s obzirom na to da dosad niti jedna okolišna udruga nije uspjela u takvom odnosu, tj. niti je jedan postupak koji je iniciran s tim tužbenim zahtjevom uključivanja kao stanke do sada nije bio uspješno riješen.

Naime, tijela koja provode odluke o zaštiti okoliša, do trenutka donošenja presude Upravnog suda, tumačili su odredbe Zakona o zaštiti okoliš tako da udruge civilnog društva ne mogu sudjelovati u postupku kao stranke, jer su praktički kao zainteresirana javnost konzultirali svoje pravo na iznošenje mišljenja.

"U ovom je postupku sudac Silvio Čović nastupio korak dalje i potvrdio naša stajališta da to što smo mi zainteresirana javnost po jednom zakonu, ne isključuje naše pravo da štitimo određena prava i po Zakonu o upravnom postupku. To je bitno jer se time odbacuje formalno zadovoljenje preduvjeta Aarhuške konvencije po kojoj se mora uključiti javnost u donošenje odluke. Ovim je potvrđeno i dokazano da pravo na zdrav okoliš, ustavno zagarantirano pravo, ne može biti podređeno formalističkom i krutom tumačenju kakvo su do sada sudovi imali", rekla nam je povodom objave presude Krstulović Grubišić.

dop_screenshot.jpg

S obzirom na to da je postupak vraćen na početak, CEMEX ako želi morat će ponovno ući u cijeli postupak i zatražiti njegovo ponovno provođenje, ali će biti vezan presudom Upravnog suda u Splitu.

Višegodišnje ignoriranje stanovnika Kaštela koji se godinama bune protiv spalionice i bore za pravo na čist okoliš po niti jednim kriterijima ne može predstavljati odgovorno poslovanje.

Višegodišnje ignoriranje stanovnika Kaštela koji se godinama bune protiv spalionice i bore za pravo na čist okoliš po niti jednim kriterijima ne može predstavljati odgovorno poslovanje, kao i što loše poslovne politike ne mogu biti zanemarene zbog nekoliko novčanih nagrada ili minimalnih ulaganja u zajednicu. Nagrada CEMEX-u samo je jedan primjer pokušaja umanjivanja loše poslovne prakse takozvanim društveno odgovornim poslovanjem.

Problematika je daleko veća time što se odabir pobjednika svodi na pregled upitnika koji su kompanije same ispunile, bez dodatne provjere ili nekih objektivnih kriterija. Guranje nedefiniranog projekta društveno odgovornog poslovanja kao relevantnog opasno je upravo zato što se gradi lažni imidž pojedine kompanije koja ne posluje odgovorno, štoviše ugrožava zdravlje i život ljudi.

Kriteriji odgovornog poslovanja moraju biti jasni i obuhvati u smislu da kompanija ne može biti odgovorna ako eksploatira radnike, truje okoliš i manipulira zajednicom kako bi stekla dodatni profit. Bez jasne zakonske regulative DOP će i dalje služiti kao dobar PR alat.

< >
Vezane vijesti