Foto: Damir Senčar, Hina<br>Foto: Damir Senčar, Hina
Umjesto da se samodopadno i predizborno-navijački naslikava po nogometnim utakmicama, s invalidnom djecom, uz šarena uskršnja jaja i troši novac poreznih obveznika na samopromotivno putovanje Hillary Clinton, Kolinda Grabar-Kitarović mogla je naučiti nešto o svojim ovlastima u upravljanju državom. I spoznati da ona nije ta kojoj je ustavno dopušteno pozivati premijera da joj polaže račune o tome što i zašto u državnoj operativi čine Vlada i SDP-ova koalicijska većina u Hrvatskom saboru!

Jamačno bi bilo jako dobro/korisno i za nju, i za politički život u Bijednoj Našoj i za građane kad bi "žena iz naroda" opet (ako ikad i jest!?) uzela u ruke Ustav RH i pročitala s razumijevanjem one dijelove u kojima se natenane opisuju ovlasti predsjednice države. Tek toliko, da ubuduće ne bude zabune o tome što je njezin, a što je posao predsjednika Vlade. Umjesto da se samodopadno ("Jaaaa sam vaša predsjednica!") i predizborno-navijački za "novi HDZ" (novi? - sic) naslikava po nogometnim utakmicama, s invalidnom djecom, uz šarena uskrsna jaja i troši novac Kad je riječ o ustavnopravnom poretku i "smjeru u kojem država ide", Bijedna Naša ima za to nadležne institucije (Sabor, vlada, sudstvo, policija, vojska…) i Grabar-Kitarović tu nema arbitražne moći. Operativno je fikus, a verbalno glumata tuđmanovskog samodršcaporeznih obveznika na samopromotivno putovanje prijateljici Hillary Clinton na "ženski skup" (bila je tamo još samo predsjednica Liberije!) u New York, Kolinda Grabar-Kitarović je mogla u sjenovitom miru zelenila na Pantovčaku učiti o svojim ovlastima u upravljanju državom.

Da je to učinila, dakle korisno potrošila vrijeme na uistinu korisne stvari, izbjegla bi novi besmislen svađalački sukob s SDP-om i premjerom Zoranom Milanovićem o tome je li starija predsjednička kokoš ili premijersko jaje. Što joj je trebalo povlačiti vraga za rep pokušajem degradacije premijerovih ovlasti, uloge i zakonom određenih obveza u upravljanju zemljom!? Kolinda Grabar-Kitarović nije ta, kojoj je ustavno dopušteno pozivati premijera na raport na kojem će njoj polagati račune o tome što i zašto u državnoj operativi čine Vlada i SDP-ova koalicijska većina u Hrvatskom saboru! Ako joj nešto u vezi s tim nije jasno, od prvog dana na predsjedničkoj dužnosti ima Milanovićev otvoreni poziv na svaku sjednicu Vlade i predsjednika "Visokog doma" Josipa Leke na svaku sjednicu Sabora.

Zašto se ne želi odazvati, čuti kako razmišljaju i o čemu govore ministri i saborski zastupnici, nego želi da joj čelnici parlamentarnih stranaka odvojeno dolaze na noge u Ured predsjednice i odgovaraju na pitanja o stanju u zemlji i budućim svojim potezima!? To je ponižavajuće za premijera najjače vladajuće političke stranke, bez obzira na to što se Milanović ni inače ne može pohvaliti osobitim komunikacijskim vještinama. Tim je više ponižavajuće, što inicijativa za ciljano omalovažavanje izvršnih institucija vlasti (premijer, Vlada, saborska koalicijska većina) uoči parlamentarnih izbora opasno vonja po politikantskoj kuhinji "novog HDZ-a" ("Vaso/Karo", preciziraju neki internetski komentatori) iz koje je izrasla i sama sadašnja predsjednica, koja se životopisno umije "penjati po drveću i musti stoku" sitnog i krupnog zuba.

U toj se kuhinji "novog HDZ-a" unaprijed znalo da se Milanović neće odazvati sastanku na Pantovčaku, pa je zato došao Tomislav Karamarko, bivši (!?) stranački šef Kolinde Grabar -Kitarović, kako bi se neodgovorno opet bacila javnosti politikantska kost razdora: vidite, ljudi, država je zbog Milanovića i SDP-ove koalicije preko nosa u sranju, Grabar-Kitarović i Karamarko žele razgovarati o boljem životu za građane, ali premijer neće, jer ga nije briga za hrvatski narod! Objektivno, kako bi i o čemu razgovarali "žena iz naroda", njezin stranački šef i premijer? Pa, tih troje političara nisu normalno razgovarali sve tri godine SDP-ovog mandata, osim preko medijskog ciljnika, govorom mržnje/netrpeljivosti i među Kakvo vražje sazivanje stranaka, i to - dvije po dvije!? Meta su, dakako, Milanović i SDP!sobnog vrijeđanja! A ona čak desetak godina uopće nije živjela među svojim - narodom! A sada, odjednom, bolje od ikog zna što mu treba!?

Bijedna Naša uopće još nije zrela ni za nekakvu veliku koaliciju, kao neke civilizirane zapadne zemlje kad se nađu u gospodarskom ili kojem drugom škripcu, jer ni vođe najvećih stranaka u RH uglavnom nisu politički zreli ljudi i makar minimalne svijesti o općem građanskom dobru. Nakaradno izborno zakonodavstvo pogoduje bipolarnosti sustava, neprirodan kroj izbornih jedinica također, pa će građani RH vjerojatno biti prisiljeni još barem 12-16 godina "uživati" u commedii dell'arte cikličkih plavo-crvenih smjena vlasti. S ponešto drugim glumcima. Budalasto i štetno, ali, eto - takav smo narod! Kao da smo se tek probudili nakon višesatne lobotomije.

Javljaju mediji da je predsjednica RH cijeli sat čekala Milanovića, a onda joj je puknuo film, pa je u razgovoru ugodnom sastančila samo s Karamarkom. O čemu su razgovarali, isključi li se podrazumijevajuće tračanje i ismijavanje premijera, znaju i vrapci na grani, jer to - stalno jedno te isto! - odjekuje iz "novog HDZ-a" već pune tri godine! Sljedećih dana su na redu za podnijeti raport na Pantovčaku manje i, po predsjedničinoj (!?) procjeni, manje važne parlamentarne stranke. Sve do Laburista na začelju kolone, valjda fenjeraša, koje bi se udostojila primiti tek polovicom sljedećeg tjedna. Mimikrije radi, iako predsjednica RH ni za to nema ovlasti. Kakvo vražje sazivanje stranaka, i to - dvije po dvije!? Meta su, dakako, Milanović i SDP! No, rezultat je po sinjski/alkarski - uništa. Ali, svejedno odjekuju mačkule s brda Pantovčaka.

Kolinda Grabar-Kitarović nije odbacila daljinski upravljač iz "novog HDZ-a", navlači na Pantovčak redikulozne suradnike bez ikakvog kredita među građanima, 
svjetonazorsko-ideološki se ponaša pristrano u javnom životu, ima 
krajnje problematičan odnos prema ulozi Hrvata u Drugom svjetskom ratu… 
Takva, ne može biti predsjednica svih građana. (Foto: Damir Senčar, Hina)<br> Kolinda Grabar-Kitarović nije odbacila daljinski upravljač iz "novog HDZ-a", navlači na Pantovčak redikulozne suradnike bez ikakvog kredita među građanima, svjetonazorsko-ideološki se ponaša pristrano u javnom životu, ima krajnje problematičan odnos prema ulozi Hrvata u Drugom svjetskom ratu… Takva, ne može biti predsjednica svih građana. (Foto: Damir Senčar, Hina)

"Ovakvo postupanje predsjednika Vlade u normalnim, civiliziranim državama da se uopće ne odaziva pozivu predsjednice Republike, sasvim je nezamislivo", čuje se kako grmi bijesna "žena iz naroda", kojoj premijer niti priznaje koliko zauzeto radi u interesu svih građana RH niti joj se ispričao za nedolazak. "Time Milanović dovodi u pitanje institucije države kao i volju građana. Gospodinu Milanoviću poručujem da interese države stavi ispred vlastitih interesa i da počne obnašati odgovorno dužnost predsjednika Vlade prema svim građanima Hrvatske. Nikome, ni jednom pojedincu neću dopustiti da iz vlastitog hira dovodi u pitanje ustavnopravni poredak Hrvatske i smjer u kojem država ide."

I prosječan se psihijatar mora zamisliti nakon takve reske, rafalne paljbe gluposti i nemoćnog bijesa djevojčice kojoj su stariji dečki pakosno oteli Barbiku. Je li svjesna koliko je deplasirano sve što je kazala!? Je li pri zdravoj pameti ili joj samo trenutno nije bilo dobro!? Ona nešto neće dopustiti!? Ha, ha, ha… Ni njezin neusporedivo autoritativniji idol nije mogao spriječiti mase da ga ismijavaju i vrijeđaju na utakmicama ni bunt na  Kolinda Grabar-Kitarović ak desetak godina uopće nije živjela među svojim - narodom! A sada, odjednom, bolje od ikog zna što mu treba!?Trgu bana Jelačića protiv svog režima!

Budući da Grabar--Kitarović nema Tuđmanove ovlasti, stvar je samo Milanovićeve pristojnosti i političke procjene treba li se odazvati na raport u Uredu predsjednice RH. Danas ju je ignorirala i čelnica HNS-a Vesna Pusić. Možda će još neki, jer se nisu dužni povinovati njezinoj volji. To nije nezamislivo u zemljama s poretkom kakav Grabar--Kitarović drži "normalnim", demokratskim, civiliziranim. Milanoviću, istina, ne bi pala kruna s glave da je došao na Pantovčak i u svom intelektualno nadmoćnijem stilu, bude li isprovociran politikantskom subverzijom, očita lekciju i "ženi iz naroda" i njezinom stranačkom patronu. Izvan je svake pameti objeda kako premijer - time što joj nije poput dresiranog Fifija dotrčao uz nogu - "dovodi u pitanje institucije države, kao i volju građana".

Premijer je sam, po ustavnoj definiciji i obvezama, institucija države baš kao i predsjednica RH, ni viša niti niža institucija, pa je njezina objeda čisti contradictio in adjecto. Začinjena notornom budalaštinom kako Milanović dovodi u pitanje "i volju građana"! Kao da su građani referendumski izrazili volju da se premijer mora odazvati svakom (i bilo kakvom) pozivu s Pantovčaka, pa je ta volja onda zapisana u Ustavu kao prva premijerova obveza. O Milanovićevim, pak, "vlastitim interesima", Kolinda Grabar -Kitarović nema pojma. Može samo nešto natucati, pa je bolje da ih ne spominje.

Kad je riječ o ustavnopravnom poretku i "smjeru u kojem država ide", Bijedna Naša ima za to nadležne institucije (Sabor, vlada, sudstvo, policija, Kako bi i o čemu razgovarali "žena iz naroda", njezin stranački šef i premijer? Pa, tih troje političara nisu normalno razgovarali sve tri godine SDP-ovog mandata, osim preko medijskog ciljnika, govorom mržnje/netrpeljivosti i među sobnog vrijeđanja!vojska…) i ona tu nema arbitražne moći. Operativno je fikus, a verbalno glumata tuđmanovskog samodršca koji, eto, nekome nešto (ne) dopušta. Ne bi išlo bez velike bure u političkoj javnosti i, posljedično, njezinih uzastopnih razočaranja. Kako to ona neće dopustiti "ni jednom pojedincu" da dovodi u pitanje "smjer u kojem država ide" kad i ona sama, cijeli "novi HDZ" i sva oporba, pa i sve ankete i ozbiljnija politološka istraživanja upućuju na spoznaju o tome da RH ide u pogrešnom smjeru, da Vlada ne radi dobro i da država tone u sve veće nevolje!?

Grabar--Kitarović, iznebuha, tvrdi suprotno: Poginut će u obrani "smjera u kojem država ide"! Pa, što se onda pjeni protiv Zorana Milanovića, koji joj otpočetka poručuje da "država ide u dobrom smjeru, a Vlada dobro vlada"!? Usput joj diže šećer nepriznavanjem kvalifikacije za predsjednicu RH (nije joj ni čestitao na izboru, što mu ne može zaboraviti) niti je "doživljava" u bilo čemu važnom za upravljanje državom! Uvelike si je sama kriva. Nije odbacila daljinski upravljač iz "novog HDZ-a", navlači na Pantovčak neke uistinu redikulozne suradnike bez ikakvog kredita među građanima, svjetonazorsko-ideološki se ponaša pristrano u javnom životu, ima krajnje problematičan odnos prema ulozi Hrvata u Drugom svjetskom ratu… Takva, ne može biti predsjednica svih građana.

<
Vezane vijesti