Foto: PixabayFoto: PixabayZbor znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva (HND) upozorava javnost na skoro gostovanje Andrewa Wakefielda u Splitu, čiji je diskreditirani rad iz 1998. godine potaknuo val otpora cijepljenju. Ističu kako su posljedice djelovanja Andrewa Wakefielda ponovna pojava epidemija ospica u razvijenim zemljama svijeta. Samo na području Europe prošle je godine oboljelo više od 82.000 ljudi, od čega je 72 preminulo od posljedica.

Wakefieldu je oduzeta liječnička licenca zbog grubog narušavanja etičkih principa istraživačke medicine tijekom izrade rečenog znanstvenog rada, jer je bez dozvole i nepotrebno izvodio pokuse na djeci, a naknadna je istraga pokazala i da je lažirao rezultate. Njegovo istraživanje, pokazalo se, financirali su odvjetnici koji su namjeravali profitirati od tužbi protiv proizvođača cjepiva.

Zbor znanstvenih novinara HND-a posebice upozorava građane na činjenicu da se gostovanje Wakefielda događa u vrijeme kad je grad Split u opasnosti od epidemije ospica do koje je došlo zbog pada procijepljenosti djece.

Pozivaju građane da uredno cijepe svoju djecu te da se o opasnostima cijepljenja informiraju putem razgovora sa svojim pedijatrom, stručnjacima epidemiolozima ili obrate Zavodu za javno zdravstvo, te da informacije ne prikupljaju iz upitnih izvora na internetu ili od liječnika drugih specijalizacija.

Ključne riječi: hnd, znanost, cijepljenje
<
Vezane vijesti