Fotografije: Denis Cerić, Hina<br>Fotografije: Denis Cerić, Hina
U državnim forumima, ali također i izvan (pa i ispred) njih vodi se posljednjih dana bitka za spas civilnog društva kojemu autori nacrta Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću organiziraju - trenutačno prevladavajućim rječnikom rečeno - misu zadušnicu.

Autori uredbe sjede u Ministarstvu financija, a samu uredbu za svaku tekuću godinu donosi Vlada. Da podsjetimo, na sjednici Vlade održanoj 5. travnja iskrsnuo je nacrt toga dokumenta koji organizacijama koje "pridonose razvoju civilnoga društva" smanjuje potporu s 14,2 posto prihoda od igara na sreću koliko su dobile u 2015. godini na svega 4,4 posto. Najveći dio tih sredstava raspodjeljuje se udrugama posredstvom Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, tako da je njezin fond ovim značajno smanjen.  

Inicijativa Za snažno civilno društvo! održala je jutros tim povodom pressicu pred zgradom Vlade na Markovu trgu.

Mirela Travar<br>
Mirela Travar

Mirela Travar, članica Savjeta za razvoj civilnog društva upozorila je da se posljednjih mjeseci u javnosti govori o "problematičnim" organizacijama. "Zbog tih 'problematičnih' organizacija (koje nisu problematične nama već nekima), želi se rušiti cijeli sustav podrške udrugama koji se gradio zadnjih petnaest godina. Organizacije koje su nekima 'problematične' dobijaju svega 7 posto iznosa potpora koje daje Nacionalna zaklada, zbog čega se Nacionalnoj zakladi želi oduzeti preko 70 posto njezinih prihoda od dobiti od igara na sreću."

Travar je podsjetila i da je prije mjesec dana usvojen Državni proračun u kojem je Nacionalnoj zakladi predviđeno čak i blago povećanje od 5 posto. Vlada je na svojoj stranici objavila strategiju u kojoj je navedena i mjera osnaživanja civilnog društva putem Nacionalne zaklade. Stoga je, kaže, potpuno nejasno zbog čega se sada ovo događa. "Nadamo se dijalogu i nadmo se da će se uredba žurno donijeti, ali također i da uvažava primjedbe civilnoga društva", rekla je Travar.  

Sanja Tarczay<br>
Sanja Tarczay

U ime Saveza gluho-slijepih osoba Dodir, Sanja Tarczay izrazila je bojazan da bi ovako rigorozno smanjivanje prihoda civilnom društvu direktno utjecalo na sve organizacije osoba s invaliditetom: "Organizacije osoba s invaliditetom jedan su od glavnih nositelja pozitivnih promjena, poput implementacije Konvencije UN-a za izjednačavanje u pravima osoba s invaliditetom, a k tome su i glavni dionici u osiguravanju i promociji kvalitetnog pružanja socijalnih usluga. Gluho-slijepe osobe su prije dvadeset godina bile obespravljene, što nije bilo prepoznato kao problem od strane političkih aktera. Treba postaviti pitanje, ako ova uredba bude donesena, kako će njezni donositelji osigurati daljnji kvalitetan život osoba s invaliditetom, ili će to ujedno značiti naš povratak u prošlost i u izolaciju."

Ivana Kordić<br>
Ivana Kordić

Ispred Hrvatske mreže volonterskih centara Ivana Kordić je rekla da bi bilo potpuno neodgovorno dopustiti da organizacije poput Mosta zatvore vrata splitskom beskućnicima, kao uostalom i svojim volonterima, zato što je ponestala financijska podrška. Bilo bi neodgovorno, dodala je, i da Hrvatska mreža volonterskih centara od danas do sutra zatvori burzu od preko 21 000 volontera i tri tisuće organizatora volontiranja. "Radi se o infrastrukturi koja je godinama izgrađivana, i to velikim dijelom na institucionalnoj podršci Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva."

Dražen Šimleša<br>
Dražen Šimleša

Dražen Šimleša iz Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG), upozorio je da, ako se uredba prihvati u obliku u kojem je javnosti  prezentirana, to će značiti ukidanje kvalitetnog i otvorenog prostora za sve organizacije civilnog društva, oko kojeg je postojao dugugodišnji konsenzus svih relevantnih političkih aktera. "Ne slažemo se s takvom uredbom, ali niti s bilo kojim oblikom diskriminiranja organizacija civilnog društva u odnosu na njihovu mogućnost javljanja na otvorene javne natječaje i s njihovim etiketiranjem kako je to bio slučaj posljednjih dana. Posebno je etiketiranja bilo prema organizacijama koje su puno napravile za poštivanje ljudskih prava i za izgradnju demokracije. U ovom je trenutku gotovo 200 organizacija civilnog društva iz najrazličitijih tematskih područja i opredjeljenja, potpisalo apel Vladi RH da se otvori dijalog i da se poštuju demokratske procedure prilikom rasprave o ovoj temi", rekao je Šimleša.

Foto: t.g.<br>
Foto: t.g.

Veći dio prostora za novinarska pitanja pojela je Smiljka Škugor, HDZ-ova medijska pretorijanka još iz devedesetih godina, unakrsnim ispitivanjima koja su ciljala na "netransparetntnost" korištenja javnih sredstava od strane nevladinih udruga te na "nelegitimnost" Mirele Travar da nastupa ispred Savjeta za razvoj civilnog društva.


 

 

aem_copy69480.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
<
Vezane vijesti