konferencija_gong.jpgStandard demokratskih institucija pada jer Vladi nedostaje sposobnosti, a pojedincima u njoj odgovornosti, upozorili su predstavnici GONG-a na današnjoj konferenciji za medije, održanoj povodom mjesec dana rada Vlade.

Predsjednik Vijeća GONG-a Nenad Zakošek rekao je kako se već 25 godina gradi demokratsko društvo te da je stav GONG-a kako pojedini potezi Vlade, kao što su imenovanja pojedinih ministara, propusta u reagiranju na pojedine događaje dovode taj napredak u pitanje. Zakošek navodi kako se ugrožavanje demokratske izgradnje može prepoznati na tri razine - u demokratskim institucijama, građanskim slobodama i civilizacijskim vrednotama. Istaknuo je kako se pri tome pojavljuju opasne inicijative koje su nedopustive u demokratskim sustavima.Čular: "Problemi koji su se pokazali u mjesec dana rada Vlade nastali su zbog načina na koji ona funkcionira, a što proizlazi i iz načina kako je formirana"

"Kada se pojavila inicijativa o formiranju registra izdajnika izostala je jasna reakcija članova Vlade i vladajuće većine", rekao je Zakošek i podsjetio kako demokracija nije vladavina većine, nego sustav koji štiti građane i brani prava svih manjina.

"Svjedoci smo toga da članovi vladajuće većine sudjeluju u prosvjedima gdje se pripadnicima etničke manjine poručuje da odu iz Hrvatske ili gdje se skandira Za dom spremni, što je nedopustivo. Moramo se pitati koji je stav Vlade o tome i zašto ga nije iznijela", kazao je Zakošek.

Podsjetio je kako je čak i HDZ 90-ih godina uvidio potrebu djelovanja udruga civilnog društva koje su odvojene od politike, ali i njen korektiv.

"Zabrinjavajuće je da se nakon 25 godina njegovanja demokratskih prava i izražavanje mišljenja takav napredak počinje usporavati. To ne pokazuju pojedinačni događaji, nego ukupni dojam ove vladavine", istaknuo je Zakošek.

Demokratska politička kultura gradi se godinama, ali se jednako tako brzo urušavaZamjenik predsjednika Vijeća GONG-a Goran Čular rekao je kako su problemi koji su se pokazali u mjesec dana rada Vlade nastali zbog načina na koji ona funkcionira, a što proizlazi i iz načina kako je formirana.

"Ta razvedena struktura, način na koji je Vlada formirana i način na koji ona funkcionira, zamagljuje političku odgovornost. Ovo je možda prvi put da imamo Vladu koja funkcionira na tri ili četiri odvojena dokumenta nastala u različitim fazama. Počevši od prezentacije premijera Tihomira Oreškovića na izglasavanju povjerenja Vladi, preko smjernica koje su podijeljene saborskim zastupnicima, pa do odgovora Domoljubne koalicije MOST-u", rekao je Čular.

Dodao je da je primjer postupaka pojedinaca, a i grupacija koje djelomično prihvaćaju odgovornost to što se Orešković bazirao na makroekonomiju, a MOST samo na svoje ministre izbjegavajući druge odgovornosti.

"Premijer je putem Facebooka objavio kako se ne treba baviti prošlošću, do čega ne bi ni došlo bez imenovanja pojedinaca u Vladi koje je sam Orešković predstavio", smatra Čular. Tvrdi da koalicija izbjegava prihvatiti odgovornost za cjelinu funkcioniranja Vlade, što je po njegovom mišljenju nedopustivo. Čular je upozorio po prvi put imamo situaciju u kojoj su procesi koji idu kroz Vladu odvojeni od onih koje idu kroz parlament što se događa zbog nepostojanja programa. Ugrožavanje demokratske izgradnje može se prepoznati na tri razine - u demokratskim institucijama, građanskim slobodama i civilizacijskim vrednotama

Jelena Berković, izvršna direktorica GONG-a, rekla je da je Hrvatska suočena s opasnošću ozbiljne demokratske regresije i ugrožavanja temeljnih demokratskih institucija, građanskih sloboda i civilizacijskih vrijednosti.

"Jasno možemo reći da postoje loši pokazatelji, konkretno je to primjer Ministarstva kulture koje je ukinulo povjerenstvo za financiranje neprofitnih medija, preko noći bez javne rasprave. Slijedi pitanje smjene na HRT-u, a i HINA se spominje u tom kontekstu. O tom je potrebno konstruktivno razgovarati, no zabrinjavajući su razlozi zbog kojih se spominju smjene kao i odluke koje se donose na prečac", upozorila je Berković. 

Berković ističe kako se demokratska politička kultura gradi godinama, ali i da se ona jednako tako brzo urušava – gaženjem po civilizacijskim vrijednostima, ustavnim slobodama, kao i slobodi izražavanja i govora.

"Kvaliteta odgovora vladajućih je sve manja, novinari im ne mogu postavljati pitanja, a javna se komunikacija mijenja postovima na Facebooku što je nedopustivo. Ako se dogodi prosvjed na kojem se izvikuje Za dom spremni, želimo reakciju vladajućih, premijera, kao i predsjednice", rekla je Berković.

"Neki propusti dovode u pitanje ono što smo njegovali 25 godina - pitanja demokracije, slobode i poštivanja temeljnih vrijednosti", rekao je Zakošek i ustvrdio kako vladajući nisu zaduženi za samo jedan segment politike, nego za ukupnost rada Vlade.

aem_copy97779.jpg

Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

<
Vezane vijesti