Foto: PixabayFoto: PixabayVlada je još jednom pokazala kako joj jačanje građanskih kompetencija djece i mladih nije na listi prioriteta, ističu iz GOOD Incijative. Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava objavilo je Godišnji plan objave poziva na dostavu projektnih prijedloga Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Europskog socijalnog fonda, iz kojeg je vidljivo da su već dogovoreni iznosi za provedbu građanskog odgoja i obrazovanja u potpunosti ukinuti.

Konkretno, Ministarstvo je u 2020. godini izbacilo iz kalendara poziv za prijavu projekata pod nazivom "Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za provedbu programa građanskog odgoja i obrazovanja".Od 2019. godine, isto ministarstvo jednostavno uskraćuje suglasnost na objavu navedenog poziva, da bi on 2020. godine bio u potpunosti izbačen

Radi se o pozivu koji se kontinuirano najavljuje od 2017. godine, ali do sada nije objavljen. U više navrata tijela u sustavu davala su različita objašnjenja zbog kašnjenja ovog poziva. Tijekom 2018. godine, razlog kašnjenja poziva bilo je provođenje cjelovite kurikularne reforme odnosno, kako je tvrdilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja "sa svrhom izbjegavanja preklapanja, odnosno s ciljem osiguravanja maksimalnog mogućeg sinergijskog učinka."

Od 2019. godine, isto to ministarstvo jednostavno uskraćuje suglasnost na objavu navedenog poziva, da bi on 2020. godine bio u potpunosti izbačen.

GOOD inicijativa poziva nadležna tijela da objasne građanima zbog čega je ovoj Vladi obrazovanje zadnja rupa na svirali, a stjecanje građanskih kompetencija i kritičkog mišljenja djece i mladih potpuno nebitna tema koje će se bez problema odreći čak i kada postoje planirana sredstva za njenu upotrebu.

<
Vezane vijesti