kolinda_ivo_jasna.jpg"Tuđman u suknji", kako su neki prozvali Kolindu Grabar-Kitarović, uzdanicu "novog HDZ-a" (novog? - sic), daje javnosti sve više razloga za povjerovati da je u stranačkoj središnjici na Trgu žrtava fašizma ubrzanim tečajem doktorirala diplomatski/politički diskurs upravo na antologijskim pogreškama Oca Domovine (sic!) Franje Tuđmana.

Koje čak i notorni Branimir Glavaš na osječkom karnevalu dobrodošlice kuje kao povijesne vrline. U samoj je izbornoj noći nepogrešivo pogodila "uništa" odlaskom na noge savskim šatorašima, koji već više od tri mjeseca ne znaju objasniti zašto prosvjeduju. Potom je zaredala analfabetskim brzopletostima i političkim gafovima kakve je cijeli "novi HDZ", zajedno s kliHoće li "žena iz naroda", koja zna musti mliječnu stoku sitnog i krupnog zuba, svih pet idućih godina zavađati RH sa susjedima i priređivati građanima tragikomične, skupe u svakom smislu igrokaze kao što je počela već od izborne noći, a još nije ni stekla inauguracijski legitimitet!?  jentelističkim prišipetljama, jedva u stanju nanizati u tri-četiri mjeseca.

Prvo se požurila, ničim izazvana, zamjeriti gospodarski i sigurnosno najvažnijem susjedu Bijedne Naše - Srbiji. Diplomatski je glupavo izdvojila pokrajinu Vojvodinu iz sastava susjedne države, očitala Beogradu bukvicu zbog ćirilice u udžbenicima za Bunjevce, koji sami sebe ne smatraju Hrvatima, te uzela poučavati službenu Srbiju kako se ima odnositi prema svojim nacionalnim manjinama i priznanju državnosti Kosova. Na taj bapski, primitivan i svađalački način, kako ne postupa ozbiljna čelnica ozbiljne zemlje, učinila je štetu hrvatsko-srpskim odnosima i, osobito, zagorčala život Hrvatima u susjednoj zemlji. Izložila ih je podozrenju većinskog stanovništva. Radi vlastite narcisoidnosti!?

Iskusna si diplomatkinja, kako se predstavljala u kampanji, nije smjela dopustiti da joj jezik bude brži od pameti. Još nije ni prisegnula za predsjednicu RH, a već je počela širiti negativne vibracije i kod kuće i po susjedstvu, što nije ostalo neprimijećeno. Packe su zasluženo stigle iz Beograda, ali i iz Austrije i nekih važnijih zemalja EU-a. Građanima se Bijedne Naše živo fućka tko će joj pljeskati zbog nediplomatskog radikalizma, a tko kritičkim pljuskama dodatno grijati zajapurene obraze, ali im nije svejedno kad nanosi izravnu štetu interesima RH. Na to nema pravo, "tako joj bog pomogao"!

Koliko je Bijedna Naša važna svojim susjedima i "partnerima" u inozemstvu, moći će se procijeniti po broju i strukturi stranih gostiju na predsjedničkoj inauguraciji. Ako joj padne na um, moći će to usporediti s istim Tuđmanovim igrokazima "tako mu bog pomogao" na mjestu užarene krunidbe (1573.) buntovnog seljaka Matije Gupca. Možda će najugledniji diplomatski svijet čoporativno nagrnuti pred crkvu sv. Marka samo da vidi i osjeti naftalinom namirisanu Tuđmanovu lentu preko važnog hrvatskog poprsja, počasnu gardu u odorama iz kazališne krojačnice i državnu Milanović je svima dao znati kako će se odnositi prema predsjednici Republike u ostatku svog premijerskog mandatasimboliku kakvom se ne mogu podičiti ni tisućljetne monarhije.

Živi bili, pa vidjeli; do nedjelje 15. veljače već se broji sitno. Koliko će dotad gafova još napraviti žena iznimnog nerazmjera osobnih ambicija te objektivnih sposobnosti i mogućnosti? Već joj se nekoliko puta ovih dana obilo o glavu to što se u predizbornoj kampanji nekritički i neskromno nabacivala tvrdnjama i obećanjima za koja je morala unaprijed znati da ih ne želi ili ne može ostvariti. Što sada s njezinom željom da se kraljevski producira (jeftinije od prethodnika Ive Josipovića!) u raskoši vile Pongratz, zaštićenom kulturnom dobru?

Odjednom, kad joj je Vlada po kratkom postupku odobrila preseljenje, ona - ne bi u ćoravu Visoku ulicu 22! Dojam, ponaša se kao razmažena vlaška mlada, malo bi - malo ne bi! Što sad nije po ćefu? Što zapravo želi ta žena?

"Ovo je sad situacija neobranog grožđa", kazala je predsjednica Hrvatske udruge za odnose s javnošću Aleksandra Kolarić televiziji N1 o Vladinom ustupanju novoj predsjednici državne rezidencije u Visokoj, prenosi Večernji list. "Dio obećanja u kampanji Kolinde Grabar-Kitarović je bio nerealan, i to se sad vraća kao bumerang. Rekla bih da je novoizabrana predsjednica posložila loptu na reket Milanoviću, a on je samo 'smashao', odnosno zakucao."

"Zašto niste pričekali da preuzmem dužnost!?" - prosvjeduje uvrijeđena "veličina" i izmotava se kako je time "ugrožena nacionalna sigurnost". Ni Udovoljavajući 1868. godine vinskopodrumskim željama investitora, časnom graditelju Franji Kleinu nije bilo ni u peti da bi njegovo zdanje moralo od 2015. godine glumiti hrvatsku Bijelu kućumanje niti više! Nacionalna sigurnost? Čista glupost. Aktualni je predsjednik RH Ivo Josipović objavio da će poštovati Vladinu odluku i preseliti u idućih nekoliko dana Ured predsjednika s Pantovčaka u Visoku, uza sve obzire prema nacionalnoj sigurnosti te u dogovoru s Vladom i Uredom izabrane predsjednice. Prema tome… Zašto bi Vlada imala čekati Godota?

"Zli jezici" već razvaljuju po medijima znatno povećanje sigurnosnih troškova rezidencije u vili Pongratz. Stručnjaci, pak, vičniji scenarijima državnog protokola čupaju si kosu od jada, jer u rezidencijalnom dvorištu, jao, nema mjesta za više od četiri-pet službenih automobila - bez pratećih i vozila tjelesnih sigurnjaka! U salonima vile ni David Copperfield ne bi bio kadar smjestiti makar pola prosječno brojnog diplomatskog (ili nekog drugog) izaslanstva, pa će gosti on foot morati predsjednici RH s Markovog trga ili iz javne garaže na Tuškancu, gdje će jedino moći parkirati automobile.

Ako tog dana još i pljusak opali ili snježna mećava pritisne drevni Grič, državnički će posjet prvoj ženi na visokom tronu u Visokoj ulici, božjim voljom, biti odgođen za meteorološki bolja vremena. Na radost supruga Jakova i predsjedničine djece u luksuznoj montažnoj nastambi uz tuškanačku stranu rezidencijalnog dvorišta, jer se u vili ne mogu pomiriti privatni stambeni prohtjevi obitelji Grabar-Kitarović i obveze državnog protokola. Konzervatori će morati zažmiriti, da ona ne bi počela lupati šakom o stol kao pred zatečenim srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, te dopustiti dvorišnu interpolaciju za privatne obiteljske potrebe.

Udovoljavajući 1868. godine vinskopodrumskim željama investitora, časnom graditelju Franji Kleinu nije bilo ni u peti da bi njegovo zdanje Ako pljusak opali ili snježna mećava pritisne drevni Grič, državnički će posjet prvoj ženi na visokom tronu u Visokoj ulici, božjim voljom, biti odgođen za meteorološki bolja vremena moralo od 2015. godine glumiti hrvatsku Bijelu kuću. Bio je uvjeren da na rajskom imanju zida vilu Jeanette Pongratz, supruzi bogatuna Guide. Da je bio malčice vidovitiji, potkraj siječnja A.D. 2015. ne bi eksplodirala prava drama taština, inata i podvala, jer je netko zinuo jače nego što može progutati, a netko nije zadovoljan kad mora iz preširokog opanka uskočiti u pretijesnu cipelu, pače - salonku! Poznato? Tipično hrvatski! Pa i to da se u Uredu izabrane predsjednice RH i subverzivnoj logistici "novog HDZ-a" sada čudom čude kako su i Vlada i javnost mogli uzeti ozbiljno to da će Grabar Kitarović štedjeti na novoj dužnosti.

Njezini su najbliži suradnici priopćenjem naznačili da je najprije trebalo "izraditi ekonomsku analizu kako bi se pokazala financijska opravdanost preseljenja te osigurala sredstva za realizaciju te odluke". Navodno, kane osnovati skupinu za izradu te stručne analize. Malo sutra. Vlada ih je preduhitrila, iskoristila zakonske ovlasti i stavila ih pred gotov čin. Politički oponenti to dešifriraju kao zloću: Milanović je "želio dodatno poniziti izabranu predsjednicu RH". I to je blizu pameti, ali prije će biti da je svima dao znati kako će se odnositi prema njoj u ostatku svog premijerskog mandata.

Kolindi Grabar Kitarović praktično je ostavljena samo jedna mogućnost: preseliti Ured na Gornji grad, kako je obećala, gdje će je joj 19. veljače Josipović predati dužnost. Do useljenja svoje nasljednice, kavalir kakav jest, pomoći će tajnim službama razmjestiti do zuba naoružane tjelesne sigurnjake po krošnjama stabala na Tuškancu ispod rezidencije te po krovovima i tavanima mirnih susjeda vile Pongratz. Prethodno je Vlada prenijela Uredu predsjednika RH na upravljanje Visoku 22, a oduzela mu ostale nekretnine (Pantovčak, vila Prekrižje…) te ih stavila u nadležnost Uredu za upravljanje državnom imovinom.

Nema veze je li nekretninska akrobacija skupa zloća i neracionalno gazdovanje, "Hrvatice i Hrvati" i nedužni ostali građani naplaćali su se ovih 25 godina i znatno skupljih i nepotrebnijih "državničkih" izmišljotina/hirova! No, ima veze crv sumnje: hoće li "žena iz naroda", koja zna i musti mliječnu stoku sitnog i krupnog zuba, svih pet idućih godina zavađati RH sa susjedima i priređivati građanima tragikomične, skupe u svakom smislu igrokaze kao što je počela već od izborne noći, a još nije ni stekla inauguracijski legitimitet!?  

<
Vezane vijesti