Foto: Friends of the Earth EuropeFoto: Friends of the Earth EuropeDanas je Europskoj komisiji u Bruxellesu predana #STOPTTIP peticija s više od tri milijuna potpisa protiv TTIP-a. Potpisi su prikupljani u sklopu Europske građanske inicijative.

Europska građanska inicijativa okupila je više od 470 organizacija civilnog društva.

"Stop TTIP je skupio više potpisa od bilo koje Europske građanske inicijative do sada - zahtijevamo da Europska komisija obrati pažnju na prosvjede protiv CETA-e i TTIP-a. Želimo da se zaustave pregovori oko TTIP-a te da se CETA ne ratificira.", kaže Michael Efler, član odbora inicijative Stop TTIP.

"Unutar godinu dana peticiju Zaustavimo TTIP potpisalo je tri puta više građana nego je ptorebno da bi inicijativa, u skladu s pravilima EU, bila uspješna. Potreban kvorum količine potpisa u 7 država prekoračili smo u čak 23 države članice EU. Više od 500 organizacija iz cijele EU dio su europske građanske inicijative Zaustavimo TTIP", dodaje Susan George iz odbora inicijative.

"Ovaj nevjerojatan rezultat pokazuje koliko je opozicija TTIP-u i CETA-i jaka i koliko je narasla u cijeloj Europi. Ako institucije EU imalo drže do demokracije moraju organizirati saslušanje u Parlamentu te Komisija mora poduzeti mjere kako bi zaustavila oba sporazuma", poručuje.

Podsjetimo se - TTIP je sporazum kojime korporacije žele trajno u podređeni položaj staviti države EU i SAD-a, odnosno njihove građane. Bilo da se radi o javnom i svima dostupnom zdravstvu, korištenju GMO-a za prehranu ili pak za okoliš i zdravlje pogubnim metodama vađenja nafte i plina, sve regulacije koje ograničavaju korporativni profit bi ovim sporazumom mogle postati predmetom tužbi korporacija protiv država.

Pogledajte kako je izgledala predaja peticije.

Ključne riječi: Europska komisija, TTIP, stop ttip
<
Vezane vijesti