pakrac6_copy58008.jpgOsam malih uličnih knjižnica postavljeno je ovoga tjedna po Pakracu čime se taj grad pridružio svjetskom pokretu gradova u kojima su građanima knjige uvijek dostupne.

Na ulicama, trgovima i parkovima mnogih gradova svijeta građani mogu besplatno posuđivati knjige iz malih uličnih knjižnica, a rastućem se pokretu nakon Zagreba, Karlovca, Velike Gorice i Daruvara ovoga tjedna pridružio i Pakrac.

Ulične knjižnice postavljene su na čak osam lokacija u tom gradu i okolnim naseljima: ispred zgrade gradske uprave, na dječjem igralištu u naselju Jug, dječjem igralištu kod Vatrogasnog doma, dječjem igralište na Kalvariji, Pilanskom putu, naseljima Prekopakra, Donja Obrijež i Badljevina. Kućice će biti popunjene knjigama i časopisima koje građani mogu slobodno posuđivati ili razmjenjivati.

"Knjižnice su vlasništvo svih vas - na vama je da se brinete o njima, savjesno uzimate i vraćate knjige, ali ih i obogatite nekim knjigama koje su vam višak na policama", poručili su građanima Pakraca iz Gradske knjižnice Pakrac koja je provela ovu akciju pod nazivom "Knjižnica bez granica". Knjižnice je s nešto manje od 13 tisuća kuna financirala Zaklada Slagalica, kao jednu od inicijativa prijavljenih na natječaj "Naš doprinos zajednici": 

Ovakve male knjižnice na otvorenom nastale su sa željom poticanja čitanja, ali i povećanja komunikacije i solidarnosti između pojedinaca u lokalnoj zajednici.

Ključne riječi: Pakrac, knjige, čitanje, knjižnice
<
Vezane vijesti