Foto: I.P.Foto: I.P.”Odgajajmo dječake da poštuju žene, odgajajmo djevojčice da poštuju sebe. Zahtijevamo sustav koji poštuje žrtve nasilja, a kažnjava nasilnike", poručeno je danas na prosvjedu u Zagrebu, organiziranom u znak podrške žrtvama seksualnog nasilja. Više tisuća ljudi prosvjedovalo je u Zagrebu, a građani i građanke su na ulice izišli u još četrnaest gradova diljem zemlje.

Povod za prosvjed bio je slučaj silovanja maloljetnice u Zadru, točnije puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojke koje je trajalo godinu dana."Seksualno nasilje prema ženama počinje u najranijoj dobi, a poprima razne oblike. Kad odmahuju rukom na tvoju nelagodu u djetinjstvu, kad tvoje granice ne smatraju važnima, kad tvoju seksualnost smatraju prljavom - omogućavaju i one puno teže oblike seksualnog nasilja. Kad se smiju na šale o silovanju - podržavaju silovanje", poručila je s pozornice Jelena Tešija

Osim u Zagrebu, prosvjedovalo se u Zadru, Šibeniku, Čakovcu, Varaždinu, Bjelovaru, Čazmi, Dugom Selu, Osijeku, Puli, Korčuli, Labinu, Splitu i Rijeci.

"Seksualno nasilje prema ženama počinje u najranijoj dobi, a poprima razne oblike. Kad odmahuju rukom na tvoju nelagodu u djetinjstvu, kad tvoje granice ne smatraju važnima, kad tvoju seksualnost smatraju prljavom - omogućavaju i one puno teže oblike seksualnog nasilja. Kad se smiju na šale o silovanju - podržavaju silovanje", poručila je s pozornice Jelena Tešija iz fAKTIV-a.

Organizatorice prosvjeda, Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasime, Ženska soba – Centar za seksualna prava i Zaklada Solidarna, od nadležnih institucija zahtijevaju hitno djelovanje u svrhu zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja.

Od Državnog odvjetništva traže da hitno premjesti sudski postupak sa zadarskog županijskog suda, kako bi se spriječili mogući utjecaji interesnih skupina na sudski postupak, i osiguralo pravično suđenje.

Zahtijeva se hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje.

Foto: I.P. Foto: I.P.

Poručeno je i kako je današnji prosvjed tek početak - borba će se nastaviti.

"Zamijenimo svakodnevni seksizam svakodnevnom borbom za prava žena, zamijenimo šale o silovanju sistemskom kritikom, zamijenimo društvo šutnje društvom podrške i zajedničke promjene.Posljednje riječi strašne žene, feministkinje Rose Luxemburg su: 'Bijah, jesam, bit ću'. E pa, bile smo, jesmo, bit ćemo", zaključila je svoj govor Tešija.

<
Vezane vijesti